Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlá správa pre svet: Fenomén v Indickom oceáne prispievajúci k extrémnemu počasiu sa zhorší

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Glen Morey )

CANBERRA - Fenomén v Indickom oceáne, ktorý prispieva k extrémnemu počasiu v Austrálii, sa pravdepodobne v nasledujúcich rokoch vzhľadom na klimatickú zmenu ešte zhorší. Vyplýva to z nového výskumu zverejneného v utorok v časopise Nature.

Teploty povrchových vrstiev Indického oceánu vplývajú na dažďové zrážky a teploty v Austrálii, pričom došlo k "znepokojivej zmene", ktorá môže znamenať pre juhovýchod Austrálie ešte teplejšie a suchšie podmienky, tvrdia autori výskumu. Austrálsky juhovýchod, kde bolo v minulom roku výrazne suché a horúce počasie, do veľkej miery aj vzhľadom na takzvaný dipól v Indickom oceáne (IOD), postihli v minulých mesiacoch aj ničivé požiare buša.

IOD je fenomén, podobne ako El Niňo v Tichom oceáne, ku ktorému dochádza, keď je rozdiel medzi teplotami povrchových vrstiev morskej hladiny vo východnej časti a západnej časti Indického oceánu. Takéto zmeny povrchových teplôt klimatická zmena zjavne ovplyvnila ešte viac, ako sa doteraz predpokladalo, a pravdepodobne sa v budúcnosti zhoršia, píše sa v štúdii.

Jej autori tiež zistili, že extrémne pozitívne dipóly IOD, ktoré vedú k menšiemu úhrnu zrážok v Austrálii, sa v dejinách vyskytovali zriedkavo a v 20. storočí boli čoraz častejšie a intenzívnejšie. "Fenomén z roku 2019, známy ako pozitívny dipól v Indickom oceáne, bol silný," uviedla hlavná výskumníčka Nerilie Abramová, profesorka na Austrálskej národnej univerzite.

Podľa vedcov ich zistenia naznačujú, že Austrália by mohla v budúcnosti zažiť ešte extrémnejšie podmienky ako tie, ktoré zvýšili riziko požiarov počas obdobia požiarov v rokoch 2019-20, dodáva agentúra DPA.

Viac o téme: PočasieExtrémne počasieAustráliaIndický oceánKlimatická zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu