Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Vedci vďaka topeniu ľadovcov narazili na úžasný objav: Doteraz sa skrýval v mori

(Zdroj: Twitter/Peter Neff)

ANTARKTÍDA - Antarktický polostrov je jednou z najrýchlejšie sa otepľujúcich oblastí na svete. Dva hlavné ľadovce na ňom - Thwaites a Pine Island - sa topia rýchlejšie, než sa stíha tvoriť nová ľadová plocha. Každý rok sa pritom od pobrežia kontinentu odchyľujú čoraz viac a viac.

Vedci, ktorí sú členmi medzinárodného projektu skúmajúceho ľadovec Thwaites začiatkom minulého týždňa objavili doposiaľ neznámy ostrov. Je dlhý asi 350 metrov a väčšinu z neho pokrýva ľad. Z vody vystupuje len hnedá skala, ktorá sa značne líši od okolitých ľadovcov a ľadových krýh.

Po krátkom skúmaní vedci zistili, že ostrov vznikol z vulkanickej žuly a dokonca na ňom žije pár tuleňov. Podľa člena expedície Jamesa Marschaleka nie je v okruhu 40 kilometrov viditeľný nijaký iný skalný výbežok. Nezmapovaný ostrov predbežne pomenovali Sif podľa nórskej bohyne, ktorá sa v mytológii spája so Zemou.

Objav je síce zaujímavý, no zároveň je aj dôkazom masívneho topenia a posunu antarktických ľadovcov, ktoré je charakteristické pre posledné desaťročie. "Najprv sme si mysleli, že ľadovec sa usadil na skalnatom povrchu a roztopil sa natoľko, až ho odhalil," uviedla členka výpravy Sarah Slacková. 

FOTO V Antarktíde sa objavil krvavý sneh! Ukrajine vysvetľuje, čo sa stalo

Člen expedície Peter Neff pomocou satelitných údajov z Google Earth vytvoril časozberný model, ktorý ukazuje, ako topenie ľadovcov od roku 2011 oddelilo Sif od kontinentu a spôsobilo, že sa premiestnil do zálivu Pine Island. Keď sa potvrdí jeho ostrovný štatút, vedci by sa mali zamerať na skalnaté časti a ich reakciu na zmenu klímy. Plánovaným dátumom ukončenia expedície je 25. marec.  

Viac o téme: OstrovAntarktídaObjavTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu