Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael odhalil sprisahania s cieľom zabiť krajne pravicového ministra Ben Gvira

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelské bezpečnostné služby vo štvrtok oznámili, že prekazili sprisahanie, ktorého cieľom bolo zabiť krajne pravicového ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben Gvira, informovala agentúra AFP.

Izraelská spravodajská služba zameraná na vnútroštátnu bezpečnosť a kontrašpionážne úlohy (Šin bet) spresnila, že v rámci spoločnej operácie s políciou a armádou bolo zatknutých 11 osôb vrátane siedmich palestínskych občanov Izraela. "Šin bet zlikvidovala teroristickú bunku, ktorá pripravovala útoky v Izraeli, aj proti ministrovi Itamarovi Ben Gvirovi," uviedla služba Šin bet vo svojom vyhlásení. Podľa plánov mal byť Ben Gvir zabitý pomocou raketometu.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Šin bet dodala, že odhalená teroristická bunka plánovala aj útoky na vojenské základne, na letisko Bena Guriona i vládne úrady v Jeruzaleme. AFP doplnila, že súd v meste Beerševa na juhu Izraela vo štvrtok vzniesol obvinenie voči desiatim podozrivým v tejto kauze.

Okrem toho polícia a Šin bet uviedli, že zabránili aj dvom útokom v anektovanom východnom Jeruzaleme, ktoré chceli údajne spáchať "prívrženci Islamského štátu": terčom jedného mala byť policajná stanica, druhý sa mal odohrať v blízkosti futbalového štadióna. V súvislosti s nimi boli zadržané tri podozrivé osoby. AFP v tejto súvislosti podotkla, že útoky spojené s džihádistickým Islamským štátom (IS) by boli v Izraeli raritou.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však po vypuknutí vojny v palestínskom Pásme Gazy prirovnal príslušníkov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, proti ktorým tam izraelská armáda bojuje, k džihádistom. Vlani v novembri izraelská armáda uviedla, že počas prestrelky na okupovanom Západnom brehu zabila Nabíla Halabíju, ktorého označila za "agenta Islamského štátu".

Ben Gvir stojí na čele krajne pravicovej strany Židovská sila (Ocma le-Jisra'el) a je známy svojou zápalistou rétorikou proti Palestínčanom. Vo februári vyzval na prísnejšie kontroly Palestínčanov na západnom brehu Jordánu, kde žije v jednej zo židovských osád, a vyslovil názor, že "by nemali byť vpustení" do Jeruzalema, aby sa modlili počas islamského posvätného mesiaca ramadán.

Viac o téme: AtentátOdhalenieIzraelMinisterItamara Ben Gvira
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu