Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Blanár schválil príspevok na nákup odmínovacích systémov pre Ukrajinu

Juraj Blanár Zobraziť galériu (3)
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

KYJEV - Ruský raketový úder zasiahol mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Pri útoku utrpela zranenia jedna osoba a boli poškodené obytné budovy. Uviedli to v noci na piatok ukrajinskí predstavitelia. Informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Video:

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 652 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

15:25 Ministri obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodli na tom, že Ukrajine je potrebné naďalej pomáhať. V spoločnej deklarácii uviedli, že každý zo štátov bude Kyjev podporovať tak, ako uzná za vhodné. Po rokovaní ministrov obrany krajín V4, Stredoeurópskej obrannej spolupráce (Central European Defence Cooperation - CEDC) a západného Balkánu to v piatok uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:00 Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Vyplýva to z aktualizovaného zoznamu zverejneného na stránke spolkovej vlády bundesregierung.de, informuje v piatok TASR.

14:33 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) schválil finančný príspevok vo výške 750.000 eur na nákup dvoch kusov odmínovacích systémov Božena 4+, určených na humanitárne odmínovanie na Ukrajine. Zmluvu o poskytnutí príspevku podpísali v piatok riaditeľ Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu Tomáš Bokor a veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran.

13:15 Európska únia nemôže prijať Ukrajinu, pretože je jednou z najskorumpovanejších krajín na svete, uviedol to Viktor Orbán v rozhovore pre francúzsky časopis Le Point. Tiež vyjadril tiež obavy z dodatočných nákladov pre členské štáty a negatívneho vplyvu ukrajinského poľnohospodárstva na európsky systém.

12:00 V Rusku je v zajatí takmer 500 ukrajinských zdravotníckych pracovníkov, uviedol to ukrajinský veľvyslanec pri OBSE a označil to za porušenie Ženevských konvencií.

10:50 Ani francúzsky prezident Emmanuel Macron nedokázal vo štvrtok večer v Paríži presvedčiť maďarského premiéra Viktora Orbána, aby zmiernil svoje postoje v otázke Ukrajiny pred nadchádzajúcim summitom Európskej únie. Konštatovalo to v piatok internetové vydanie denníka Népszava.

9:45 Biely dom je otvorený hraničným rokovaniam s republikánmi v Senáte s cieľom urýchliť návrh zákona o financovaní Ukrajiny.

9:40 Jedného človeka zabila a ďalších štyroch zranila ruská raketa vypálená na mesto Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na úrady. Ďalšia obeť si podľa ministra vnútra Ihora Klymenka vyžiadala nočné ostreľovanie Charkovskej oblasti, rovnako na východe krajiny. Protivzdušná obrana podľa ukrajinského letectva zostrelila 14 z 19 ruských striel vypustených zo strategických bombardérov pri rannom nálete. 

8:50 Nočné výbuchy zaznamenali okrem Charkova aj v Kyjeve a Dnipre.

7:15 Novinár z The Times ukázal hangár s novými ukrajinskými námornými dronmi Magura V5.

Mesto zasiahli rakety systému S-300

"Okupanti zasiahli Charkov šesťkrát," napísal gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že na mieste bola ošetrená jedna osoba. Prvotné informácie podľa neho naznačovali, že mesto zasiahli rakety systému S-300.

Starosta Charkova Ihor Terechov informoval o "najmenej piatich úderoch" a jednej zranenej osobe. Ukrajinské ministerstvo energetiky predtým uviedlo, že ruský útok vo štvrtok zasiahol uhoľnú baňu v meste Toreck. Ministerstvo hlásilo "vážne škody" a jedného zraneného.

Viac o téme: RuskoMoskvaKyjevVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu