Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bolieva vás brucho? Šesť PRÍZNAKOV, že táto bolesť nie je normálna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Bolesť žalúdka môžeme považovať za bežnú iba vtedy, pokiaľ ide o dôsledok konzumácie ťažšieho jedla alebo nadmerného množstva alkoholu či sýtených nápojov. Ak sa vám však žalúdočná bolesť prihlási kedykoľvek a navyše nechce ustúpiť, nemali by ste čakať na to, že sa to zlepší. Lekárka odporúča, aby ste urýchlene začali pátrať po príčinách, pretože môže ísť o symptóm viacerých vážnych ochorení.

Neustávajúca alebo príliš často sa opakujúca žalúdočná bolesť môže signalizovať, že sa s naším telom deje niečo zlé. Londýnska doktorka Sarah Jarvisová upozorňuje na šesť symptómov, ktoré by ste rozhodne nemali v tejto súvislosti podceňovať.  

Bolesť žalúdka sprevádzaná krvácaním z konečníka signalizuje rakovinu hrubého čreva

Krv v stolici je nepochybne jedným z najzávažnejších príznakov rakoviny hrubého čreva a často býva sprevádzaná aj bolesťami žalúdka. Lekára by ste mali vyhľadať okamžite, keď niečo také spozorujete. Krvácanie z konečníka však môže byť aj príznakom žalúdočného vredu, ochorenia žalúdka, čriev alebo ulceróznej kolitídy. Dôvod na paniku nemáte vtedy, ak často konzumujete červenú repu, sladké drievko alebo čučoriedky či černice, ktoré farbia stolicu do červena. Takéto zafarbenie spôsobuje aj užívanie niektorých liekov, takže kým podľahnete panike, presvedčte sa, či máte v stolici naozaj krv. 

Bolieva vás brucho? Šesť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ostrá bolesť  je prejavom zápalu slepého čreva alebo žalúdočného vredu

Jarvisová hovorí, že náhla ostrá bolesť môže signalizovať viaceré ochorenia. Takouto bolesťou sa zvyčajne prihlásia obličkové kamene, zápal slepého čreva, perforovaný vred, mimomaternicové tehotenstvo alebo upchatie čriev. 

Bolesť sprevádzaná nevoľnosťou poukazuje na disfunkciu žalúdka

"Pocit nevoľnosti spôsobenej bolesťou žalúdka môže byť príznakom disfunkcie žalúdka alebo otravy jedlom. V takomto prípade sa objavuje bolesť a koliky sprevádzané hnačkou." Lekárka zároveň upozornila na to, že môže ísť aj o žlčníkové problémy, podráždené slepé črevo, zažívacie problémy alebo zápchu. "Podráždené slepé črevo môže spustiť veľa komplikácií, takže ak sa zle cítite a bolesť pociťujete na pravej strane brucha, vyhľadajte lekára," odkazuje odborníčka. 

Beriete si so sebou na toaletu mobil? Veľká chyba! Po TOMTO s tým okamžite prestanete

Bolesť sprevádzaná nevysvetliteľným chudnutím je príznakom rakoviny

Neočakávané chudnutie môže byť pre mnohých splneným snom. Ak ste však nezmenili svoj životný štýl, neupravili ste stravu a napriek tomu ste výrazne schudli, niečo nie je v poriadku. Ak vás bolí žalúdok a popritom  ste neopodstatnene výrazne schudli, možno máte rakovinu. Ďalšími možnými ochoreniami sú zápal pankreasu, Crohnova choroba alebo kolitída. Aj keď nemáte bolesti a bezdôvodne zhadzujete kilá, stojí za to nechať sa vyšetriť.  

Bolieva vás brucho? Šesť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bolesť sprevádzaná horúčkou signalizuje zápal

Horúčka často poukazuje na infekciu alebo zápal. Môže ísť o zápal slepého čreva alebo divertikulitídu, ako aj otravu jedlom či infekciu.

Dlhodobá bolesť brucha sprevádzaná tráviacimi ťažkosťami

Ako dlho by ste mali čakať na návštevu svojho všeobecného lekára, závisí od intenzity bolesti brucha a od toho, ako často sa objavuje. U žien ide často aj o menštruačné bolesti alebo tráviace ťažkosti. Poruchy trávenia sa prejavia bolesťou v hornej časti brucha a často ich sprevádza nadúvanie, grganie a nevoľnosť. Ak tieto problémy pretrvávajú, dôslednejšie si kontrolujte jedálniček a dbajte na to, aby ste vždy jedli v pokoji a poriadne prežúvali. Ak ale bolesť nezmizne ani po tom, ako ste zmenili stravovacie návyky a odbúrali stres, neotáľajte s návštevou lekára. Zmieriť sa s chronickou bolesťou nie je totiž žiadna výhra a jej príčiny sa skôr či neskôr prihlásia.

Viac o téme: ŽalúdokBolesť brucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu