Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Smutné osudy ľudí, ktorých rozdelila vojna: Ani v najhoršom sne nečakali, že rodinu roky neuvidia

Šťastlivec, ktorému sa podarilo zo Severnej Kórey utiecť a začať nový život v tej južnej Zobraziť galériu (3)
Šťastlivec, ktorému sa podarilo zo Severnej Kórey utiecť a začať nový život v tej južnej (Zdroj: profimedia.sk)

SOUL - Osemdesiatsedemročný Kim U-čong je čiastočne ochrnutý, chudobný a býva sám v malom byte v juhokórejskej metropole Soul. Teraz sa ale považuje za najšťastnejšieho muža v celej Južnej Kórei. V Diamantových horách sa tento týždeň po prvýkrát od kórejskej vojny zíde so svojou mladšou sestrou žijúcou v Severnej Kórei, ktorú nazýva "kvetinou a princeznou svojej rodiny". Stretnutia príbuzných rozdelených vojnovým konfliktom z rokov 1950-1953 v severokórejskom pohraničnom letovisku sa od utorka zúčastní asi 640 Juhokórejčanov.

Kimova osemdesiatjedenročná sestra Kim Čong-hu je jediným jeho priamym príbuzným, ktorý je ešte nažive. Bola medzi šiestimi súrodencami jediným dievčaťom. "Striedali sme sa s bratmi a odprevádzali ju do škôlky, pretože sme sa báli, aby ju chlapci neobťažovali," spomína U-čong so smiechom. "Poviem jej, že by sme mali žiť čo najdlhšie, aby sme sa mohli vidieť znova." To je ale len zbožné želanie; žiadnemu Kórejčanovi totiž nebolo dovolené zúčastniť sa podobného stretnutia druhý raz.

Juhokórejčania, ktorí boli vybraní na stretnutie, sa registrujú v hoteli v meste Sokčo
Zobraziť galériu (3)
Juhokórejčania, ktorí boli vybraní na stretnutie, sa registrujú v hoteli v meste Sokčo  (Zdroj: profimedia.sk)

 

Očité svedectvá severokórejských utečencov: Kim robí na ľuďoch strašné chemické pokusy

Kim hovorí, že si so sebou nevzal žiadne fotografie, keď krátko po začiatku vojny v roku 1950 utiekol do Južnej Kórey. Predpokladal totiž, že sa čoskoro vráti. Nikdy mu nenapadlo, že to bude trvať tak dlho. Každý z Juhokórejčanov, ktorí sa na stretnutie tento týždeň chystajú, má iný príbeh o roztrhnutí rodiny počas vojnového chaosu. Jeden pocit ale zdieľajú všetci - šok z toho, že Severná a Južná Kórea zostávajú aj desiatky rokov po vojne rozdelené nepriateľstvom.

Juhokórejčanka pripravuje pred rodinným stretnutím darčeky pre svojho strýka, ktorý žije v Severnej Kórei
Zobraziť galériu (3)
Juhokórejčanka pripravuje pred rodinným stretnutím darčeky pre svojho strýka, ktorý žije v Severnej Kórei  (Zdroj: profimedia.sk)

Deväťdesiatpäťročný Čche-Hjong-čin sa vraj stále nemôže zbaviť pocitu viny, pretože počas svojho úteku zo severokórejskej provincie Hamgjong pukto v roku 1951 nechal doma manželku s dvoma malými dcérami. Zima bola vtedy tak krutá, že sa bál, že by nemuseli cestu prežiť. Čche by sa mal už o pár dní stretnúť so svojou mladšou dcérou, ktorá mala v čase jeho odchodu z domova len dva roky. Teraz má 64. "Ani neviem, či ju spoznám. Už si ani nepamätám, ako ako dieťa vyzerala."

Park Jun-Dong (90) drží fotografiu svojho nebohého brata a jeho rodiny, ktorí zostali v Severnej Kórei
Zobraziť galériu (3)
Park Jun-Dong (90) drží fotografiu svojho nebohého brata a jeho rodiny, ktorí zostali v Severnej Kórei  (Zdroj: profimedia.sk)

Sedemdesiatročná Pak Pok-nam sa ide do Severnej Kórey stretnúť aspoň so svojimi vzdialenými príbuznámi. Jej matka a traja bratia sú už po smrti. "Som zvedavá, či mi budú môcť povedať o tom, aký život prežila moja mama. Už si na ňu veľmi nespomínam," dodala s plačom.

Viac o téme: Severná KóreaJužná KóreaRodinné stretnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu