Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vážne pochybnosti o ostreľovaní Kachovskej priehrady: Odborníci to vidia TAKTO! Zrútenie má na svedomí niečo úplne iné

Kachovská priehrada Zobraziť galériu (3)
Kachovská priehrada (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

KYJEV - Po pretrhnutí Kachovskej priehrady sa odborníci na celom svete zamýšľajú nad možnými príčinami katastrofy. Vyšetrovatelia z nezávislej organizácie oproti pôvodným predpokladom dospeli k záveru, že v hre je skôr hrubá nedbanlivosť Rusov ako ich útok. 

Podľa správy nezávislej vyšetrovacej organizácie to nebol úmyselný výbuch, ale "kriminálna nedbanlivosť zo strany ruských ozbrojených síl", čo viedlo k zničeniu priehrady. Nezávislá vyšetrovacia organizácia z Ruska „Conflict Intelligence Team“ (CIT) dospela k tomuto hodnoteniu po porovnaní niekoľkých satelitných snímok z jesene 2022. Organizácia využíva verejne dostupné zdroje na vyšetrovanie incidentov súvisiacich s ruskými vojenskými operáciami.

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Zdokumentované výbuchy pri vodných elektrárňach podľa ich hodnotenia nespôsobilo ostreľovanie, ale míny umiestnené Ruskom, ktoré až po pretrhnutí hrádze strhol prúd. "Z minulosti vieme, že Rusi priehradu zamínovali. V podstate nám to dali vedieť," povedal pre NDR vojenský expert Markus Reisner. Počas samotnej noci z pondelka na utorok, keď sa hrádza pretrhla, k výbuchom nedošlo.

Satelitné snímky od Maxar, Sentinel a Planet ukazujú, že výbuch v novembri 2022 spôsobil poškodenie brán plavebnej komory, keď ruské sily ustupovali, ale štruktúra nebola poškodená. Portálové žeriavy používané na otváranie brán sa však od novembra nepohli, ukazujú satelitné snímky, píšu autori. Na všetkých nasledujúcich fotografiách sa žeriavy zdržiavali na rovnakých miestach až do 5. júna, čo naznačuje, že "od 15. novembra ruské ozbrojené sily nijakým spôsobom neregulovali hladinu vody v nádrži."

Vážne pochybnosti o ostreľovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

Hromadenie škôd viedlo k zlyhaniu hrádze

To spôsobilo rekordne nízku hladinu vo februári a následne rekordnú hladinu na konci mája. Na úseku cesty nad otvorenými bránami je možné 28. mája vidieť menšie škody, pravdepodobne spôsobené minuloročným ostreľovaním ukrajinskými ozbrojenými silami. Snímka z 2. júna potom ukazuje, že úsek cesty nad otvorenými bránami sa zrútil. Škody, ktoré tým vznikli, sa do 4. júna rozšírili a 5. júna bolo možné zrútený úsek cesty vidieť ešte detailnejšie.

To všetko vedie k záveru, že poškodenie priehrady sa dlhodobo zvyšovalo a nebolo spôsobené výbuchom za jeden deň, uzatvárajú autori. V dôsledku nahromadenia týchto škôd sa "priehrada zrútila v noci z 5. na 6. júna," uvádza sa v správe. "Najskôr voda prerazila hrádzu v oblasti otvorených brán a následne sa pod tlakom prúdu vody zrútila časť turbínovej haly."

Podľa CIT existujú okrem satelitných snímok aj ďalšie údaje, ktoré túto teóriu podporujú. Z grafu hladiny vody vo vodnej nádrži Kachovka, vypracovaného na základe satelitných údajov, vyplýva, že na jeseň 2022 kolísanie hladiny narastalo. Začiatkom roka hladina prudko klesla na nezvyčajne nízku úroveň a následne rovnako prudko stúpla na rekordné maximum v júni 2023. Dôvodom boli aj výdatné zrážky v predminulom týždni.

Vážne pochybnosti o ostreľovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Maxar Technologies via AP)

Odborníci považujú útoky zvonku za nepravdepodobné

Aj iní experti skôr predpokladajú nehodu ako plánovaný výbuch. Podľa správy v New York Times bol za jej pretrhnutie "s najväčšou pravdepodobnosťou" zodpovedný výbuch vo vnútri priehrady. Noviny citujú viacerých odborníkov. Štrukturálny problém alebo útok zvonku sú v zásade možné, ale nepravdepodobné, hovorí.

Najväčšie škody by spôsobil výbuch v uzavretom priestore vo vnútri priehrady – podstatne väčší ako napríklad útok zvonku. Odborníci však varujú, že na spustenie takejto katastrofy boli potrebné stovky kilogramov výbušnín. Jediná raketa zvonku pravdepodobne nebude príčinou. Ani priamy zásah nemohol priehradu zničiť.

Viac o téme: ZrútenieRuskoUkrajinaKachovská priehrada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu