Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenskí vedci varujú: Po láve z Etny môže prísť niečo ešte horšie!

Slovenský vedec Daniel Joannes Furka vysvetľuje vznik kruhových oblakov nad talianskou sopkou Etna
Slovenský vedec Daniel Joannes Furka vysvetľuje vznik kruhových oblakov nad talianskou sopkou Etna (Zdroj: Facebook/Daniel Joannes Furka)

SICÍLIA – Najvyššia sopka v Európe sa opäť prebudila k životu. Taliansky ostrov Sicília sa musí po sérii lesných požiarov vysporiadať teraz s lávou, ktorú chrlí Etna z útrob Zeme. Vedci zo Slovenska predpovedali tento scenár už dávnejšie. Okrem toho môže prísť podľa nich ešte k väčšej katastrofe.

archívne video

Výhľad na činnú sopku Gunung Agung

Jedna z najaktívnejších sopiek sveta sa nachádza na obľúbenom dovolenkovom ostrove Sicília. Od nedele 13. augusta sa z nej opäť chrlí láva a popol. Ostrov pritom už niekoľko týždňov bojoval s lesnými požiarmi. Letisko v Catanii muselo zrušiť všetky lety. Počas lesných požiarov bolo tiež mimo prevádzky. 

Názor vedcov

Etna so svojou výškou 3324 metrov nad morom je najvyššou aktívnou sopkou v Európe a zároveň patrí medzi najaktívnejšie sopky sveta. Slovenskí vedci predpovedali takýto priebeh už pred 10 dňamipred 9 dňami. Odrazili sa pritom od netradičného javu. Súrodenci Daniel Joannes a Samuel Ernest Furkovci boli v blízkosti Etny v čase, keď sa nad sopkou začali objavovať kruhové obláčiky. 

 

*Aktualizácia (14.august): Dnes došlo k prvému z menších výbuchov Etny, ktorý sme pred pár dňami avizovali a ktorý sa...

Posted by Daniel Joannes Furka on Friday, August 4, 2023

"Dnes by sme sa s Vami chceli podeliť o veľmi špeciálny a raritný kruhový oblak vytvorený sopkou (Etna). Vidieť ich iba počas krátkych období každých 23 až 120 rokov v závislosti od sopky a sú ho schopné vyprodukovať len niektoré sopky na svete," uviedol na Facebooku Daniel Joannes Furka. Ako ďalej vysvetľuje tento jav je pravdepodobne predzvesťou silnejšieho výbuchu, k čomu sa ale časť vedeckej komunity neprikláňa. Často sa mali vyskytovať aj pred laterálnou erupciou v roku 2002 a v cykloch predtým. "Tu je dôležité rozdeliť čo vlastne väčší výbuch znamená. Určite to neznamená odletenie časti Etny, iba vypustenie väčšieho množstva materiálu," priblížil.

Menší dôkaz

Oblakové krúžky sú zvyčajne tvorené vodnej pary a po prvýkrát boli na Etne spozorované v 70. rokoch minulého storočia, pred rokom 2000 a na chvíľu aj teraz. "Vyskytujú v období zvýšenej aktivity sopky, avšak ešte dostatočne skoro, pred začiatkom zemetrasení, ktoré sú typické pre obdobie niekoľko týždňov pred väčšou erupciou," poukázal len kúsok od samotného vulkánu. 

Ďalej sa len pousmial nad tým, že Američania pri týchto kruhoch otvorili tému UFO. Cyklicky sa blížime k ďalšiemu väčšiemu výbuchu a preto môžu tieto oblaky pary veľa napovedať o samotnej erupčnej činnosti v sopke. Ako možný dôkaz vedec uviedol, v deň, keď spoločne s bratom tieto kruhy pozorovali, došlo k väčšiemu výronu lávy na susednej sopke Stromboli. "Predpokladá sa, že už roky je prepojená s Etnou," dodal.  

Kruhové oblaky

Daniel Joannes následne vysvetlil celý proces vzniku kruhových oblakov. "Stratovulkány ako Etna vznikajú tak, že morské dno sa vtláča pod pevninskú dosku, čiže do magmy sa vtláča veľké množstvo vody viazanej horninou morského dna," začal. Z tejto reakcie vznikne láva s vysokou viskozitou. Druhým dôležitým bodom je podľa neho tvar sopúchu (hrdlo kratera), ktorý musí byť kruhový. "V opačnom prípade sa kruh nevytvorí," hovorí.  

"Keď je tlak v sopke dostatočne veľký, bublina z plynov a vodnej pary prenikne cez hornú vrstvu vysoko viskóznej lávy a s vysokou rýchlosťou vyrazí nahor….Zjednodušene povedané, máme vytvorený krúžok," vysvetľuje.

Málo štúdií

Vedec upozornil, že keď sa obláčiky tvoria vo väčšej miere, môže to naznačovať blížiacu sa katastrofu. "Dodnes neexistuje veľa vedeckých štúdií o tomto jave, avšak predpokladá sa, že frekvencia výskytu týchto krúžkov koreluje s rastúcou pravdepodobnosťou blížiaceho sa väčšieho výbuchu. Samozrejme parametrov je ohromné množstvo, a obláčiky ani zďaleka nemôžeme považovať za smerodajné," doplnil Furka na záver. 

Viac o téme: SopkaLávaPopolPredpoveďTalianskoSicíliaEtnaCataniaKruhové oblaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu