Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Unikátne FOTO zo Slnka, ktoré nespravila ešte žiadna iná sonda: Astronómovia sú nadšení

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Solar Orbiter/EUI Team)

PARÍŽ - Európska kozmická agentúra (ESA) vo štvrtok prvýkrát zverejnila fotografie, ktoré vznikli vďaka sonde Solar Orbiter. Tá bola vypustená vo februári, aby zmapovala rôzne aspekty slnečnej aktivity. Prvé snímky zachytávajú jav, ktorý až doteraz nebolo možné detailne pozorovať - miniatúrne erupcie blízko povrchu našej hviezdy, ktorým sa hovorí "táborové ohne".

Erupcie zaznamenal prístroj EUI (Extreme Ultraviolet Imager), ktorý vytvára snímky nižších vrstiev slnečnej atmosféry vo vysokom rozlíšení. Zverejnené fotografie vznikli na konci mája v momente, kedy sa Solar Orbiter nachádzal 77 miliónov kilometrov od Slnka, čo je zhruba polovica priemernej vzdialenosti Zeme od hviezdy. ESA uvádza, že žiadna sonda doposiaľ nedokázala povrch Slnka vyfotiť z menšej vzdialenosti. 

Unikátne FOTO zo Slnka,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Solar Orbiter/EUI Team)

"Je to zatiaľ len prvá várka a už vidíme zaujímavé nové javy. Nečakali sme, že tak skvelé výsledky začnú chodiť od samotného začiatku. Sledujeme tiež, ako sa celá desiatka našich vedeckých prístrojov vzájomne dopĺňa a poskytuje ucelený obraz Slnka a jeho okolia," komentoval snímky vedúce vedeckého tímu ESA Solar Orbiter Daniel Müller. "Na prvý pohľad sa Slnko môže javiť pokojne, ale keď ho vezmeme pod drobnohľad, vidíme jednu miniatúrnu erupciu za druhou," doplnil jeho kolega David Berghamns, ktorý vedie iný projekt EUI. Nafotené "táborové ohne" opisuje ako malých príbuzných veľkých slnečných erupcií. Sú miliónkrát či dokonca miliárdkrát menšie.

Unikátne FOTO zo Slnka,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Solar Orbiter/EUI Team)

Ak fungujú rovnako ako erupcie pozorovateľné zo Zeme, alebo ich poháňa iný fyzikálny mechanizmus, zatiaľ nie je jasné. Astronómovia však dúfajú, že ďalšie pozorovanie umožní rozlúsknuť záhady spojené so slnečnou aktivitou. Misia Solar Orbiter sa má naplno rozbehnúť až koncom buduúceho roka. V tom čase sa sonda k povrchu hviezdy priblíži na 42 miliónov kilometrov, čo je menšia vzdialenosť, než v akej okolo nej obieha planéta Merkúr. Skúmať bude okrem erupcií aj slnečný vietor a solárnu plazmu. Jedným z cieľov je taktiež vyhotovenie snímok oboch slnečných pólov. 

Viac o téme: SlnkoSlnečná erupciaSolar orbiter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu