Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ovocie a zeleninu jedzte denne

Zatiaľ čo pri iných potravinách si musíte pri diéte dávať pozor na množstvo, pri zelenine a ovocí to neplatí. Jesť ich možno prakticky stále. Nielenže z nich nepriberiete, ale navyše prospejú vášmu zdraviu. Obe potraviny totiž obsahujú množstvo vitamínov a dôležitých látok.

So zjedením poriadnej porcie mäsa či prílohy v podobe zemiakov, ryže alebo hranolčekov nemá problém asi nikto. O zelenine to však povedať nemožno. Často na ňu zabúdame, prípadne jej jeme málo a, naopak, preháňame to s ovocím. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča zjesť denne dve porcie ovocia a tri porcie zeleniny. V prepočte na váhu to znamená približne 200 až 300 g ovocia a 500 až 1 000 g zeleniny. „Keby sme to rozdelili na deň, tak na raňajky, obed a večeru po 250 g zeleniny a na desiatu a olovrant 150 g ovocia,“ vysvetľuje odborník na zdravú výživu MUDr. Peter Minárik.

Ovocie radšej kyslejšie


V porovnaní so zeleninou má ovocie omnoho viac cukru, a teda i viac energie. Táto informácia je pre všetkých, ktorí sa snažia schudnúť, veľmi dôležitá. Vyberajte si preto radšej menej sladké druhy ovocia, napríklad jahody, grapefruity, kivi, maliny či pomaranče (ich energetická hodnota je 180 až 210 kJ). Významnú úlohu tu zohráva i glykemický index - čím je ovocie kyslejšie, tým je nižší a budete mať dlhšie pocit sýtosti. Napríklad prezreté banány alebo šťavnaté jablko majú glykemický index vysoký, a tak v nás rýchlo vyvolávajú pocit hladu. Dajte preto prednosť kyslejšiemu, menej zrelému ovociu. „V prípade melóna je lepší červený ako biely, ktorý obsahuje omnoho viac cukru,“ odporúča Markéta Pikalová z Easy Diet.

Zeleninu surovú a dusenú


Na trhu je množstvo druhov zeleniny a rovnakú pestrosť treba zachovať aj na tanieri. Pri chudnutí vám pomôže, ak ňou nahradíte ryžu či zemiaky. V každom prípade jedzte ju radšej v surovom stave, prípadne dusenú, uvarenú alebo pripravenú na pare. Ale pozor! Hoci zo zeleniny nepriberiete, ak si na ňu pridáte majonézu či tatársku, všetko pokazíte. Existujú aj diétnejšie kulinárske zlepšenia, napríklad nízkotučný jogurt.

Mliečne výrobky výrobky - jedine nízkotučné!


Ak hľadáte niečo chutné a zároveň sa snažíte znížiť svoju hmotnosť, siahnite po nízkotučných mliečnych výrobkoch, jogurtoch a jogurtových nápojoch. Možno ich jesť bez výčitiek svedomia, denne a to aj viackrát. Okrem toho, že sa pri ich jedení nemusíte báť o svoju váhu, majú aj z pohľadu zdravej výživy viac plusov. Sú výborným zdrojom vápnika potrebného pre kosti, sú bohaté na probiotické kultúry, ktoré zlepšujú trávenie a črevnú flóru a ich energetická hodnota nie je vysoká. Konzumujte mliečne výrobky na desiatu, olovrant, ale aj namiesto dezertu. Pozor však na smotanové druhy! „Obsahujú dosť veľa mliečneho tuku a pri redukčnej diéte nie sú vhodné,“ dodáva MUDr. Peter Minárik. Pri výbere sa snažte nakupovať tie, ktoré majú menej ako 3 percentá tuku. Aj keď smotanový jogurt nie je pri chudnutí najideálnejší, prijmete menej tuku, ak si ho dáte namiesto nízkotučného syra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu