Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Len hŕstka ľudí sa môže stať členom tejto organizácie: Ak sa vám to podarí, ste výnimoční

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OXFORD - Presne pred sedemdesiatimi rokmi bola v anglickom Oxforde založená organizácia Mensa, ktorá združuje nadpriemerne inteligentných ľudí. Ak vaše IQ dosahuje viac ako 130, môžete požiadať o členstvo aj vy.

Mensa je neziskovým apolitickým združením vysoko inteligentných ľudí bez rozdielu rasy a vyznania. Je v nej zaregistrovaných viac ako 120-tisíc ľudí z približne stovky krajín sveta vrátane Slovenska. Pobočky má v štyridsiatich štátoch, najväčšiu členskú základňu potom v USA a v Británii. 

Len hŕstka ľudí sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V stanovách Mensy je zakotvené, že jej cieľom je využitie inteligencie v prospech ľudstva. Ide najmä o podporu výskumu vlastností, znakov i využitie inteligencie ako takej. Členom združenia sa môže stať len ten, kto v teste inteligencie, schválenom medzinárodným dozorným psychológom Mensy International, dosiahne inteligenčný kvocient nad 130. Do takejto skupiny patria len asi dve percentá populácie. K známym členom Mensy patrili či patria napríklad britský astrofyzik Stephen Hawking, americký spisovateľ a biochemik Isaac Asimov, herci Steve Martin alebo Geena Davisová. 

Mohlo by vás zaujať: 
Maturant z Trenčína sa vybral do New Yorku: V parádnom videu zachytil život veľkomesta

Len hŕstka ľudí sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Za vznikom Mensy stáli anglický vysokoškolák a neskorší právnik Lionel Ware a austrálsky obchodník Roland Berrilla. Tí sa prvýkrát stretli v auguste 1945 vo vlaku. V marci 1946 zistil Ware v teste, že má vysoké IQ, čo ho viedlo k myšlienke vytvoriť klub ľudí s vysokou inteligenciou. Založenie organizácie obsahovalo jeden prozaický akt - Berrilla odniesol prvú brožúrku Mensy do tlačiarne. Kto ale v skutočnosti navrhol založenie Mensy, je zahalené neistotou. Tretím hlavným protagonistom je sir Cyril Burt, profesor psychológie na unierzite a neskorší riaditeľ britskej Mensy. 

Pôvodne sa združenie malo nazývať Klub s vysokým IQ, na názve Mensa (latinsky stôl) sa členovia dohodli až neskôr. Podľa Berrilla čiastočne preto, že Mensa musí byť "spoločnosťou okrúhleho stola", kde nie je nikto nadradený, a taktiež preto, že názov pripomína latinské príslovie "Mens sana in corpore sano", čiže V zdravom tele zdravý duch. Združenie sa začalo vzmáhať hlavne po nástupe Victora Serebriakoffa do jeho čela v roku 1953 (viedol ju viac ako štyridsať rokov). Vtedy mala len 120 členov, v roku 1961 ich už bolo 1550. Členovia Mensy v súčasnosti organizujú najrôznejšie akcie, prednášky a stretnutia. 

Len hŕstka ľudí sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mensa Československo bola založená v roku 1989, po rozpade federácie sa v marci 1991 registrovala Mensa SR. V roku 1990 utvorila Mensa USA Sieň slávy, zloženú z historických osobností, ktoré "prostredníctvom svojej geniality predstavili svetu podstatné vízie a výsledky". Patrí do nej napr. Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Thomas Alva Edison, Marie Curie-Sklodowska či William Shakespeare. 

Viac o téme: MensaInteligenciaIQ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu