Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MIMORIADNY ONLINE Rusko ostreľovalo domy i bytovku, zahynuli najmenej štyria ľudia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

MOSKVA - Ruské strely dopadli v utorok na obytnú budovu a rodinné domy v Denpropetrovskej a Sumskej oblasti na Ukrajine. Zahynuli pritom štyria ľudia a najmenej päť ďalších osôb utrpelo zranenia, uviedli podľa agentúry Reuters miestni predstavitelia. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 642

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 642 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:14 Ruské strely dopadli v utorok na obytnú budovu a rodinné domy v Denpropetrovskej a Sumskej oblasti na Ukrajine. Zahynuli pritom štyria ľudia a najmenej päť ďalších osôb utrpelo zranenia, uviedli podľa agentúry Reuters miestni predstavitelia.

19:05 Európska únia sa v utorok dohodla, že na výcvik ukrajinských vojakov bojujúcich proti agresii Ruska vyčlení ďalších 194 miliónov eur. Informovala o tom agentúra AFP. Výcvik sa bude financovať z Európskeho mierového nástroja (EPF), v ktorom je tak na tento účel vyčlenených celkovo 255 miliónov eur.

18:24 Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní majú podozrenie, že za otravu Marianny Budanovovej, manželky šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyryla Budanova, je zodpovedná Moskva. "(Vyšetrovanie) ukáže, ale toto je hlavná hypotéza," povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov pre agentúru AFP v odpovedi na otázku, či by do prípadu mohlo byť zapletené Rusko.

18:08 Rusko je v súčasnosti najvýznamnejšou a bezprostrednou hrozbou pre európsku bezpečnosť a pre spojencov v Severoatlantickej aliancii. Pri prednáške na škole NATO Defense College v Ríme to dnes povedal český prezident Petr Pavel. Režim ruského prezidenta Vladimira Putina podľa neho otvorene deklaruje, že bojuje proti kolektívnemu Západu.

17:15 Taliansko zastáva rovnaký názor na podporu Ukrajiny ako Česko, povedal prezident Peter Pavel novinárom v Ríme po dnešnom rokovaní so svojím náprotivkom Sergiom Mattarellom a premiérkou Giorgiou Meloniovou. Bude podľa neho pokračovať vojenská a tiež finančná pomoc pre krajinu, ktorá čelí ruskej invázii. Česko aj Taliansko podľa českého prezidenta nachádzajú čoraz viac spoločných pozícií ohľadom bezpečnosti, energetiky a nezávislosti od ruských zdrojov, ekonomickej spolupráce či toho, ako čeliť dôsledkom migrácie.

15:34 Fínsko uzatvára svoj posledný hraničný priechod s Ruskom, oznámil v utorok tamojší premiér Petteri Orpo. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP. Orpo na tlačovej konferencii spresnil, že Fínsko úplne uzatvorí svoju hranicu s Ruskom, ktorá je dlhá 1340 kilometrov, pre obavy súvisiace s migráciou.

15:15 Dátum marcových prezidentských volieb v Rusku bude oficiálne oznámený 13. decembra. Podľa agentúry Reuters to v utorok uviedol vodca ruských komunistov Gennadij Ziuganov. Reuters podotkol, že oznámenie termínu volieb možno považovať za začiatok otvorenej predvolebnej kampane.

14:58 Ukrajina a pobaltské krajiny nevyšlú svojich ministrov zahraničných vecí na zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v severomacedónskej metropole Skopje, pretože naň bola povolená účasť šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

14:14 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg je presvedčený, že Spojené štáty budú Ukrajine naďalej dodávať zbrane. Uviedol to v utorok na schôdzke šéfov diplomacií členských krajín NATO v Bruseli. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Som presvedčený, že Spojené štáty budú naďalej poskytovať podporu, pretože je v bezpečnostnom záujme USA, aby tak urobili, a je to tiež v súlade s tým, na čom sme sa dohodli," povedal Stoltenberg.

13:16 Lídri politických frakcií v Európskom parlamente (EP) si v utorok vymenili názory s predsedom ukrajinskej Najvyššej rady Ruslanom Stefančukom. V rámci stretnutia obnovili svoj záväzok podporovať Ukrajinu a posilniť existujúcu spoluprácu medzi EP a touto krajinou, informuje spravodajca.

13:08 Americká, európska a ukrajinská polícia zadržali lídra notorický známeho hackerského gangu operujúceho z Ukrajiny, ktorý s použitím ransomvéru vylákal od svojich obetí milióny eur. Oznámil to v utorok Europol. Informuje správa agentúry AFP.

12:50 Vojenská a finančná podpora Ukrajiny je pre Európu "existenčne dôležitá". Vyhlásil to v utorok nemecký kancelár Olaf Scholz pri obhajobe výdavkov na obranné záväzky Nemecka v čase, keď nemecká vláda čelí rozpočtovej kríze. Informuje správa agentúry AFP.

12:05 Irán zavŕšil prípravy na dodanie ruských stíhačiek Suchoj Su-35 a vrtuľníkov. V utorok to pre iránsku agentúru Tasnim uviedol námestník iránskeho ministra obrany Mahdí Faráhí. Informuje správa agentúry Reuters.

11:11 Nadácia Putinovej dcéry sa stala spolumajiteľom najväčšieho ruského výrobcu dronov.

10:10 Nepriaznivé zimné počasie si na Ukrajine vyžiadalo už desať obetí na životoch a 23 zranených. Informuje správa agentúry AFP. "Pre zlé počasie zahynulo na Ukrajine desať ľudí a 23 vrátane jedného dieťa utrpeli zranenia," uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra na sociálnej sieti Telegram. Ukrajinské úrady predtým informovali o piatich mŕtvych.

10:05 Súd v Moskve predĺžil do 30. januára väzbu amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniam zo špionáže. Informuje agentúra AP a AFP. Súd rozhodoval za zatvorenými dverami a vstup neumožnili žiadnym novinárom. Pred súdnou sieňou však podľa AFP čakalo viacero reportérov.

9:47 Ukrajinské publikácie s odvolaním sa na spravodajské zdroje informovali o hospitalizácii manželky šéfa ukrajinskej spravodajskej služby Kyryla Budanova s ​​príznakmi otravy ťažkými kovmi.

9:00 Ruský prezident Vladimir Putin oficiálne schválil výrazné zvýšenie vojenských výdavkov, vďaka čomu bude v roku 2024 približne 30 percent rozpočtových výdavkov Ruska smerovať do ozbrojených síl. Putin podpísal návrh rozpočtových plánov v pondelok, informuje tlačová agentúra Reuters.

8:35 Takmer 2500 ľudí sa podarilo zachrániť po snehovej víchrici v juhoukrajinskej Odeskej oblasti, uviedol v utorok tamojší gubernátor Oleh Kiper. Informoval, že viac ako 300 obcí v regióne bolo pre nepriaznivé počasie bez elektriny. Informuje agentúra Reuters.

Ukrajinskí záchranári snažia odtlačiť auto, ktoré uviazlo na ceste počas snehovej víchrice v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny v pondelok 27. novembra 2023
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinskí záchranári snažia odtlačiť auto, ktoré uviazlo na ceste počas snehovej víchrice v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny v pondelok 27. novembra 2023  (Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Emergency Service)

8:00 Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok v Kyjeve pochválila boj Ukrajiny proti korupcii. Dodala však, že v krajine, ktorá dúfa vo vstup do Európskej únie, treba urobiť v tomto smere ešte viac. Informuje tlačová agentúra Reuters.

7:35 Ak Západ poľaví v podpore Ukrajiny, môže byť na budúci rok pre Rusko ešte priaznivejšia. Víťazstvo Ruska vo vojne proti Ukrajine by pritom mohlo mať pre Západ nepríjemné dôsledky v budúcnosti. Povedal to v rozhovore s talianskym denníkom Corriere della Sera český prezident Petr Pavel, ktorý počas oficiálnej návštevy Talianska bude rokovať s náprotivkom Sergiom Mattarellom aj s premiérkou Giorgiou Meloniovou.

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov
Zobraziť galériu (5)
Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

7:00 Ruské sily zaútočili 27. novembra na štyri osady v oblasti Sumy, informovala miestna vojenská správa v Telegrame.

6:30 Nemecká vláda a americké ministerstvo zahraničia popreli informáciu nemeckého vydania Bildu, že Washington a Berlín navádzali Ukrajinu na mierové rozhovory s Ruskom.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej implementovať odporúčania EÚ týkajúce sa protikorupčných zákonov a zákona o národnostných menšinách.

Pešiak ruského prezidenta Vladimira Putina

Pre Kadyrova, ktorý sa často opisuje ako "pešiak" ruského prezidenta Vladimira Putina a ktorý zároveň občas hlasno kritizuje výkon Ruska v konflikte, je vojna na Ukrajine obrannou stenou proti údajnej agresii Západu, poznamenal Reuters.

"Majú najlepšiu výstroj a moderné zbrane," uviedol Kadyrov na sociálnej sieti Telegram. "Okrem toho sú chlapci veľmi bojovní a veľmi motivovaní dosahovať výsledky," dodal čečenský vodca.V máji Kadyrov povedal, že Čečensko, ktoré je jednou z republík Ruskej federácie, vyslalo na Ukrajinu od začiatku vojny viac ako 26.000 bojovníkov, vrátane 12.000 dobrovoľníkov, a že sa 7000 z nich v danej chvíli aktívne zúčastňuje bojov.

Kadyrove tvrdenia nemožno nezávisle overiť a odhady počtu čečenských bojovníkov vyslaných na Ukrajinu sa líšia. Do vojny sa zapojilo aj niekoľko čečenských ozbrojených zoskupení na strane Ukrajiny. Tento mesiac Kadyrov povedal, že veľká skupina bývalých žoldnierov z Wagnerovej skupiny tiež začala výcvik so špeciálnymi jednotkami z Čečenska.

Rusko sa zúčastní na konferencii

Rusko sa zúčastní na konferencii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Severnej Macedónsku, ak Bulharsko ruskej delegácii umožní prelet nad svojím územím. Dnes to podľa agentúry TASS povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Sofia dnes neskoro večer potvrdila, že Lavrovov povolenie na prelet bulharského vzdušného priestoru má.

Aj Severná Macedónsko minulý týždeň prisľúbila, že na krátky čas pozastaví zákaz letov z Ruska, aby sa Lavrov mohol konferencie v dňoch od 29. novembra do 1. decembra zúčastniť. Väčšina európskych krajín po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 uzavrela pre ruské lety svoj vzdušný priestor. "Povolenie na diplomatický prelet je dočasnej povahy... a spadá do výnimiek zo sankčného režimu Európskej únie voči nemu," uviedlo v dnešnom vyhlásení bulharské ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu