Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôchodca doma ukrýval neznáme dielo od Leonarda da Vinciho na FOTO

Neobjavená skica od svetoznámeho génia. Zobraziť galériu (2)
Neobjavená skica od svetoznámeho génia. (Zdroj: Twitter/TAJAN Auction House)

NEW YORK - Dosiaľ neznámu skicu od Leonarda da Vinciho objavili experti z francúzskeho aukčného domu Tajan po tom, ako ju tam spolu s ďalšími 13 nezarámovanými kresbami priniesol na ocenenie istý lekár na dôchodku. Zbierku diel posúdil riaditeľ predmetného aukčného domu Thaddée Prate.

Ten si medzi daným súborom všimol aj „zaujímavú kresbu zo 16. storočia“ a požiadal o jej ďalšiu analýzu. Skica pochádza zo série ôsmich náčrtov zobrazujúcich svätého Sebastiána ako mučeníka. Skica je podľa Tajana ďalším „novým“ dielom tohto talianskeho renesančného majstra objaveným za uplynulých 15 rokov.

Umelci sa dvetisíc rokov mýlili: Vedci zistili, ako Ježiš skutočne jedol pri poslednej večeri!

Aukčný dom označil túto da Vinciho skicu za „mimoriadny objav“, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Na zadnej strane listu sa nachádzajú ďalšie dve malé vedecké kresby. Expertka na staré umenie Carmen Bambachová z Metropolitného múzea v New Yorku potvrdila, že ide o dielo da Vinciho, ktorý bol ľavákom.

Skica, ktorá obsahuje aj diagramy a poznámky o svetle a tieňovaní, bola následne ocenená na 15,8 milióna dolárov. Podľa Bambachovej ju umelec vytvoril medzi rokmi 1482 až 1485, keď pôsobil v Miláne.

Dôchodca doma ukrýval neznáme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/TAJAN Auction House)

 

Viac o téme: SkicaLeonardo da VinciNeznáme dielo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu