Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Británia a Nórsko podpísali dohodu o bezpečnostnom partnerstve

Nord Stream 2
Nord Stream 2 (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN/OSLO - Británia a Nórsko vo štvrtok podpísali dohodu o partnerstve v oblasti bezpečnosti. Zameraná má byť na ochranu energetickej infraštruktúry a podmorské hrozby. Zahŕňať má detekciu ponoriek, ale aj mín. Ako napísali vo štvrtok agentúry PA Media a DPA, deje sa tak v kontexte vlaňajších dosiaľ neobjasnených výbuchov na plynovode Nord Stream.

Britský minister obrany Ben Wallace a jeho nórsky rezortný partner Björn Arild Gram podpísali dohodu počas návštevy námorného operačného strediska na vojenskej základni v anglickom Northwoode.

Posilnené námorné hliadky

Británia a Nórsko už posilnili spoločné námorné hliadky vo svojich priľahlých oblastiach po tom, čo vlani v septembri došlo k výbuchom na podmorskom plynovode Nord Stream, pripomína DPA. Doteraz nevysvetlené výbuchy zasiahli 26. septembra tri z celkovo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, určených na prepravu plynu z Ruska do Nemecka a ďalej do Európy.

Plynovodom Nord Stream 1 vtedy plyn neprúdil, čo Rusko odôvodňovalo nevyhnutnou údržbou. Nord Stream 2 bol síce dokončený, ale v dôsledku vojny na Ukrajine a protiruských sankcií ho ani neuviedli do prevádzky.

Sabotáž bola pripomienkou

Rezort obrany v Londýne uviedol, že nová dohoda medzi Britániou a Nórskom podporí rozvoj kapacít na ochranu spoločných záujmov v Severnom mori a zefektívni tiež proces, aby sa k tejto iniciatíve mohli pridať aj ďalší spojenci. Podľa Grama je dôležité, aby demokratické štáty držali spolu v čase zvýšeného tlaku na medzinárodný poriadok založený na pravidlách. "Sabotáž na plynovodoch Nord Stream z vlaňajška je konkrétnou pripomienkou toho, o čo tu ide," poznamenal.

Viac o téme: PartnerstvoDohodaNórskoVeľká BritániaNord Stream
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu