Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania možno objavili život na Marse: Sú nadšení, konečne definitívny dôkaz!

Sonda Curiosity na Marse Zobraziť galériu (3)
Sonda Curiosity na Marse (Zdroj: NASA, Youtube)

WASHINGTON - Kalifornskí vedci z NASA majú dôvod na oslavu. Kým doposiaľ zapĺňali predstavy o živote na červenej planéte iba stránky sci-fi kníh, teraz dostávajú konečne reálnu podobu. Na povrchu Marsu možno žijú neznáme baktérie.

Sonda Curiosity priniesla z Marsu na Zem definitívne informácie o prítomnosti metánu a podľa vedcov sú alebo boli jeho najpravdepodobnejšími producentmi, podobne ako na Zemi, baktérie. Po zistení, že na povrchu Marsu bola kedysi voda, ide o veľký pokrok. Vedci však s istotou nevedia, či vzorky metánu vyprodukovali organizmy, ktoré na Marse žili v minulosti, alebo sú stále prítomné. V súčasnosti však neexistuje žiadna alternatíva, ktorá by vyvrátila produkciu metánu živými organizmami.

Američania možno objavili život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA, Youtube)

„Existuje aj veľa iných možných zdrojov metánu, biologických alebo nebiologických,“ vysvetlil Sushil Atreya z Michiganskej univerzity pre Daily Mail. Vedci však na Marse vystopovali zvyšujúce sa a klesajúce hodnoty metánu, čo by mohlo znamenať, že jeho zdroj je na planéte stále prítomný. Podľa ich mienky metán zrejme uniká z podzemných ložísk. Odborníci predpokladajú, že v atmosfére Marsu je približne 5000 ton metánu, zatiaľ čo na Zemi to je 500 miliónov ton. ​

Američania možno objavili život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA, Youtube)

Na Marse bola voda

Curiosity na Marse pristála v auguste 2012 a odvtedy skúma povrch červenej planéty. Sonda tiež priniesla dôkazy o vode spred miliárd rokov, ktorá raz tiekla na povrchu Marsu. Dokazujú ju zábery jedného z najúchvatnejších kráterov s názvom Gale. Kráter je totiž pozostatkom starobylého sladkovodného jazera, ktoré mohlo byť pohostinným miestom pre život.

Kráter Gale bol na Marse vytvorený po tom, ako planétu zasiahol pred viac ako tromi miliardami rokov veľký meteor. V jeho strede je hora pomenovaná Sharp, ktorá sa dvíha 5 500 metrov nad dnom krátera. Zdá sa, že tečúca voda po stenách krátera a hory vyhĺbila kanáliky. Okrem toho vedci zistili, že pôda na Marse obsahuje vzorky vody spojenej s minerálmi.

Kráter Gale na Marse

Na Mars vyšlú ďalšiu sondu

„Naše merania na Marse ukazujú, že stopové množstvá metánu sú generované viac ako jedným mechanizmom alebo kombináciou viacerých z nich. Ide o vôbec prvé odhalenie organických látok v jemnozrnnej zemine zo skaly, teda v povrchových materiáloch Marsu,“ uviedli vedci z NASA. Organické zlúčeniny sa na Mars mohli dostať buď zvonka prostredníctvom vesmírneho objektu, alebo sa vytvorili priamo na Marse. „Prvé potvrdenia organického uhlíka v skale na Marse sú veľmi sľubné,“ dodal Roger Summons z Technologického massachusettského inštitútu v Cambridge na margo života na Marse.

Teraz stojí pred vedcami dôležitá úloha - nájsť na hore Sharp ďalšie horniny, v ktorých by boli rozsiahlejšie zásoby organických zlúčenín. S istotou však otázku života na Marse možno zodpovie až sonda ExoMars z misie ESA, ktorá na planéte pristane v roku 2019. ExoMars bude vybavená špeciálnou vŕtačkou, ktorá bude schopná detekovať biomarkery života.

Využite Najvýhodnejšiu ponuku tejto zimy od ZUNO a získajte pôžičku nad 4000 eur s garantovaným úrokom 8,9 % p.a.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu