Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf organizácie World Central Kitchen obvinil Izrael, že na humanitárny konvoj mieril systematicky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - José Andrés, zakladateľ neziskovej organizácie World Central Kitchen (WCK), ktorej sedem pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy, v stredu obvinil Izrael, že pri tomto incidente konal systematicky a cielil na "auto za autom".

Útok izraelských síl na konvoj neziskovej organizácie WCK si vyžiadal životy siedmich humanitárnych pracovníkov. Obete pochádzali z Poľska, Austrálie a Británie, jeden z mŕtvych mal dvojaké americko-kanadské občianstvo a útok si vyžiadal aj život jedného palestínskeho pracovníka. Andrés v rozhovore pre agentúru Reuters vyhlásil, že pri nálete, ktorý Izrael označil za neúmyselný, nešlo o nedopatrenie alebo chybnú streľbu. Tvrdil, že Izraelčania v čase útoku vedeli o pohybe humanitárnych pracovníkov.

"Toto nebola len nešťastná situácia, pri ktorej došlo k zhodeniu bomby na nesprávne miesto. Aj keby sme sa nekoordinovali (s izraelskou armádou), žiadna demokratická krajina a žiadna armáda nemôže útočiť na civilistov a humanitárne organizácie," uviedol šéf WCK s tým, že proti konvoju s humanitárnou pomocou boli zrejme podniknuté viac ako tri útoky. Útok, ku ktorému došlo krátko po vyložení nákladu potravín dopraveného do Pásma Gazy po mori, vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi ho v stredu označil "za závažnú chybu". Izraelský premiér Netanjahu v utorok vyhlásil, že humanitárni pracovníci zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" armády.

Who zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nemieni prestať vykonávať riskantné zdravotnícke akcie v palestínskom Pásme Gazy, dokonca ani po nedávnej smrti siedmich humanitárnych pracovníkov. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA. "Zostávame tu a budeme poskytovať pomoc," uviedol v stredu na tlačovej konferencii zástupca WHO pre Palestínske územia Rik Peeperkorn. V súčasnosti pôsobí v Pásme Gazy približne 17 palestínskych a sedem zahraničných pracovníkov WHO.

Ľudia sa zhromažďujú na izraelskom hraničnom priechode Nitzana s Egyptom na juhu Izraela
Zobraziť galériu (2)
Ľudia sa zhromažďujú na izraelskom hraničnom priechode Nitzana s Egyptom na juhu Izraela  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Sedem pracovníkov charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK) bolo zabitých v pondelok pri nálete izraelskej armády. Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herzi Halevi označil smrtiaci incident za "vážnu chybu", ktorá sa nemala stať. WCK, ktorá doručuje potraviny Palestínčanom, následne oznámila, že dočasne zastavuje operácie v Pásme Gazy, napriek obrovskej núdzi. Peeperkorn na videokonferencii z Jeruzalema povedal, že útoky postihli v posledných mesiacoch v Pásme Gazy aj vozidlá OSN.

Toto podľa neho ukazuje, že dohody o bezpečnom prechode humanitárnych pracovníkov v tomto konflikte "nefungujú". Plánované humanitárne misie WHO na zničený sever palestínskeho pobrežného pásma izraelská strana zamietla, zdržiavala alebo im bránila, uviedol Peeperkorn. Koordinátor WHO pre núdzové situácie Mike Ryan poukázal na to, že takéto dohody medzi bojujúcimi stranami a humanitárnymi organizáciami sú v konfliktoch bežné. "Robíme to desaťročia," povedal v Ženeve. "Zodpovedná vojenská operácia sa vždy snaží chrániť civilistov a zaistiť, že majú prístup k základným životným potrebám: prístreškom, potravinám, vode a liekom," zdôraznil.

Viac o téme: Humanitárna pomocIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu