Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Malá loďka so Severokórejčanmi vplávala do vôd susedov: Južná Kórea tvrdí, že sú to prebehlíci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Park Young-seo/Yonhap via AP)

SOUL - Malé drevené plavidlo so skupinou Severokórejčanov vplávalo do juhokórejských vôd, uviedla v utorok juhokórejská armáda. Ide pravdepodobne o zriedkavý prípad prebehnutia cez námornú hranicu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády uviedol, že loď a jej posádka údajne prebehli z izolovanej Severnej Kórey. Plavidlo zadržalo vo vodách pri prístave Sokčcho na severovýchodnom pobreží Južnej Kórey. Osoby previezli do bezpečia. Išlo o štyroch Severokórejčanov, ktorí uviedli, že mali v úmysle prebehnúť, uviedla tlačová agentúr Jonhap. 

Archívne video: Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Do Južnej Kórey prebehlo od konca kórejskej vojny v roku 1953 už viac ako 30-tisíc Severokórejčanov, ktorí vo svojej vlasti trpia najčastejšie hladom alebo sú vystavení politickému útlaku. Väčšina prebehlíkov však volí trasu cez Čínu.

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, konkrétne práv prebehlíkov, uviedla v utorok delegácia EÚ v Južnej Kórei. Tento krok prichádza v čase, keď ľudskoprávne organizácie a aj juhokórejské úrady upozorňujú, že Čína utečencov z KĽDR vracia naspäť. Informuje o tom agentúra Jonhap.

Rezolúcia je podľa delegácie "komplexná a zahŕňa všetky aspekty situácie v oblasti ľudských práv v Severnej Kórei vrátane dôležitej zásady zákazu vyhostenia alebo repatriácie". Skupiny na ochranu ľudských práv nedávno upozornili, že Čína začiatkom októbra poslala naspäť do KĽDR 600 prebehlíkov, ktorých zadržala v provinciách Ťi-lin a Liao-ning. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie to následne potvrdilo, no neuviedlo presný počet.

Malá loďka so Severokórejčanmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Park Young-seo/Yonhap via AP)
EÚ predloží návrh rezolúcie Tretiemu výboru Valného zhromaždenia (VZ) OSN, ktorý sa zaoberá ľudskými právami a sociálnymi vecami. Následne o ňom budú rokovať s ostatnými členmi OSN. VZ OSN od roku 2005 každoročne prijíma rezolúciu, v ktorej odsudzuje porušovanie ľudských práv v KĽDR. Južná Kórea sa minulý rok po štyroch rokoch opäť podieľala na jej predložení. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol sa aktívne venuje otázkam ľudských práv v Severnej Kórei.

Viac o téme: Severná KóreaJužná KóreaDrevené plavidloPrebehnutieNárodná hranica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu