Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS lepšie zdolávajú ženy: Nová štúdia odhalila, že majú ohromnú genetickú výhodu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Počas koronavírusovej pandémie sa ukázalo, že muži sú náchylnejší na infikovanie covidom-19 než ženy, pričom sa z nákazy aj horšie zotavujú. Podľa vedcov priebeh vírusového ochorenia do značnej miery ovplyvňujú chromozómy X.

Z doterajších zistení o covidovej infekcii vyplýva, že ženy sa s koronavírusom vyrovnávajú lepšie ako drsnejšie pohlavie. Tu sa natíska otázka: Prečo?

Podľa vedcov za to do značnej miery môže genetická výbava. Chromozóm X má 1 098 génov. Chromozóm Y, ktorý je v kombinácii s chromozómom X prítomný u mužov, ich obsahuje menej - len 70. Genetik Sharon Moalem v tomto súvise tvrdí, že ženám zabezpečuje silnejšiu obranyschopnosť kombinácia chromozómov XX. Ženy totiž majú k dispozícii hneď dve populácie buniek imunitného systému. Jednu s chromozómom X získaného od otca, ďalšiu s chromozómom X prevzatým od matky. „Dúfam, že môj chromozómom X má tie správne gény, aby rozpoznal a zavil vírus,“ skonštatoval genetik.

Lekár zverejnil hrozivé VIDEO: Toto vidí pacient s COVID-19 ako poslednú vec pred smrťou

„Samozrejme, aj správanie môže ovplyvňovať počty infikovaných. Ale prečo by malo zlé umývanie rúk viesť k úmrtiu pacienta, ktorý už leží na JIS-ke?“ pýta sa Moalem. „V skutočnosti sú na tom horšie muži, keď sa infikujú. Má to teda pôvod v genetike,“ ozrejmil.

Imunitný systém mužov je krehkejší

Muži však ťažšie prekonávajú aj iné infekcie, tiež sa im horšie hoja zranenia. „Imunitný systém žien funguje ako špecializovaná taktická jednotka. Bunky sú v interakcii a v boji proti votrelcovi spolupracujú. Pohlavie s dvoma chromozómami má jednoducho genetickú výhodu,“ podotkol vedec. Moalem súčasne pripomína fakt, že prvého roka života sa častejšie dožijú dievčatá a 95 percent ľudí, ktorí dovŕšia viac ako 110 rokov, sú ženy.

Denník Washington Post uviedol, že v Spojených štátoch podľahlo covidu-19 o cca 17.000 viac mužov ako žien. V USA majú muži aj v priemere o sedem percent vyššiu šancu, že koronavírus sa im stane osudným. V Taliansku tvoria muži až 70 percent všetkých obetí na toto ochorenie, v USA je to približne 55 percent všetkých infikovaných.

„Ak sa pozriete na svetové dáta, muži sa koronavírusom infikujú zhruba rovnako často ako ženy. Preto je zrejmé, že za vyšší počet úmrtí môže ťažší priebeh ochorenia u mužskej populácie,“ dodal vedec Franck Mauvais-Jarvis zaoberajúci sa rozdielmi vo zvládaní ochorení medzi pohlaviami.

Viac o téme: VedaMužiŽenyImunitaGényCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu