Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO ukázalo mimoriadne krutú pravdu: Psy v Grónsku namiesto ľadu išli po vode

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Rasmus Tonboe)

NUUK - Tím vedcov pôsobiacich v Grónsku zverejnil alarmujúcu snímku, na ktorej je vidieť psie záprahy brodiac sa vodou na topiacom sa morskom ľade. Vedci s pomocou psieho záprahu odvážali v polovici júna cez zamrznutý Inglefieldov fjord na severozápade Grónska zariadenie z miestnej meteorologickej stanice, rýchlo sa topiaci morský ľad, ale zmenil ich cestu na nebezpečné dobrodružstvo, napísal denník The Guardian.

Fotografiu vydal Steffen Olsen z Centra pre výskum oceánu a ľadu pri Dánskom meteorologickom ústave 13. júna. Na snímke sa zdá, ako by psy tiahnuci sane s vybavením meteorológov a oceánografov bežali po vodnej hladine.

Psie záprahy sú podľa vedcov v túto ročnú dobu stále najpraktickejším spôsobom, ako sa v danom regióne pohybovať. Olsen uviedol, že vedecký tím pri ceste cez asi 1,2 metra hrubú ľadovú masu sa spoliehal na tradičné znalosti miestnych lovcov a ich psov. K plánovanie cesty vedci takisto využili satelitné snímky. Podľa Olsena sú jeho fotografie "skôr symbolické než vedecké" a svedčí o tom, že výprava zažila "neobvyklý deň""Minulý týždeň sme boli ako v Grónsku, tak aj vo zvyšnej časti Arktídy svedkami veľmi teplého počasia, ktoré priniesol teplý vzduch z juhu," uviedla klimatoložka Ruth Mottramová z Dánskeho meteorologického ústavu. "Tohtoročné výprava zameraná na vyzdvihnutie prístrojov zo stanice sa tak stretla s množstvom stojatej vody na povrchu morského ľadu," dodala.

Podľa Dánskeho meteorologického inštitútu bolo na neďalekom letisku v meste Qaanaaq minulú stredu nameraná teplota 17,3 stupňa Celzia a vo štvrtok 15 stupňov Celzia, čo sú v severnej Grónsku aj v lete veľmi vysoké teploty. Topenie ľadu, ktoré je v oblasti typické skôr pre júl, tak prišlo skôr. V iných oblastiach Grónska navyše voda z rozohriateho ľadu spravidla odteká puklinami v ľadovej mase, takže sa nedrží na povrchu. V Inglefieldovom fjordu sa ale ľad každú zimu formuje pomerne spoľahlivo a je veľmi silný, čo znamená, že je v ňom málo prasklín, kadiaľ by voda mohla odtiecť, vyhlásila Mottramová. Podľa nej je zatiaľ príliš skoro na to povedať, akú úlohu v terajšom extrémne teplom počasí v severnom Grónsku hrá globálne otepľovanie. "Hoci tieto teploty sú neobvyklé, ide o jednotlivý prípad spojený s extrémnym výkyvom počasia, takže je ťažké pripísať ho iba klimatickým zmenám," podotkla Mottramová. 

FOTO ukázalo mimoriadne krutú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Teplé počasie v Grónsku ešte najmenej niekoľko dní pretrvá, takže vedecké tímy sa psími záprahmi čakajú pravdepodobne ešte krušné chvíle, dodala Mottramová. Americké Národné centrum pre skúmanie snehu a ľadu (NSIDC) uviedlo, že v máji pokrýval morský ľad v Arktíde plochu 12 miliónov kilometrov štvorcových, čo bolo o 1,13 milióna kilometrov štvorcových, ako je priemer z rokov 1981 až 2010. Teplota vzduchu pri západnom pobreží Grónska bola na konci mája o sedem stupňov Celzia vyššie ako teplotný priemer pre tento mesiac z rokov 1981 až 2010. Teplota Severného ľadového oceánu presahovala priemer o dva až štyri stupne Celzia, napísal denník The Guardian s odvolaním na NSIDC.

Viac o téme: Globálne otepľovanieGrónskoTopenie ľadu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu