Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nechali ste si ako dieťa odstrániť mandle? Ak áno, máme pre vás zlú správu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Ak patríte k tým, ktorým nechali rodičia v detstve vybrať mandle, pravdepodobne nešlo o šťastné rozhodnutie. Výsledky výskumu vedcov z University of Melbourne sa totiž stavajú proti tonsilektómii. So zistenými skutočnosťami by sa mali oboznámiť najmä tí, ktorí zvažujú, že tento zákrok tiež podstúpia.

Celé desaťročia podstupovali milióny detí odstránenie krčných alebo nosových mandlí, ktoré slúžia ako ochranný filter brániaci prenikaniu infekcií do tela. Paradoxná situácia nastáva pri ich opakovaných zápaloch, kedy sa mandle samotné stávajú ložiskom pre zápalové infekcie a šíria ich do respiračného systému či uší. Mnohí lekári preto pri opakovaných ochoreniach odporúčajú rodičom, aby dali deťom mandle vyoperovať. Ako však potvrdil výskum vedcov z austrálskeho Melbourne, nie je to dobrý krok. 

Tieto POTRAVINY nesmiete jesť surové! Ak si ich vložíte do úst, hrozí vám otrava

Výskumný tím vedený Seanom Byersom analyzoval zdravotné záznamy 1,2 milióna Dánov, ktorých zdravie bolo sledované od narodenia do veku desať rokov v niektorých prípadoch až do tridsiatich rokov. Všetkým sledovaným boli odstránené mandle predtým, ako dosiahli deväť rokov. Experti zistili, že tí, ktorým boli v detstve vyoperované krčné mandle, trpeli v nasledujúcich rokoch života alergickými alebo infekčnými ochoreniami horných dýchacích ciest, vrátane astmy a pneumónie, trikrát viac ako tí, ktorí tonzilektómiu nepodstúpili.

Po vybratí nosových mandlí sa výskyt týchto chorôb u sledovaných pacientov navýšil o dvojnásobok a k menovaným ochoreniam sa ešte pridala aj chronická obštrukčná choroba a zápal spojiviek. Výskum takisto potvrdil, že mnohé príznaky, ako napríklad dýchavičnosť alebo chronický zápal ucha a prínosových dutín, sa aj po zákroku prejavili znova a po vyoperovaní mandlí nedošlo k eliminácii týchto diagnóz. Odstránenie mandlí sa dá teda pokojne označiť za zbytočné.

Nechali ste si ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Na základe výsledkov výskumu Byers navrhuje, aby boli tieto operačné zákroky pozastavené a v prípade opakovaných problémov s dýchacími cestami, prípadne so zápalmi stredného ucha, došlo k iným, alternatívnym riešeniam, ktoré by neohrozovali imunitný systém pacienta. "Krčné a nosové mandle sú súčasťou lymfatického systému a zohrávajú kľúčovú úlohu tak pri normálnom vývoji imunitného systému, ako aj pri skríningu patogénu počas detstva. Nie je preto prekvapujúce, že ich odstránenie môže zhoršiť detekciu patogénov a zvyšuje sa tak riziko neskorších respiračných a infekčných ochorení," píše sa v záverečnej správe. Odborníci zároveň varujú pred tým, že pretrvávajúce zdravotné problémy môžu mať celoživotné následky a natrvalo poznačiť zdravie jedincov.

Viac o téme: MandleInfekciaOdstránenie mandlí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu