Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Diplomatické stretnutie: O čom rokovali lídri Číny, Japonska a Južnej Kórey? KĽDR je proti

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, japonský premiér Fumio Kišida a predseda čínskej vlády Li Čchiang sa v pondelok v Soule stretli na prvých trojstranných rozhovoroch za posledné štyri roky, aby sa pokúsili o oživenie obchodného a bezpečnostného dialógu. Informuje správa agentúry Reuters.

Lídri Číny, Japonska a Južnej Kórey prijmú spoločné vyhlásenie o šiestich oblastiach vrátane hospodárstva a obchodu, vedy a techniky, medziľudských výmen a zdravia a starnutia obyvateľstva, uviedli predstavitelia Soulu.

archívne video

Pomalé, ale napínavé: Preteky ťažných koní sa v Japonsku ešia veľkej popularite (Zdroj: Profimedia)

Taktiež sa očakáva, že sa lídri dohodnú na obnovení trojstranných rokovaní o dohode o voľnom obchode, ktoré sú podľa japonských médií od roku 2019 pozastavené. Pondelkové stretnutie sa koná deň po tom, ako sa lídri stretli na samostatných bilaterálnych rokovaniach.

Dohodli sa

Na týchto stretnutiach sa čínsky premiér a juhokórejský prezident dohodli na diplomatickom a bezpečnostnom dialógu a obnovení rozhovorov o voľnom obchode. Japonský premiér so svojím čínskym náprotivkom diskutovali o Taiwane a dohodli sa na novom kole bilaterálneho hospodárskeho dialógu.

Juhokórejský prezident Jun taktiež požiadal Čínu, aby zaujala konštruktívnu úlohu vo vzťahu k partnerom v Severnej Kórei, ktorá rozširuje svoj arzenál jadrových zbraní a rakiet napriek rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN.

Severná Kórea oznámila Japonsku svoj plán vypustiť raketu s vesmírnou družicou v období od 27. mája do 4. júna. V reakcii na oznámenie viedli predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey telefonické rozhovory a žiadali, aby Severná Kórea štart zrušila, pretože by použila technológiu balistických rakiet v rozpore s rezolúciami OSN.

Severná Kórea informovala Japonsko o pláne vypustiť satelit

Severná Kórea informovala Japonsko o tom, že plánuje do 4. júna vypustiť satelit. Oznámila to v pondelok japonská pobrežná stráž, informovala agentúra AP, podľa ktorej môže ísť o pokus umiestniť na obežnú dráhu druhú vojenskú špionážnu družicu. Oznámenie prišlo v čase, keď sa v Soule zišli na svojom prvom trojstrannom stretnutí lídri Južnej Kórey, Japonska a Číny.

Japonská pobrežná stráž uviedla, že KĽDR vydala bezpečnostné upozornenie pre vody medzi Kórejským polostrovom, Čínou a oblasťou východne od filipínskeho ostrova Luzon od tohto pondelka do pondelka 3. júna. Odôvodnila to plánovaným vypustením "satelitnej rakety".

Juhokórejská armáda v piatok oznámila, že zachytila v Severnej Kórei známky predpokladanej prípravy na vypustenie špionážneho satelitu. KĽDR svoj prvý vojenský prieskumný satelit umiestnila na obežnú dráhu vlani v novembri. Podľa Pchjongjangu ide o súčasť siete prieskumných družíc, ktoré plánuje mať vo vesmíre v súvislosti s údajnými vojenskými hrozbami zo strany USA.

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že jeho izolovaná komunistická krajina chce tento rok vypustiť tri ďalšie vojenské špionážne satelity. Rezolúcie OSN zakazujú Severnej Kórei takéto aktivity, keďže sa to považuje za skryté testovanie technológie rakiet dlhého doletu.

Potvrdili záujem o denuklearizáciu KĽDR i obchodnú dohodu

Lídri Južnej Kórey, Japonska a Číny v pondelok uviedli, že denuklarizácia Severnej Kórey a udržanie stability na Kórejskom polostrove je ich spoločný záujem. Potvrdili tiež úsilie uzavrieť trojstrannú obchodnú dohodu. Informuje agentúra AFP a Reuters.

"Opätovne sme potvrdili, že denuklearizácia Severnej Kórey a stabilita na Kórejskom polostrove sú spoločným záujmom našich troch krajín," povedal japonský premiér Fumio Kišida. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol dodal, že táto záležitosť je spoločnou zodpovednosťou a záujmom trojice krajín.

Kišida, Jun a predseda čínskej vlády Li Čchiang v spoločnom vyhlásení uviedli, že sa budú usilovať o dosiahnutie trojstrannej obchodnej dohody s cieľom nájsť spôsob na urýchlenie rokovaní. Podľa svojich vyjadrení chcú dohodu, ktorá bude slobodná, spravodlivá, komplexná, kvalitná a prínosná pre všetky strany.

Takisto vyjadrili záväzok k otvorenému trhu a zamedzeniu zdržaní v dodávateľských reťazcoch, i úsilie na posilnenie spolupráce v rôznych oblastiach vrátane klimatickej zmeny, hospodárstva či vedy a techniky, píše Reuters. Vrcholní predstavitelia Južnej Kórey, Japonska a Číny sa v pondelok zišli v Soule na svojom prvom trojstrannom stretnutí. Hovorca japonského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že atmosféra summitu bola veľmi konštruktívna.

KĽDR odsúdila Južnú Kóreu, Japonsko a Čínu za vyhlásenia o denuklearizácii

Severná Kórea v pondelok odsúdila Južnú Kóreu, Japonsko a Čínu, pretože na summite v Soule sa zaviazali k denuklearizácii Kórejského polostrova. Píše agentúra Reuters. "Diskusia o denuklearizácii Kórejského polostrova predstavuje závažnú politickú provokáciu a porušenie suverenity, ktoré úplne popiera nedotknuteľnú zvrchovanosť KĽDR a ústavu odrážajúcu jednomyseľnú vôľu celého kórejského ľudu," vyhlásil hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí.

Čína, Japonsko a Južná Kórea sa v pondelok v Soule stretli na prvom trojstrannom summite od roku 2019. Krajiny zopakovali pozície v oblasti regionálneho mieru a stability a denuklearizácie Kórejského polostrova. Potvrdili tiež úsilie uzavrieť trojstrannú obchodnú dohodu. Podľa svojich vyjadrení chcú dohodu, ktorá bude slobodná, spravodlivá, komplexná, kvalitná a prínosná pre všetky strany.

Takisto vyjadrili záväzok k otvorenému trhu a zamedzeniu zdržaní v dodávateľských reťazcoch, i úsilie na posilnenie spolupráce v rôznych oblastiach vrátane klimatickej zmeny, hospodárstva či vedy a techniky, píše Reuters. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a japonský premiér Fumio Kišida zároveň vyzvali Pchjongjang, aby zrušil svoje plány na vypustenie druhej špionážnej družice na obežnú dráhu.

Severná Kórea v noci na pondelok oznámila Japonsku svoj plán vypustiť raketu s vesmírnou družicou v období od 27. mája do 4. júna. V reakcii na oznámenie viedli predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey telefonické rozhovory a žiadali, aby Severná Kórea štart zrušila, pretože by použila technológiu balistických rakiet v rozpore s rezolúciami OSN.

Viac o téme: TechnológiaČínaJaponskoOSNJužná KóreaBilaterálne rokovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu