Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty prvý (28. februára 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ (AP Photo/Vadim Ghirda))

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok upozornil, že situácia v okolí ukrajinského mesta Bachmut je čoraz zložitejšia. Povedal to vo svojom pravidelnom večernom príhovore. Informovala tlačová agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 368

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 368 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:42 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Karim Khan navštívil v utorok Ukrajinu s cieľom vyšetriť ruské vzdušné útoky na elektrickú a iné typy infraštruktúry. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

21:19 Litovský prezident Gitanas Nauséda žiada ďalekosiahlejšie opatrenia nad rámec najnovšieho sankčného balíka EÚ voči Rusku za inváziu na Ukrajine. TASR o tom informuje v utorok na základe správy DPA. "Budeme pokračovať v nátlaku, bude 11. aj 12. balík. My nebude sedieť," povedal Nauséda v litovskom meste Palanga na pobreží Baltského mora. Uviedol, že obzvlášť by sa mali prijať represívne opatrenia voči ruskej štátnej spoločnosti Rosatom a ruskému jadrovému priemyslu.

19:25 Maďarsko i Egypt zdieľajú názor, že namiesto eskalácie vojny na Ukrajine treba viesť tamojší konflikt smerom k zmiereniu. Podľa agentúry MTI to v utorok povedal v Káhire predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:22 Fínsko začalo s výstavbou 200-kilometrového plota na hraniciach s Ruskom. Oznámila to v utorok fínska pohraničná stráž. TASR informuje podľa agentúry AFP. Podľa pohraničnej stráže sa v utorok malo začať s "klčovaním lesa" a ďalšími terénnymi prácami, aby sa už v marci mohlo začať s výstavbou ciest a osádzaním samotného plota. Pri hraničnom priechode Imatra do konca júna vznikne pilotný trojkilometrový úsek. Výstavba ďalšieho 70-kilometrového úseku na juhovýchode krajiny bude pokračovať až do roku 2025.

17:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na sociálnej sieti oznámil, že na Ukrajine privítal hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana. TASR správu prevzala zo Zelenského vyjadrenia na Twitteri. "Cítime podporu ICC v našom úsilí dosiahnuť spravodlivosť a vyvodiť zodpovednosť voči všetkým, ktorí sú zodpovední za zločiny spáchané ruskými votrelcami na Ukrajine," napísal. Dodal, že hlavného prokurátora Khana pozval, aby sa zúčastnil na konferencii #United4Justice.

17:30 Ruské sily opevňujú cesty vedúce na Krymský polostrov a stavajú tam barikády a zákopy. Uviedol to Brady Africk z expertnej skupiny American Enterprise Institute (AEI) so sídlom vo Washingtone. V utorok ho citoval portál britskej televízie Sky News. Najnovšia analýza think-tanku AEI poukazuje na satelitné zábery z 25. februára, ktoré zachytávajú obranné zátarasy na cestách.

15:39 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v utorok Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), aby zvýšila svoju činnosť proti "špionážnym a sabotážnym operáciám Ukrajiny a Západu voči Rusku". TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

15:35 Ľudia v Holandsku darovali na pomoc obetiam vojny na Ukrajine približne 183 miliónov eur. Pomohlo sa už viac ako 2,8 milióna ľudí, oznámilo v utorok 11 holandských humanitárnych organizácií. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

14:37 Poradca vodcu proruských separatistov v ukrajinskej Doneckej oblasti Jan Gagin v utorok pre ruskú štátnu televíznu stanicu Rossija 1 uviedol, že pri obliehanom ukrajinskom meste Bachmut boli spozorované tanky Leopard nemeckej výroby. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian. "Objavili sa tvrdenia, že pri Artemivsku (ruský názov pre Bachmut) bolo vidieť Leopardy," povedal Gagin, poradca vodcu proruských separatistov z tzv. Doneckej ľudovej republiky.  

13:32 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v utorok uviedol, že Ukrajina sa "v dlhodobej perspektíve" stane členom NATO. V súčasnosti však podľa ide o to, aby zostala nezávislou krajinou a ubránila sa ruskej invázii. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Stoltenberg novinárom počas návštevy fínskeho hlavného mesta Helsinki povedal, že Ukrajina musí zostať "suverénnou a nezávislou krajinou, a preto je potrebné Ukrajinu podporovať".

13:09 Kremeľ v utorok zopakoval svoje stanovisko, že Rusko je otvorené rokovaniam o ukončení konfliktu na Ukrajine, ale že novú "územnú realitu" nemožno ignorovať. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters pred novinármi vyhlásil, že Rusko sa nikdy nevzdá svojich nárokov na štyri ukrajinské oblasti, ktoré Moskva vlani vyhlásila za anektované. Predchádzali tomu referendá, ktoré Kyjev a Západ označili za falošné a nezákonné.

13:00 Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov v utorok potvrdil pád dronu pri obci Gubastovo. Podľa Vorobiova cieľom bezpilotného lietadla mohol byť objekt civilnej infraštruktúry, informovala agentúra AFP. Spadnutý dron sa našiel v utorok ráno v tesnej blízkosti kompresnej stanice plynárenskej spoločnosti Gazprom pri obci Gubastovo v okrese Kolomenskij.

12:42 Rusko v utorok uviedlo, že nad svojím územím zostrelilo dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktorých terčom mala byť civilná infraštruktúra v Rusku, informuje agentúra AFP a denník The Guardian.

12:41 V areáli rafinérie ropy v ruskom meste Tuapse v Krasnodarskom kraji vypukol v noci na utorok požiar. Medzičasom sa ho však podarilo uhasiť bez toho, aby plamene zasiahli zásobníky s ropnými produktmi. Podľa agentúry RIA Novosti v oblasti rafinérie spozorovali dron, informuje britský denník The Guardian.

12:23 Hackerský útok na ruské regionálne rozhlasové a televízne stanice v utorok spôsobil, že bolo odvysielané nepravdivé varovanie pred leteckými útokmi, ktoré ľudí vyzývalo, aby sa odišli do krytov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

12:12 Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová tvrdí, že od opozičného lídra Alexeja Navaľného dostala viac ako 50 sťažností na podmienky výkonu jeho väzenského trestu. Všetky ich údajne preverila prokuratúra a Federálna služba pre výkon trestu (FSIN).

12:11 Situácia v okolí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa snažia obkľúčiť ruské jednotky, je "veľmi napätá". Povedal to v utorok ráno veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Olexandr Syrskyj. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

11:29 So sankciami Európskej únie voči Rusku súhlasí 46 percent občanov Maďarska, odmietavý postoj k nim má 32 percent. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Republikon, ktorého výsledky zverejnil v utorok server Telex.hu.

11:28 Pri ostreľovaní ukrajinského mesta Cherson, ku ktorému došlo v utorkových ranných hodinách, zahynul minimálne jeden človek, napísal na platforme Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

10:16 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 28. februáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

10:15 Ruské útoky boli zaznamenané v Doneckej, Chersonskej, Charkovskej, Sumskej, Mykolajivskej, Černigovskej, Záporožskej, Dnepropetrovskej a Luhanskej oblasti na východe, juhu a severe Ukrajiny.

9:37 Japonsko zaviedlo ďalšie sankcie proti 39 ruským osobám vrátane šéfa ruského výrobcu zbraní koncernu Kalašnikov, 73 ruským spoločnostiam a banke Rosbank, oznámilo japonské ministerstvo zahraničných vecí.

9:36 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov nezdieľa názor, že Čína zvažuje poskytnutie zbraní Rusku. Uviedol to v pondelok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky, informuje agentúra AFP.

8:32 Ukrajinská armáda odrazila za posledných 24 hodín 60 ruských útokov v piatich oblastiach na severovýchode a východe Ukrajiny, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej rannej správe.

8:31 Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v utorok Spojené štáty, že plánujú na Ukrajine provokácie s použitím "toxických chemických látok". Podľa Washingtonu by naopak chemické zbrane na Ukrajine mohlo nasadiť Rusko. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

7:35 Putin a ruskí predstavitelia falošne propagujú vojnu na Ukrajine ako existenčnú. Počas rozhovoru pre televízny kanál Rossija-1 26. februára Putin pochybovačne tvrdil, že Západ už má "na papieri" pripravený plán na zničenie Ruska, informoval Inštitút pre štúdium vojny.

7:02 Veliteľ alžírskej armády v pondelok prijal najvyššie postaveného bezpečnostného predstaviteľa Ruska. Cieľom ich stretnutia bolo posilnenie vojenských vzťahov, uviedlo ministerstvo obrany v Alžíri. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

6:12 Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina v novinovom rozhovore obvinil štáty Severoatlantickej aliancie, že pokračujúcimi dodávkami zbraní Ukrajine a poskytovaním spravodajských informácií Kyjevu "fakticky bojujú proti Rusku". Dmitrij Peskov sa tiež posťažoval na nemeckého kancelára Olafa Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že cez prísľuby sa už nebaví s šéfom ruského štátu, a vôbec na to, že Západ "ostentatívne nepočúva" Rusko.

6:11 Hlavnou témou piatkového stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vo Washingtone bude vojna na Ukrajine, uviedol v pondelok hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Boje o Bachmut sú čoraz zložitejšie, tvrdí prezident Volodymyr Zelenskyj

"Nepriateľ neustále ničí všetko, čo sa dá použiť na ochranu našich pozícií," povedal Zelenskyj. Ukrajinských vojakov bojujúcich o Bachmut označil za "skutočných hrdinov". Ostré boje o priemyselné mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sú najdlhšie trvajúcou bitkou počas už viac ako rok trvajúcej ruskej invázie. Zelenskyj povedal, že Ukrajinci budú bojovať o Bachmut tak dlho, ako budú môcť.

Dobytie Bachmutu by bolo pre Moskvu veľkým víťazstvom, ale podľa analytikov by to malo najmä symbolický význam, keďže toto mesto, v ktorom sa nachádzajú soľné bane, má len malú strategickú hodnotu. Denis Pušilin, Moskvou dosadený predstaviteľ Doneckej oblasti, v pondelok v ruskej televízii vyhlásil, že všetky cesty vedúce do Bachmutu sú pod "palebnou kontrolou" promoskovských síl.

V ukrajinských mestách zasahovala polícia, aby zabránila bitkám subkultúr

Úrady v najväčších ukrajinských mestách - Kyjeve, Charkove a Ľvove - zaznamenali masové zhromaždenia agresívnych mladých stúpencov subkultúry Redan - niekedy písanej Ryodan - s paprikovými sprejmi, boxermi a inými nebezpečnými predmetmi v nákupných centrách, kde plánovali bitky so svojimi odporcami. Podobné zhromaždenia a bitky sa koncom minulého týždňa konali aj v ruských mestách, pričom len v Moskve polícia podľa ruských médií zadržala až 350 ľudí, väčšinou neplnoletých. Udalosti sa však konali aj v Petrohrade, Kursku, Novosibirsku a Kazani. V Kyjeve polícia obkľúčila mladých ľudí a autobusy ich odviezli na policajné riaditeľstvo, informovala dnes tlačová agentúra Unian. 

Ruské rakety štartujúce proti Ukrajine sú vidieť v Charkove.
Zobraziť galériu (3)
Ruské rakety štartujúce proti Ukrajine sú vidieť v Charkove.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Belikov)

Analogické scény sa údajne odohrali aj v Charkove, kde sa malo biť viac ako 200 mladých ľudí. "Polícia zistila totožnosť 245 účastníkov masovej akcie, z ktorých bolo 30 dospelých. Medzi neplnoletými bolo 149 chlapcov a 66 dievčat. Záznam bol uložený do databázy vyšetrovaných prípadov podľa paragrafov o masových výtržnostiach a navádzaní mladistvých na nezákonnú činnosť, za čo hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov," uviedla charkovská polícia v komuniké, V Ľvove podľa agentúry Unian vypukla hromadná bitka v nákupnom centre napriek tomu, že na mieste bola polícia. Polícia v Ľvove a Kyjeve sa k udalostiam nevyjadrila.

Ruské útoky na Charkov
Zobraziť galériu (3)
Ruské útoky na Charkov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

Charkovská polícia uviedla, že celá udalosť je dielom Ruska, ktoré vedie vojnu proti Ukrajine. Na druhej strane, v Rusku sa podľa ruskej redakcie BBC objavili obvinenia, nepodložené žiadnymi dôkazmi, že masové bitky ruskej mládeže "vyprovokovala" ukrajinská tajná služba SBU. Názov subkultúry odkazuje na populárny japonský komiks o zločineckom gangu, ktorý je známy aj pod názvom "Pavúci". Dlhovlasí stúpenci subkultúry sa k týmto zvieratám hlásia prostredníctvom oblečenia s vyobrazením pavúkov a číslice štyri - a často sa tiež dostávajú do konfliktov so svojimi rovesníkmi, najmä futbalovými fanúšikmi, s ktorými organizujú hromadné bitky prostredníctvom sociálnych sietí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu