Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľský minister je nespokojný s výrokmi izraelského veľvyslanca o útoku na The World Central Kitchen

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA – Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vo štvrtok skritizoval izraelského veľvyslanca v Poľsku za rozhovor, ktorý poskytol po zabití poľského humanitárneho dobrovoľníka Damiana Sobola v Pásme Gazy, a označil ho za arogantný. Informuje o tom agentúra PAP.

Sobol zahynul v noci na pondelok po tom, ako na humanitárny konvoj organizácie The World Central Kitchen (WCK), v ktorom sa nachádzal, zaútočila izraelská armáda napriek tomu, že mal potrebné povolenie a všetky vozidlá boli riadne označené. Izraelský veľvyslanec v Poľsku Jakov Livne v rozhovore zverejnenom v službe YouTube kanálom Kanal Zero označil útok za tragickú nehodu, aké sa počas konfliktov stávajú, a to najmä v noci.

Nad smrťou dobrovoľníkov vyjadril poľutovanie a dodal, že izraelská vláda príčiny nešťastia vyšetrí. Kosiniak-Kamysz veľvyslancove slová prostredníctvom sociálnej platformy X však označil za arogantné a dodal, že odrážajú nedostatok sebareflexie. "Ako krajina hovoríme jednohlasne: Žiadame dôkladné a objektívne objasnenie prípadu spolu s odškodnením rodiny obete – dobrovoľníka, ktorý pomáhal inému človeku a nikdy sa nemal stať cieľom útoku," uviedol poľský minister obrany.

Duda i Tusk kritizujú vyjadrenia izraelského veľvyslanca o úmrtí Poliaka

Poľský prezident Adrzej Duda i premiér Donald Tusk vo štvrtok kritizovali vyjadrenia izraelského veľvyslanca v Poľsku Jakova Livneho ohľadne úmrtia poľského humanitárneho pracovníka počas izraelského útoku v Pásme Gazy. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a PAP. Livne označil útok za tragickú nehodu, aké sa počas konfliktov stávajú, a to najmä v noci. Podľa Dudu sú takéto vyjadrenia poľutovaniahodné, pričom samotného veľvyslanca označil za najväčší problém Izraela vo vzťahoch s Poľskom. Tusk uviedol, že neakceptuje spôsob, akým sa Livne vyjadruje o útoku, pri ktorom v pondelok zahynulo sedem osôb vrátane poľského občana. "Všetci vieme, čo sa stalo a aká nezmyselná a zbytočná smrť to bola," povedal Tusk.

"Ak sa veľvyslanec rozhodne verejne sa vyjadriť pre naše médiá, mal by využiť príležitosť a normálne, ľudsky sa ospravedlniť," povedal Tusk a dodal, že Varšava očakáva plné a úplné vysvetlenie incidentu a odškodnenie pre pozostalých. Poliak Damian Soból bol jedným zo siedmich pracovníkov organizácie World Central Kitchen (WCK), ktorí prišli o život počas pondelkového izraelského útoku na humanitárny konvoj. Livne v stredu v rozhovore uviedol, že pondelková smrť dobrovoľníkov bola dôsledkom tragickej nehody, ku ktorej došlo počas vojny, pripomína PAP. Takisto vyjadril osobné presvedčenie, že izraelské úrady príčiny incidentu vyšetria a o výsledkoch budú informovať poľskú vládu i ďalšie dotknuté krajiny.

Viac o téme: útok PoľskoWladyslaw Kosiniak-Kamysz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu