Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Expert radí, ako si čo najdlhšie udržíte opálenie: Ničí ho aj táto prekvapivá vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Kto by si po dovolenke nechcel čo možno najdlhšie zachovať opálenie, ktoré s veľkým úsilím dosiahol, keď trávil nekonečné hodiny na slnku? Taliansky denník Corriere della sera ponúkol niekoľko rád od riaditeľa Dermatologického ústavu Vita Cutis v Miláne, ako sa to dá docieliť.

Nekúpte sa, namiesto toho si dajte vlažnú sprchu. Predĺžený kontakt pokožky s príliš teplou vodou prispieva k tomu, že rýchlo strácame bunky na povrchu tela a takto aj rýchlejšie prichádzame o opálenie, radí profesor Antonio Di Pietro. Čím je voda teplejšia, tým je tento proces rýchlejší. Lepšie je preto rýchlo sa osprchovať vlažnou vodou, ktorá pomáha pokožke, aby zostala kompaktná a elastická. Keď sa po sprche osušujeme, nesmieme drhnúť kožu, aby sme sa opálenia nezbavili. Tiež je pri umývaní lepšie používať mäkkú hubu. 

Expert radí, ako si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Radšej sa tiež vyhýbajte klasickým telovým šampónom, ktoré môžu byť príliš agresívne. To sú tie, ktoré vytvárajú veľa bublín a peny. Mydlo rozpúšťa tuky, teda onen jemný film kožného mazu, ktorý pokožka vytvára na to, aby udržala bunky kompaktné. Je lepšie používať jemné prostriedky na umývanie alebo tie s olejom, ktoré pomáhajú udržať pokožku hydratovanú. Pleť je potrebné hydratovať niekoľkokrát denne. Na to najlepšie slúžia fosfolipidy, ktoré posilňujú membrány buniek, a glukosamín, ktorý pokožka používa na produkciu kyseliny hyalurónovej. Existujú už produkty novej generácie, ktoré obsahujú obe. Pre hydratáciu sú užitočné aj klasickejšie krémy s vitamínmi C a E. 

Pokuty v Chorvátsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: getttyimages.com)

Pokožka má byť dobre okysličovaná, na tento účel dobre poslúži jemná masáž počas aplikácie hydratačných krémov. Masáž musí byť ľahká, kožu jemným tlakom stláčame a povoľujeme. To uľahčuje mikrocirkuláciu a okysličovanie epidermu. Čo sa týka peelingu, je dobrý predtým, než sa vystavíme slnku, pretože odstráni mŕtve bunky a opálenie potom bude jednotnejšie. Po opaľovaní je však lepšie ho vynechať, pretože ho ničí. To isté platí pre depiláciu; je lepšie s ňou chvíľu počkať. 

Nevystavujte sa klimatizácii a vetru. Možno to mnohých prekvapí, ale klimatizácia je tiež nepriateľom opálenia, pretože vysušuje vzduch a tým pádom aj pokožku. Ak sa jej v zamestnaní nemôžete vyhnúť, je dobré mať poruke hydratačný krém. Vyhýbajte sa aj vetru, ktorý má podobné účinky ako klimatizácia. Pleš vysušujú aj parfumy s obsahom alkoholu. Ten totiž dehydratuje a rozpúšťa tuky buniek. Je preto lepšie používať prírodnú kvetinovú vodu bez alkoholu aspoň počas leta. 

Expert radí, ako si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pre udržanie opálenia je nevyhnutné zaistiť hlbokú hydratáciu. Je nanajvýš dôležité piť veľa vody, aby sme mali hebkú a hydratovanú pokožku. Nasledujúce dni majú byť plné slnečných lúčov, tak ak sa chcete ešte trochu opáliť, vystavte sa im ešte predtým, než definitívne nastúpi jeseň. Samozrejme s dostatočnou ochranou. 

Viac o téme: Opaľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu