Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biden a Netanjahu sa budú vo štvrtok rozprávať o smrti humanitárnych pracovníkov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, TASR/Michal Svítok)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu budú mať vo štvrtok rozhovor, oznámil v stredu americký predstaviteľ. Bude to ich prvý telefonát odvtedy, čo izraelská armáda usmrtila pri útoku v Pásme Gazy sedem humanitárnych pracovníkov. Informuje tlačová agentúra AFP.

Telefonát bude nasledovať po tom, čo Biden vyjadril hnev nad smrťou pracovníkov humanitárnej organizácie World Central Kitchen (WCK) so sídlom v USA. Biden zároveň naliehal, že Izrael musí urobiť viac, aby ochránil humanitárnych pracovníkov a civilistov. "Môžem potvrdiť, že prezident Biden a premiér Netanjahu sa budú zajtra spolu rozprávať," povedal pre AFP americký predstaviteľ oboznámený so záležitosťou.

Netanjahu uviedol, že izraelská armáda v pondelok pri útoku v Pásme Gazy "neúmyselne" zabila humanitárnych pracovníkov. Obeťami sa stali americko-kanadský občan, traja Briti, Poliak, Austrálčanka a Palestínčan. Biden a Netanjahu sa naposledy rozprávali 18. marca, keď americký prezident vyzval izraelského lídra, aby nespúšťal pozemnú operáciu na južné mesto Rafah. Izraelská delegácia má na budúci týždeň navštíviť Washington a debatovať bude práve o tejto záležitosti.

Viac o téme: IzraelGazaBenjamin NetanjahuJoe BidenHumanitárny pracovníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu