Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty druhý (8. júna 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Záplavy spôsobené utorkovým poškodením Kachovskej vodnej nádrže na Ukrajine postihli viac než 20 múzeí a kultúrnych pamiatok v Chersonskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 469

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 469 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:09 Ukrajina zaslala Európskej únii (EÚ) nótu, v ktorej vyzvala prehodnotiť projekt výstavby jadrového reaktora ruským energetickým koncernom Rosatom v Maďarsku. Na platforme Telegram to vo štvrtok oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

20:41 Satelitné snímky, ktoré sprístupnila spoločnosť Planet Labs, ukazujú obrovský rozsah škôd spôsobených pretrhnutím priehrady Kachovka 6. júna. 

20:40 Podľa Štátnej služby pre mimoriadne situácie bolo do 8. júna 8:45 miestneho času zo zaplavených oblastí Chersonskej oblasti evakuovaných 2 339 ľudí, vrátane 120 detí.

19:50 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po zničení ukrajinskej priehrady vyzval členské štáty NATO, aby urýchlene poskytli humanitárnu pomoc Ukrajine. Uviedol to na mimoriadnom štvrtkovom zasadnutí Komisie NATO-Ukrajina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:49 Výbuchy v Čerkaskej oblasti počas celoštátneho leteckého poplachu.

19:48 Ukrajinské sily dosiahli v okolí Bachmutu určité úspechy, ale utrpeli "značné" straty na personáli a ťažkej technike, napísala dnes CNN s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

19:04 Rusko pripravuje teroristický útok na svoju plynovú prepravnú sústavu, aby z neho obvinilo Ukrajinu, informovalodnes médium Ukrajinska Pravda s odvolaním sa na svoje zdroje v ukrajinskej vojenskej rozviedke.

19:03 Rumunské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok nariadilo Rusku, aby znížilo počet svojich zamestnancov na veľvyslanectve v Bukurešti na približne rovnaký počet, aký v súčasnosti pôsobí na rumunskej ambasáde v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry AP.

18:27 Spojené kráľovstvo rozšírilo sankcie voči Bielorusku za jeho podporu ruskej invázie, uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí. Sú zamerané na vývoz z Bieloruska, obchádzanie sankcií a propagandistické aktivity bieloruských organizácií v Spojenom kráľovstve.

18:26 Ukrajina odrazila ruské útoky v Doneckej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily vedú vojenské operácie v blízkosti Bachmutu, informovala dnes námestníčka ministra obrany Hanna Maliar. V niektorých oblastiach sa Rusko pokúša prejsť do ofenzívy, ale bez úspechu.

18:25 Západní spojenci Ukrajiny sa naďalej rozchádzajú v názoroch na "takmer každý prvok" bezpečnostných záruk pre Ukrajinu, napísal dnes Politico s odvolaním sa na nemenovaných európskych diplomatov.

17:23 Ukrajina začala dlho očakávanú protiofenzívu proti Rusku, informovala televízia ABC News s odvolaním sa na nemenované ukrajinské oficiálne zdroje, z ktorých jeden je údajne blízky prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

17:22 Ostreľovanie ruských síl pokračuje, zatiaľ čo sa civilné obyvateľstvo pokúša evakuovať zo zaplaveného Chersonu.

17:21 Talianska premiérka Giorgia Meloniová a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok v Ríme potvrdili spoluprácu v oblasti migrácie a pri ďalšej podpore Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúr APA a ANSA.

17:20 Švédsko vo štvrtok oznámilo, že ukrajinskí vojaci, ktorí sa cvičili na obsluhu švédskych bojových vozidiel pechoty CV90, sú "pripravení na nasadenie na fronte". Koľko ukrajinských vojakov absolvovalo výcvik, Štokholm nespresnil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:49 Míny, ktoré presunula na nové miesta povodňová vlna zo zničenej Kachovskej priehrady na Ukrajine môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo pre civilistov na celé desaťročia. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na Červený kríž.

15:48 Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ruská armáda v noci na štvrtok po dvojhodinovom boji odrazila ofenzívu ukrajinských síl v Záporožskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:20 Ruský útok na mesto Cherson dnes počas evakuačných opatrení zabil jedného civilistu a zranil ďalších dvoch ľudí, informovala generálna prokuratúra.

15:19 V obci Vasylivka zahynul jeden civilista pri záplavách spôsobených zrútením priehrady Kachovka, uviedol dnes náčelník polície Mykolajivskej oblasti Serhij Šajchet. Ako dodal, 53-ročný muž sa deň predtým odmietol evakuovať.

14:28 Výbuch na čpavkovode vedúceho z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy bude mať podľa Kremľa "negatívny dopad" na rokovania o predĺžení obilnej dohody. Z útoku na čpavkovod Moskva obviňuje Kyjev. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

13:45 Rusko obvinilo vo štvrtok Kyjev zo zničenia Kachovskej vodnej nádrže na juhu Ukrajiny "masívnymi" delostreleckými útokmi. Na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu zároveň poprelo tvrdenia Ukrajiny, že za zničením priehrady stojí Moskva, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

13:41 Hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina dnes pred novinármi pripustil, že Kremeľ ešte nestanovil termín tradičnej Putinovej debaty s občanmi v priamom prenose ani prezidentovej "veľkej tlačovej konferencie". Ani jedna z týchto akcií sa vlani neuskutočnila a Peskov predtým nevylučoval, že by sa obe mohli spojiť, napísala agentúra Interfax.

13:05 Tri generácie jednej rodiny — starý otec, otec a vnuk — zahynuli v dôsledku ruského ostreľovania na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok tamojšia polícia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. K obetiam na životoch podľa nej došlo v meste Ukrajinsk v Doneckej oblasti. Leží zhruba 45 kilometrov severozápadne od Donecka, správneho centra oblasti.

12:40 V okupovanom Luhansku na východe Ukrajiny sa dnes ozvalo niekoľko silných výbuchov a nad mestom stúpal dym. Podľa ruských tlačových agentúr bola tamojšia priemyselná zóna zasiahnutá zrejme strelami s plochou dráhou letu Storm Shadow, ktoré brániacej sa Ukrajine dodala Británia. Prípadné ranenia či mŕtvi neboli hlásení, napísal spravodajský server Meduza.

12:37 Už vyše 15 mesiacov vedie Rusko na Ukrajine vojnu, ktorú Kremeľ odmietal nazvať vojnou. Postupne sa to ale mení. Ruský prezident Vladimír Putin totiž používa slovo "vojna" čoraz častejšie, napísala agentúra Reuters. 

11:40 Podľa Volodymyra Litvinova, zástupcu Beryslavi v Chersonskej oblasti, existuje riziko rozšírenia záplav aj do ďalšieho vnútrozemia. Hladina vody sa totiž zvýšila aj na rieke Inhulec, ktorá je jedným z prítokov Dnepra. Ako Litvinov dodal, ohrozených je niekoľko dedín v blízkosti obce Kalynivske, ktorá sa nachádza asi 35 kilometrov od Dnepra. "Kvôli zaplaveniu mosta nie je možné cestovať do dediny Zapovit. Voda sa priblížila k obytným domom," uviedol na telegrame.

11:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorá je po zničení hrádze Kachovskej priehrady zasiahnutá záplavami a prebiehajú tam evakuačné práce. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

10:17 Skupina krajín NATO by mohla vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, ak členské štáty na blížiacom samite vo Vilniuse neposkytnú Kyjevu hmatateľné bezpečnostné záruky. Ukrajincom je preto nutné ponúknuť cestu ku členstvu, aby sa zabránilo eskalácii situácie, povedal niekdajší generálny tajomník obrannej aliancie Anders Fogh Rasmussen denníku The Guardian.

10:16 Ukrajinské sily v noci podnikli prvý veľký tankový útok na fronte v Záporožskej oblasti, tvrdí predstaviteľ Ruskom dosadenej správy okupovanej časti tohto juhukrajinského regiónu Vladimir Rogov, ktorého vyjadrenie zaznamenal okrem iného nezávislý server Meduza. Ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku len poznamenal, že ruské jednotky na záporožskom a chersonskom úseku frontu na juhu Ukrajiny pokračujú v obrane.

9:41 Nezisková organizácia Človek v ohrození posiela materiálnu pomoc pre zasiahnutú Chersonskú oblasť. Po zničení hrádze Kachovskej priehrady je čiastočne zatopených niekoľko desiatok obcí a miest. Do postihnutej lokality posiela organizácia základné potreby na prežitie - pitnú vodu, jedlo a hygienické potreby. TASR o tom informovala koordinátorka komunikácie a komunikačných kampaní organizácie Človek v ohrození Zuzana Slobodová.

9:21 Vlády krajín Európskej únie by sa mali pripraviť na trvalú integráciu utečencov z Ukrajiny. Existujúce opatrenia na pomoc týmto ľuďom by mali byť viac zamerané na ženy a deti, ktoré tvoria väčšinu ukrajinských utečencov. Vo svojej výročnej správe zverejnenej vo štvrtok vo Viedni to uviedla Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

9:16 Ukrajinská horolezkyňa Antonina Samojlovová zdolala už po druhý raz najvyššiu horu sveta. Na Mount Evereste vztýčila ukrajinskú vlajku a svoj úspech venovala obyvateľom Ukrajiny. TASR o tom informuje vo štvrtok na základe štvrtkovej správy stanice CNN.

8:39 Najmenej traja ľudia prišli o život v dôsledku zničenia Kachovskej vodnej nádrže v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie médiá. TASR informuje na základe štvrtkovej správy denníka The Guardian, podľa ktorého ide o prvé potvrdené obete po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril obavy o životy Ukrajincov v Ruskom okupovaných oblastiach postihnutých záplavami.

8:33 Voda z pretrhnutej Kachovskej priehrady zatopila asi 600 kilometrov štvorcových Chersonskej oblasti, uviedol jej šéf Oleksandr Prokudin. Z toho 68 percent je podľa neho na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper.

8:09 Utorkové pretrhnutie Kachovskej priehrady pripravilo ruské sily o obranné postavenie na ľavom brehu rieky Dneper, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom vojnu americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Zničenie vodného diela podľa neho výrazne zmení podobu frontu v juhukrajinskej Chersonskej oblasti.

7:13 Svetová banka chce prísť s rýchlym zhodnotením škôd spôsobených zničením Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Na twitteri to uviedla výkonná riaditeľka banky Anna Bjerdeová. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal potom na rovnakej sociálnej sieti napísal, že s ním Bjerdeová hovorila a sľúbila mu rýchle zhodnotenie škôd a ukrajinských potrieb. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým adresoval ďalšiu kritiku Medzinárodnému výboru Červeného kríža za to, že nepôsobí v postihnutej oblasti.

6:06 V ruskom Šebekine blízko hraníc s Ukrajinou sa kvôli intenzívnemu ostreľovaniu v posledných týždňoch vystupňovali napätie a chaos, opísali novinárom obyvatelia mesta. Mnohí miestni zo Šebekina v posledných dňoch narýchlo utiekli. Trápi ich pritom nezáujem Moskvy. Svedectvá zhromaždené nezávislými novinármi zo združenia Bereg priniesol portál Meduza. Ruské úrady vinia z ostreľovania ruských pohraničných oblastí ukrajinskej sily. Kyjev zodpovednosť za tieto útoky odmieta.

Zelenskyj poprel, že by za výbuchmi plynovodov Nord Stream bola Ukrajina

Kyjev nevedel nič o pláne súvisiacom s výbuchmi plynovodov Nord Stream. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo sa začali kopiť správy o tom, že za výbuchmi je Ukrajina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Bild uviedol, že ako prezident má právomoc vydávať príkazy, no takýto príkaz nevydal. "Nikdy by som to neurobil. Verím, že naša armáda a naše spravodajské služby nič také neurobili," uviedol Zelenskyj s tým, že by chcel o niečom takom vidieť dôkaz.

"Na 100 percent o tom nič nevieme," dodal ukrajinský prezident. Americký denník The Washington Post v utorok informoval, že nemenovaná európska spravodajská služba oznámila americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA), že vie o pláne ukrajinského špeciálneho operačného tímu nechať vybuchnúť plynovody Nord Stream. Washington Post sa pri týchto tvrdeniach odvolal na uniknuté americké tajné dokumenty, z ktorých zverejnenia je obvinený zamestnanec Vzdušných síl Národnej gardy USA Jack Teixeira.

Z tajných dokumentov vyplýva, že európska spravodajská služba informovala o pláne CIA v júni, teda tri mesiace pred výbuchom. Podľa dokumentov mali výbuch naplánovať ukrajinskí vojenskí potápači podriadení priamo vrchnému veliteľovi ukrajinskej armády.

Plynovody Nord Stream 1 a 2 boli vybudované na prepravu plynu z Ruska priamo do Nemecka. Podvodné výbuchy ich poškodili 26. septembra. V ich dôsledku ostali plynovody nepoužiteľné, čím Rusko prišlo o možný zdroj na zárobok miliárd dolárov z predaja plynu.

Zjavná sabotáž vyvolala regionálnu núdzovú situáciu, keďže prišlo k odrezaniu pre Európu dôležitého energetického zdroja, uvádza AFP. Z poškodenia plynovodov boli obviňované viaceré krajiny vrátane Ruska, Spojených štátov a Ukrajiny, no všetky odmietli zodpovednosť.

Záplavy ohrozujú po poškodení Kachovskej priehrady kultúrne pamiatky

Ukrajinské ministerstvo kultúry v stredu zverejnilo zoznam kultúrnych objektov, ktoré boli poškodené alebo úplne zničené. Najvýznamnejšie z nich ležia na južnom brehu rieky Dneper. Túto oblasť okupuje Rusko.

Zaplavený Cherson
Zobraziť galériu (7)
Zaplavený Cherson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Ukrajinský štátny úrad pre cestovný ruch zverejnil mapu ohrozených pamiatok a rekreačných prírodných oblastí. Patrí medzi ne pevnosť zo 14. storočia aj osídlenie z doby železnej zo štvrtého storočie pred našim letopočtom.

Zaplavený Cherson
Zobraziť galériu (7)
Zaplavený Cherson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Umelecké múzeum v Chersone minulý rok vydrancovali ruskí vojaci. Múzeum v novembri na sociálnej sieti oznámilo, že ruskí okupanti mesto opustili s niekoľkými vozidlami naloženými umeleckými predmetmi.

Zaplavený Cherson
Zobraziť galériu (7)
Zaplavený Cherson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Kachovskú priehradu na Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti v noci na utorok zasiahol výbuch, ktorý ju takmer úplne zničil. Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVojna na UkrajineKachovská priehradaVololdymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu