Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Desivé FOTO z najaktívnejšieho európskeho vulkánu: Treba sa obávať erupcie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SICÍLIA - Najaktívnejšia európska sopka Etna vyfukuje každý deň množstvo éterických vírových prstencov z jediného otvoru umiestneného v jednom z najaktívnejších kráterov. Fotografie tohto javu sa dostali na Twitter, kde uchvátili množstvo ľudí. Podľa odborníka sa netreba ničoho obávať.

Boris Behncke, vulkanológ z talianskeho Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie so sídlom na Sicílii vedľa Etny, 23. júla na Twitteri napísal, že sopka Etna uvoľňuje desiatky plynových prstencov z jediného otvoru v kráteri Bocca Nuova. Trvá to už asi týždeň a nezdá sa, že by sa tento jav chýlil ku koncu. Vírivé krúžky pozostávajú zo zmesi dymu, pary a iných plynov uvoľňovaných zo sopečných otvorov pri vysokých rýchlostiach. Môžu zostať vo vzduchu niekoľko minút, kým nakoniec zmiznú.

Úchvatné zábery zachytil 23. júla fotograf Luca Cosma, ktorý tiež vedie cestovnú kanceláriu Etna Hiker, keď sprevádzal skupinu ku kráteru Bocca Nuova. „Takéto plynové krúžky vznikajú explóziou plynových bublín v úzkom potrubí nad magmatickou komorou, ktoré vystreľujú plyn vysokou rýchlosťou smerom k povrchu,“ napísal Behncke na Twitteri. „Odieranie pozdĺž stien potrubia spomaľuje pohyb prúdu plynu vzhľadom na stred potrubia,“ dodal.

Vírivé krúžky nie sú jedinými nezvyčajnými znakmi aktivity, ktoré Etna nedávno vykázala. 20. júla sa v kráteri Bocca Nuova otvoril nový prieduch, napísal Behncke na Twitteri. Tento otvor je známy ako „dýchací otvor“, pretože plyn zrejme rytmicky pulzuje z otvoru, ako keby dýchal. Dve menšie erupcie, ktoré nakrátko vypľuli malé oblaky popola, boli tiež zaznamenané v juhovýchodnom kráteri sopky 10. júla a 14. júla, informoval portál Volcano Discovery. Žiadna z nedávnych aktivít však nenaznačuje, že hrozí veľká erupcia, napísal Behncke.

Etna produkuje viac vírivých prstencov ako ktorákoľvek iná sopka na svete, uviedol Behncke podľa Live Science. Sicílska sopka väčšinu rokov chrlí plynné výpary, ale počet prstencov sa každý rok mení. Zatiaľ najviac prstencov sopka uvoľnila v roku 2000, bolo ich okolo 5 000 a podľa Behncka sa tento rok môže priblížiť k doterajšiemu rekordu, ak bude prstence uvoľňovať rovnakou rýchlosťou ako doposiaľ. Vírivé prstence boli pozorované aj na iných sopkách, ako je Mount Stromboli, ktorá leží na ostrove severne od Sicílie. Inde sú však zriedkavé.

Tajomstvom vírových prstencov Etny je pravdepodobne tvar potrubia pod prieduchom vo vnútri krátera Bocca Nuova. V štúdii publikovanej 9. februára v časopise Scientific Reports výskumníci simulovali vírivé krúžky pomocou počítačového modelu a zistili, že dokonalé krúžky si vyžadujú kombináciu rýchleho uvoľňovania plynu z plynových bublín v hornej časti magmatického kanála a pravidelný tvar vypúšťacieho otvoru.

Viac o téme: SopkaSicíliaEtna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu