Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Čína obvinila britskú spravodajskú službu zo špionáže: Manželský pár mal zhromažďovať informácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti v pondelok obvinilo britskú spravodajskú službu MI6, že naverbovala manželský pár, ktorý pracoval pre ústrednú vládu, aby vykonávala špionážnu činnosť pre Spojené kráľovstvo. Informuje správa agentúr AFP a Reuters.

"Nedávno po dôkladnom vyšetrovaní orgány národnej bezpečnosti odhalili závažný špionážny prípad týkajúci sa toho, že britská spravodajská služba MI6 naviedla manželský pár Wang a Čou, ktorí boli zamestnancami ústredného štátneho orgánu Číny, aby prebehli," uviedlo čínske ministerstvo v príspevku na sociálnej sieti WeChat.

archívne video

Čína kúpila licenciu na lietajúce auto Aircar (Zdroj: TASR/Jarolav Novák)

Zamestnanci MI6 začali muža sledovať po tom, ako v roku 2015 nastúpil na štúdium v Spojenom kráľovstve. Údajne pre neho organizovali výlety a večere, aby "spoznali jeho povahové slabosti, záujmy a požiadavky". Následne ho oslovili, aby poskytoval dobre platené poradenské služby, ktoré sa týkali fungovania ústredných štátnych orgánov, uviedlo ministerstvo.

Po špionážnom školení MI6 prikázala Wangovi, aby sa vrátil do Číny a zbieral dôležité informácie týkajúce sa čínskej vlády. Tiež ho presvedčili, aby prinútil svoju manželku urobiť to isté. Ministerstvo uviedlo, že zhromaždilo dôkazy a prijalo opatrenia proti mužovi a prípad sa naďalej vyšetruje. O súčasnom zamestnaní manželského páru, o povahe informácií, ktoré obaja poskytli a o mieste ich pobytu vo vyhlásení neinformujú.

Čína a Británia si už niekoľko mesiacov vymieňajú obvinenia v súvislosti s údajnou špionážou. V januári Čína odhalila prípad špionáže, v ktorom údajne MI6 využívala cudzinca v Číne na zhromažďovanie tajných informácií. Británia v apríli obvinila dve osoby z poskytovania poškodzujúcich informácií Číne. Minulý mesiac obvinila tri osoby z napomáhania hongkonskej rozviedke v Británii.

Viac o téme: ŠpionážPracovníciInformácieMI6Spojené kráľovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu