Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tridsať rokov to mali na očiach a nikto si to nevšimol: Exponát v múzeu odhalil pravdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Travelvids)

PRETÓRIA - Britský vedec objavil nový druh dinosaura; nie však pri vykopávkach, ale priamo v juhoafrickom múzeu. Mnoho miliónov stará lebka sa nachádzala zle zaradená medzi ďalšími exponátmi, informoval denník The Telegraph. Nový druh bol pomenovaný Ngwevu intloko, čo v miestnej reči znamená šedá lebka.

Objaviteľ Paul Barret, ktorý starodávne plazy študuje v britskom Prírodovednom múzeu, uviedol, že podľa nájdeného exempláru išlo o všežravca, ktorý od hlavy po špičku chvosta meral necelé tri metre. Živil sa hlavne rastlinnou potravou, ale keď sa dalo, nepohrdol ani drobnými živočíchmi. Dosahoval hmotnosť okolo 300 kg. 

Podľa Barreta bol dinosaurus celé roky všetkým na očiach. "Exemplár bol v zbierke v Johannesburgu tridsať rokov a videlo ho veľa vedcov. Ale všetci si mysleli, že je to len zvláštny druh massospondyla," poznamenal Paul.

Massospondylus bol jedným z prvých druhov, ktoré sa na planéte objavili na začiatku jury. Vedci teraz kvôli nálezu chcú podrobnejšie preskúmať ďalšie exempláre pre prípad, že sa medzi nimi nachádzajú ďalšie odlišné druhy. Novoobjavený plaz môže vedcom pomôcť lepšie pochopiť obdobie masového vymierania, ktoré nastalo na prelome triasu a jury pred 200 miliónmi rokov. Aj napriek zániku mnohých druhov najnovšie poznatky ukazujú, že vtdajšie ekosystémy mohli byť bohatšie, než sa pôvodne myslelo. 

Viac o téme: DinosaurusObjavJužná afrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu