Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty tretí (30. mája 2023)

Bytový dom poškodený počas ruského útoku v Kyjeve. Zobraziť galériu (3)
Bytový dom poškodený počas ruského útoku v Kyjeve. (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Hrytsyna)

MOSKVA - Moskva dnes ráno čelila útoku bezpilotných lietadiel, ktoré podľa agentúr zasiahli v ruskej metropole najmenej dva obytné domy. Nikto neprišiel o život, budovy sú ľahko poškodené. Rusko, ktoré pred viac ako 15 mesiacmi napadlo Ukrajinu, v poslednom čase stále odráža útoky na vlastnom území. Útoky tak ďaleko vo vnútrozemí sú ale veľmi nezvyčajné. Niektoré drony boli zostrelené, keď sa blížili k Moskve, uviedol gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 460

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 460 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:37 Starosta Melitopolu hlási výbuchy, hovorí dym stúpajúci nad ruskou vojenskou základňou. "Silné výbuchy" sa vyskytli v Ruskom okupovanom meste Melitopol, po ktorých nasledoval dym nad bývalou továrňou premenenou na ruskú vojenskú základňu, uviedol exilový starosta Ivan Fedorov.

20:58 Britský minister zahraničných vecí James Cleverly povedal, že Ukrajina má právo premietnuť silu za svoje hranice, aby podkopala schopnosť Ruska premietnuť silu na Ukrajinu.

19:45 Na Ukrajine bolo od vypuknutia ruskej invázie z vlaňajšieho februára zaznamenaných už vyše 1000 útokov na zložky tamojšieho zdravotníctva. Oznámila to v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že ide o vyšší počet než v prípade akejkoľvek inej humanitárnej núdze, píše agentúra AFP.

19:24 Prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril svoje želanie, aby Južná Kórea poskytla Ukrajine systémy protivzdušnej obrany v rozhovore, ktorý zverejnil denník Chosun, pričom zdôraznil, že ide o obrannú pomoc, nie o zbrojnú podporu.

18:20 Washington nepodporuje útoky na ciele vo vnútri Ruska, uviedol dnes Biely dom po tom, ako Moskva ráno zažila nálet niekoľkých bezpilotných lietadiel, ktorý podľa ruských úradov poškodil tri obytné domy. Samotný incident v ruskej metropole úrad amerického prezidenta Joea Bidena podrobnejšie nekomentoval.

17:06 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že raňajší útok dronov na Moskvu bol odvetou Kyjeva za nedávny útok ruských síl na sídlo hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky. Samotná Ukrajina pritom zodpovednosť za utorkový útok na Moskvu popiera. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že toto Putinovo vyjadrenie zverejnili ruské štátne tlačové agentúry.

16:56 Vo viacerých ukrajinských regiónoch hlásili výpadky elektriny. Núdzové výpadky elektriny boli zavedené v častiach Kyjeva, Charkova, Poltavy, Vinnice a Sumy okolo poludnia v dôsledku zníženia frekvencie systému, informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky.

16:35 Takmer 1,5 milióna pasov vydalo Rusko od októbra minulého roku na okupovaných územiach Ukrajiny, oznámil v utorok na zasadnutí vlády ruský premiér Michail Mišustin. Kyjev prirovnal tieto kroky Moskvy k snahám o potlačenie ukrajinskej identity. Informuje agentúra AFP.

15:21 Západné dodávky zbraní Ukrajine iba naťahujú konflikt, ale nezvrátia ho, vyhlásil dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ten podľa štátnej agentúry TASS hovoril o ukrajinských stratách za máj. Ukrajinské sily podľa neho tento mesiac konkrétne prišli o zhruba 16.000 vojakov, podobne ako v apríli. Rusku sa podľa neho podarilo zlikvidovať tiež 29 striel dlhého doletu Storm Shadow, ktoré Kyjev dostal od Británie. Podobné tvrdenia nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

14:45 Veliteľ pozemných síl Olexandr Syrsky uviedol, že ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v protiofenzívnych operáciách v okolí Bachmutu.

14:26 Rusi zvýšili počet lodí s raketami Kalibr v Čiernom mori. Operačné velenie „Juh“ uviedlo, že okupanti dali do služby 12 lodí s celkovou salvou až 24 rakiet.

13:10 Rusko bude mať na plánovanom summite krajín skupiny BRICS v Juhoafrickej republike (JAR) zastúpenie na "náležitej úrovni". V utorok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom správa agentúry Reuters.

V prípade prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina sa Johannesburg bude musieť zaoberať zatykačom, ktorý na šéfa Kremľa v marci vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) za vojnové zločiny na Ukrajine. Ako signatár Rímskeho štatútu, ktorým sa ustanovil ICC, je JAR povinná Putina zadržať a postaviť pred súd.

13:05 Andrij Kostin, generálny prokurátor Ukrajiny, počas utorkového videohovoru s generálnym prokurátorom Slovenskej republiky Marošom Žilinkom uviedol: "Vyslovujem poďakovanie a uznanie za to, že Maroš Žilinka, ako vôbec prvý generálny prokurátor z krajín EÚ, navštívil územie Ukrajiny, a to hneď v prvých týždňoch po začatí vojnového konfliktu a stretol sa s vtedajšou generálnou prokurátorkou a zástupcami ukrajinskej prokuratúry. Túto návštevu si ukrajinská prokuratúra nesmierne váži a nezabudne na tento veľký výraz podpory."

Maroš Žilinka
Zobraziť galériu (3)
Maroš Žilinka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

13:00 Veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskij uviedol, že ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v protiofenzívnych operáciách v okolí Bakhmutu.

12:55 Ukrajine sa podarilo vrátiť telá 79 padlých vojakov, oznámilo 30. mája ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území. Telá budú vrátené ich rodinám a blízkym na pohreb.

11:52 Ukrajina sa priamo nepodieľala na útoku dronmi na Moskvu z utorka rána, ale predpovedá, že počet takýchto útokov bude rásť. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informujú britské portály televízie Sky News a denníka The Guardian.

11:00  Ruská armáda napriek zlému postupu v rôznych oblastiach zostáva podľa bývalého veliteľa amerických síl v Európe Bena Hodgesa mimoriadne silná v oblasti elektronického boja. Hodges to povedal na medzinárodnej konferencii Globsec a upozornil aj na nedostatky pri spolupráci systémov západných spojencov.

10:30 Rozhodnutie o načasovaní ďalšieho ukrajinského postupu bolo prijaté, povedal v noci na dnes vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na jeho výrok upozorňujú agentúra Unian alebo server Meduza, ktoré ho dávajú do súvislosti s dlho očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

9:35 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zostrelila 29 z 31 bezpilotných lietadiel vyslaných Ruskom. Takmer všetky zlikvidovala v okolí Kyjeva. Informuje o tom správa agentúry AFP a televíznej stanice CNN.

9:30 Ruské ministerstvo obrany obvinilo v utorok Ukrajinu z teroristického útoku. Zároveň uviedlo, že sa podarilo zneškodniť všetkých osem dronov mieriacich na Moskvu. Informujú o tom správy agentúry AFP a denníka The Guardian.

8:20 Rusko proti ukrajinskému energetickému systému od vlaňajšieho októbra do tohtoročného marca vyslalo vyše 1200 striel a bezpilotných lietadiel. V rozhovore s ukrajinským serverom magazínu Forbes to uviedol šéf spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj. Ukrajinská energetická sieť podľa neho kvôli útokom dočasne prišla o 40 až 50 percent svojej kapacity.

7:30 Ruské ministerstvo vnútra vydalo zatykač na amerického senátora Lindseyho Grahama po jeho vyjadreniach počas nedávnej cesty na Ukrajinu.

Graham odpovedal ponúknutím, že sa podriadi jurisdikcii Medzinárodného trestného súdu, ak ruskí lídri, ktorí ho chceli zatknúť, urobia to isté. „Poď a urob svoj najlepší prípad. Vidíme sa v Haagu!" napísal na Twitteri.

7:00 Ruské hlavné mesto Moskva sa v utorkových ranných hodinách stalo terčom útoku dronmi, v dôsledku čoho došlo k "menším škodám" na budovách, uviedol tamojší starosta Sergej Sobianin. Informuje o tom správa agentúry AFP. Podľa Sobianina si prekvapivý útok na ruskú metropolu nevyžiadal obete na životoch ani vážnejšie zranenia.

"Dnes ráno, na svitaní, spôsobil útok dronmi menšie škody na niekoľkých budovách. Všetky pohotovostné služby mesta sú na mieste... Doposiaľ nik neutrpel vážnejšie zranenia," dodal podľa AFP bez uvedenia bližších podrobností moskovský starosta.

6:30 Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell povedal, že „nie je optimistický“, pokiaľ ide o to, ako by sa ruská vojna mohla toto leto rozvinúť, a dodal, že verí, že Moskva nevstúpi do rokovaní bez toho, aby sa pokúsila vyhrať vojnu.

6:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok po masívnych ruských útokoch dronmi, raketami a riadenými strelami poďakoval protivzdušnej obrane svojej krajiny za "záchranu stoviek ľudských životov", informuje o tom správa agentúry DPA.

6:00 Ženu z ukrajinskej Odesy odsúdili na 11 rokov a štyri mesiace väzenia za to, že zhromažďovala financie pre ruských okupantov, čím podporovala agresorský štát vedúci vojnu voči Ukrajine. S odvolaním sa na ukrajinskú tajnú službu (SBU) o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

Masívny útok ruských dronov

Najmenej jednu obeť si v noci na utorok vyžiadal "masívny útok" ruských dronov na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, uviedol jeho starosta Vitalij Kličko. Informuje o tom správa agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Kličko na platforme Telegram spresnil, že záchranári z viacposchodovej budovy v južnej časti Kyjeva evakuovali troch zranených a 20 ďalších osôb po tom, čo tam padajúce trosky spôsobili požiar. "Jeden človek zahynul, traja ďalší utrpeli zranenia. Dve horné poschodia sú zničené, pod troskami môžu byť ešte ľudia," upozornil Kličko. Starosta ukrajinskej metropoly predtým informoval, že v rovnakej časti mesta bola v súvislosti so "stredne závažnými" zraneniami hospitalizovaná 27-ročná žena. "Masívny útok! Zostaňte vnútri!" vyzval Kličko.

Požiar v zaparkovanom aute, ktorý spôsobili padajúce úlomky z najnovšieho leteckého ruského útoku.
Zobraziť galériu (3)
Požiar v zaparkovanom aute, ktorý spôsobili padajúce úlomky z najnovšieho leteckého ruského útoku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Hrytsyna)

Kyjevská vojenská správa neskôr spresnila, že nočný útok na hlavné mesto bol podniknutý pomocou dronov. Padajúce trosky pritom spôsobili požiar na najmenej dvoch miestach v Kyjeve.

Sirény leteckého poplachu zneli v noci na utorok okrem Kyjeva aj v Čerkaskej, Kirovohradskej a Mykolajivskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny, ako aj v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Ruské sily ostreľovali Kyjv raketami aj v priebehu pondelka. Obyvatelia preto museli v panike utekať do krytov v nezvyčajnej dennej dobe, pripomína AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu