Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko je na kolenách! Krajinou otriasla vlastizrada troch vedcov, boli pri vzniku hypersonických striel

Ruskí vedci Valery Zveginčev, Anatolij Maslov a Alexander Šipljuk boli obvinení z vlastizrady Zobraziť galériu (6)
Ruskí vedci Valery Zveginčev, Anatolij Maslov a Alexander Šipljuk boli obvinení z vlastizrady (Zdroj: Twitter/Anton Gerashchenko)

MOSKVA – Od začiatku vojny na Ukrajine bolo viacero ruských občanov obvinených z velezrady. Ich kroky, ktoré sa nepáčili Kremľu, zasievali nádej do ďalších obyvateľov, ktorí nesúhlasili s ruským režimom a predovšetkým spustením invázie na Ukrajinu. Nespokojnosť sa rozšírila dokonca aj medzi vedcov, ktorí pracovali v obrannom priemysle.

archívne video

Vypustenie ruskej rakety KH-101 v Čiernom mori (Zdroj: Facebook/Yousuf Sinha)

V Ruskej federácii boli z velezrady obvinení traja vedci z Novosibirského inštitútu teoretickej a aplikovanej mechaniky (ITAM), ktorí pracovali v sektore na výrobu hypersonických striel. Valeryho Zveginčeva, ktorý pôsobil ako hlavný vedec, zatkli a odviedli z pracoviska ruské bezpečnostné služby. Stalo sa tak v utorok 16. mája. O udalosti informovali The Moscow Times s odvolaním sa na ITAM. 

Bývalý riaditeľ ITAM Alexander Šipljuk a ďalší vedec Anatolij Maslov boli zatknutí už v auguste. Všetky tri prípady spája obvinenie podľa článku 275 Trestného zákona Ruskej federácie, ktorým je velezrada. Informácie z výroby a výskumu o hypersonickom pohone mal Maslov poskytnúť čínskej strane. Prvý dizajn hypersonickej strely predstavili ešte v roku 2012, o štyri roky neskôr zverejnili štúdiu o aerodynamickom výskume pri hypersonických rýchlostiach.

V sibírskej pobočke Ruskej akadémie vied bolo napokon stíhaných 16 osôb, vrátane bývalého šéfa Alexandra Aseeva. Dmitrij Kolker (54), vedúci laboratória kvantových optických technológií na Štátnej univerzite v Novosibirsku, zomrel v moskovskom vyšetrovacej väzbe krátko po zatknutí FSB.

Toto Putinovi nevyšlo 

Dňa 4. mája sa podarilo ukrajinským ozbrojeným silám zostreliť ruskú hypersonickú raketu Kindžal, o ktorej Putin ešte v roku 2018 vyhlasoval, že bude schopná prekonať všetky existujúce aj budúce systémy protivzdušnej obrany. Ukrajine sa ju podarilo zničiť vďaka systému Patriot, ktorý vyvinuli Američania ešte v 70. rokoch minulého storočia. Kyjev ho dostal v rámci pomoci od Holandska a Nemecka po spustení ruskej invázie. Pravdivosť informácie o zostrelení rakety Kindžal neskôr potvrdil aj Pentagon. 

Inými slovami, Putinove výroky sa vôbec nenaplnili. Kremeľ však odmietol komentovať, prečo podozrieva z vlastizrady práve vedcov zo sektora hypersonických striel. "Ruské špeciálne služby konajú v súlade so zákonom, ich členovia si len plnia svoje povinnosti. Toto je veľmi vážne obvinenie. Len súdy majú právo uznať človeka za vinného," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.  

Problém s muníciou

Minulý mesiac unikli na verejnosť dokumenty americkej vlády, ktoré podrobne opisujú, že ukrajinské zásoby protivzdušných rakiet stredného doletu zo sovietskej éry sú značne vyčerpané. Dokonca aj ekonomický poradca ukrajinského prezidenta Oleksandr Rodňanskyj nedávno priznal, že protivzdušná obrana jeho krajiny "to už nezvláda".

Raketa Kindžal, ktorú nesie na podvozku ruská stíhačka MIG-31K
Zobraziť galériu (6)
Raketa Kindžal, ktorú nesie na podvozku ruská stíhačka MIG-31K  (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

"Vzhľadom k obmedzenému počtu zostávajúcich rakiet, si budú musieť Ukrajinci vybrať či zaútočiť na ruské bojové lietadlá alebo rakety letiace na najcitlivejšie ciele," uvádza Centrum pre strategické a medzinárodné otázky (CSIS). Objavila sa dokonca teória, či súčasné ruské útoky nemajú za cieľ len vyčerpať zásoby ukrajinských rakiet. 

Ovplyvnia to sankcie?

"Vysoký objem aktivít protivzdušnej obrany bezpochyby zaťažuje kapacitu ukrajinskej obrany. Ruská taktika sa zdá byť zameraná práve na vyčerpanie ukrajinských kapacít," uviedol Ian Williams z CSIS. Zároveň však podotkol, že zvyšky niektorých ruských rakiet naznačujú, že išlo o nové zásoby, čo by mohlo znamenať, že ruský arzenál môže byť takisto vyčerpaný. Existujú pritom vážne pochybnosti o schopnosti Moskvy vyrábať vo veľkom nové zbrane, keďže sankcie uvalené Západom bránia Rusom v prístupe k dôležitému výrobnému materiálu. 

Rusko je na kolenách!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

"Pokiaľ sa Rusku podarí zdolať ukrajinskú protivzdušnú obranu opotrebovaním a získať vzdušnú prevahu, stane sa vojna pre Ukrajinu podstatne náročnejšou," domnieva sa Williams, podľa ktorého by posilňovanie ukrajinskej protivzdušnej obrany malo v dohľadnej dobe zostať priotitou v rámci pomoci západných krajín.

Viac o téme: VedciVelezradaRuskoVladimir PutinHypersonická strelaVojna an UkrajineKindžalITAMAnatolij MaslovAlexander ŠipljukValery Zveginčev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu