Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA a Južná Kórea prepracovali stratégiu o odstrašovaní Severnej Kórey

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Južná Kórea a Spojené štáty prepracovali v pondelok bezpečnostnú dohodu zameranú na odstrašovanie pokročilých jadrových a raketových hrozieb zo Severnej Kórey, oznámilo juhokórejské ministerstvo obrany. Informuje agentúra Reuters.

Juhokórejský minister Sin Won-sik obrany a jeho americký rezortný kolega Lloyd Austin podpísali aktualizovanú dohodu v pondelok na rokovaniach v Soule. Dokument si vyžadoval revíziu, pretože doterajšia stratégia primerane nereagovala na rýchly vývoj v severokórejskom jadrovom a raketovom programe, uvádza juhokórejské ministerstvo obrany.

Dokument naberá na dôležitosti

Upravený strategický dokument je čoraz dôležitejší vzhľadom na pokračovanie severokórejského jadrového programu a programu pre vývoj balistických rakiet. Spojené štáty sa v dokumente zaväzujú, že použijú svoje strategické vojenské prostriedky vrátane jadrovej sily na obranu svojich spojencov. Austin v Soule potvrdil, že záväzok Spojených štátov brániť Južnú Kóreu zahŕňa celú škálu amerických vojenských schopností.

USA a Južná Kórea
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

Juhokórejský rezort predtým informoval, že Sin a Austin budú na pondelkovom stretnutí rokovať o spoločných hrozbách prichádzajúcich zo Severnej Kórey. Sin pritom v pondelok poukázal na rozšírenie vojenských cvičení s USA v posledných mesiacoch ako na znak vylepšenej strategickej spolupráce.

Severná Kórea chystá vypustiť ďalší satelit

K rokovaniam Spojených štátov a Južnej Kórey prichádza v čase, keď sa Pchjongjang zrejme pripravuje na ďalší pokus o vypustenie vojenského prieskumného satelity. Predchádzajúce dva pokusy zlyhali.

Viac o téme: USASeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu