Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

MIMORIADNY ONLINE Útok v Snihurivke má tri obete: Pri údere na Charkov zahynula jedna žena

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ruský raketový útok na mesto Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny si v pondelok vyžiadal tri obete a šesť zranených. O novej bilancii útoku informoval gubernátor oblasti Vitalij Kim s tým, že medzi obeťami sú aj dvaja tínedžeri - chlapec a dievča vo veku 17 rokov. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 823

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 823 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:23 Na mieste útoku na hypermarket v Charkove našli nevybuchnutú leteckú bombu.

19:37 Rusko preskúma nové poľské reštrikcie týkajúce sa pohybu ruských diplomatov na území tejto krajiny a následne prijme odvetné opatrenia. Oznámila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová s tým, že Varšava tento najnovší krok "veľmi oľutuje".

18:54 Ruský raketový útok na mesto Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny si v pondelok vyžiadal tri obete a šesť zranených. O novej bilancii útoku informoval gubernátor oblasti Vitalij Kim s tým, že medzi obeťami sú aj dvaja tínedžeri - chlapec a dievča vo veku 17 rokov.

Následkom raketového útoku vypukol požiar v kaviarni, autoservise a pneuservise. Nárazová vlna poškodila aj blízku samoobslužnú autoumyváreň. Požiar na ploche 300 metrov štvorcových sa podarilo uhasiť.

18:25 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj podpísal dokumenty, ktoré umožnia, aby francúzski vojenskí inštruktori čoskoro pricestovali na Ukrajinu a oboznámili sa s tamojšími výcvikovými centrami.V statuse zverejnenom na platforme Telegram to Syrskyj oznámil v pondelok po videorozhovore s francúzskym ministrom obrany Sébastienom Lecornuom. Na rokovaní sa zúčastnil aj ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.

17:31 Rusko sa chystá vyškrtnúť afganské fundamentalistické hnutie Taliban zo svojho zoznamu zakázaných teroristických organizácií, uviedla v pondelok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti, na ktorú sa odvolala agentúra AFP.

RIA Novosti vo svojej správe citovala vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý pripomenul, že Kazachstan už koncom roka 2023 odstránil Taliban zo svojho zoznamu zakázaných organizácií. Na ruskom zozname zakázaných teroristických organizácií je Taliban od roku 2003.

17:01 Poľsko obmedzí ruským diplomatom pohyb na svojom území. Oznámil to v pondelok poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Varšava podľa jeho slov k takémuto kroku pristupuje v reakcii na zapojenie Ruska do tzv. hybridnej vojny vedenej voči Európskej únii a konkrétne aj proti Poľsku.

16:07 Nemecká vláda sa naďalej zasadzuje proti tomu, aby sa na západnej Ukrajine zriadil tzv. obranný štít z územia NATO na ochranu pred ruskými útokmi. Povedal to v pondelok v Berlíne jej hovorca Steffen Hebestreit."Z nášho pohľadu by to bola účasť, priama účasť v tomto konflikte. A o také niečo sa nesnažíme," dodal hovorca nemeckej vlády.

16:02 Ruský raketový útok na mesto Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny si v pondelok vyžiadal dve obete na životoch a päť zranených civilistov. Podľa agentúry Reuters o tom informoval gubernátor oblasti Vitalij Kim a miestne záchranné zložky.Následkom raketového útoku vypukol požiar v kaviarni, autoservise a pneuservise. Nárazová vlna poškodila aj blízku samoobslužnú autoumyváreň. Požiar na ploche 300 metrov štvorcových sa podarilo uhasiť.

15:46 Severoatlantická aliancia je už v priamej konfrontácii s Ruskom a NATO eskaluje konflikt na Ukrajine vojenskou rétorikou, vyhlásil v pondelok Kremeľ.

15:28 Ukrajina a Španielsko v pondelok podpísali dohodu o bezpečnostných zárukách. Stalo sa tak počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Madride, informovala agentúra Reuters.Španielsky premiér Pedro Sánchez na margo dohody poznamenal, že ide už o desiatu dohodu tohto druhu: okrem Španielska takúto bilaterálnu dohodu s Ukrajinou už podpísali Británia, Nemecko, Francúzsko, Dánsko, Taliansko, Kanada, Holandsko, Fínsko a Lotyšsko a Ukrajina chystá podpísať ju so šiestimi ďalšími krajinami.

14:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok pricestoval na návštevu Španielska. Na madridskom letisku ho privítal španielsky kráľ Filip VI.. Privítanie kráľom priamo na letisku Madrid-Barajas sa v spojitosti so zahraničnými štátnikmi považuje za nezvyčajné gesto.

13:13 Ruské ozbrojené sily získali kontrolu nad ďalšími dvoma obcami vo východnej časti Ukrajiny, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Podarilo sa im dobyť Ivanivku v Charkovskej oblasti a Netajlove v Doneckej oblasti, informuje agentúra AFP.

13:00 Zelenskyj prichádza na oficiálnu návštevu Španielska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Španielska na oficiálnu návštevu 27. mája.

12:35 Západné krajiny by mali prehodnotiť obmedzenia používania zbraní dodané Ukrajine týkajúce sa útokov na ciele na ruskom území, pretože negatívne ovplyvňujú schopnosť Ukrajiny brániť sa. V pondelok to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informuje správa agentúry AFP.

12:10 Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli prijali nové sankcie, ktorými trestajú Rusko za vážne porušovanie ľudských práv, nejedná sa však o pripravovaný 14. balík sankcií kvôli vojne na Ukraijne. Uviedla to tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na viacero diplomatov na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, informuje spravodajca.

11:51 Európska únia uvalila sankcie na 19 ľudí a jednu právnickú osobu v súvislosti s nedodržiavaním ľudských práv v Rusku, vyplýva z informácií diplomatických zdrojov ČTK. Obmedzenia dnes schválili unijní ministri zahraničia a očakáva sa, že Rada EÚ čoskoro zverejní podrobnosti.

11:44 Súd v nemeckom Düsseldorfu v pondelok bývalému príslušníkovi nemeckej armády udelil trest odňatia slobody na tri a pol roka za špionáž v prospech Ruska, informuje agentúra AFP a DPA.

11:00 Ukrajinský dron zaútočil na radarovú stanicu včasnej výstrahy v ruskej Orenburskej oblasti na "rekordnú vzdialenosť". Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia ukrajinskej spravodajskej služby.

10:00 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 27. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:11 Bývalý ruský prezident a zástupca Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v nedeľu pohrozil Poľsku "rádioaktívnym popolom". Reagoval na víkendové výroky poľského ministra zahraničných vecí Radosława Sikorského o použití jadrových zbraní. Informuje správa agentúry DPA. Sikorski pre britský denník The Guardian uviedol, ako Spojené štáty údajne zareagujú, ak Rusko proti Ukrajine použije jadrové zbrane.

9:00 Jedna osoba zahynula a ďalšie tri utrpeli zranenia v noci na pondelok pri ukrajinskom dronovom útoku, ktorý zasiahol čerpaciu stanicu v ruskej Oriolskej oblasti. Uviedol to tamojší gubernátor Andrej Klyčkov, píše agentúra AFP.

8:45 Španielska vláda sa chystá oznámiť nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 1,13 miliardy eur počas cesty prezidenta Volodymyra Zelenského do krajiny, informoval El Pais 27. mája s odvolaním sa na nezverejnené zdroje.

8:00 Pobaltské štáty a Poľsko v prípade ruských úspechov na fronte nasadia svoje jednotky na Ukrajinu – Spiegel.

7:00 Predstavitelia amerických tajných služieb a spojenci sledujú nárast sabotážnych operácií nízkej úrovne v Európe, o ktorých sa domnievajú, že sú súčasťou ruskej kampane s cieľom podkopať snahy o poskytnutie vojenskej podpory Ukrajine, uvádza NYT.

6:10 Putin pricestoval do Uzbekistanu, čo znamená tretiu medzinárodnú návštevu v novom volebnom období.

6:00 Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú dnes riešiť ďalšiu pomoc Ukrajine, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej agresii. Cez videohovor sa s nimi spojí aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Mali by rozhodnúť aj o zavedení nových sankcií proti niekoľkým ruským občanom kvôli nedodržiavaniu ľudských práv. Ďalšou témou stretnutia bude situácia na Blízkom východe, rokovania sa zúčastnia aj ministri Saudskej Arábie, Egypta, Jordánska, Kataru a Spojených arabských emirátov. Česko bude na schôdzke zastupovať minister Ján Lipavský.

Civilista zahynul aj pri meste Čuhujiv

Prokuratúra v Charkovskej oblasti uviedla, že jeden civilista zahynul aj pri meste Čuhujiv juhovýchodne od Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta, kde v sobotu pri útoku na hypermarket zahynulo najmenej 14 ľudí a ďalších 40 ľudí utrpelo zranenia. Starosta Charkova Ihor Terechov informoval, že v čase útoku sa v hypermarkete nachádzalo približne 120 osôb.

Deň predtým pri údere na vydavateľstvo zahynulo sedem osôb. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videa v sobotu upozornil, že Moskva zhromažďuje svoje jednotky pre nové "ofenzívne akcie" severozápadne od Charkova pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu