Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty druhý (1. marca 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Yevhen Titov)

KYJEV - Intenzita bojov v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny sa stále zvyšuje, povedal vo svojom pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP a britská televízia Sky News. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine -  deň č. 370

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 370 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pochválil svoju krajinu za prežitie veľmi náročnej zimy. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Prekonali sme túto zimu. Bolo to veľmi náročné obdobie a každý Ukrajinec tieto ťažkosti zažil," povedal Zelenskyj v tradičnom príhovore. Dodal, že vláda dokázala zabezpečiť Ukrajine energiu a teplo. Upozornil však, že energetický systém krajiny je ešte stále ohrozený systematickými ruskými útokmi.

21:25 V stredu večer bolo počuť silné výbuchy v meste Bachčisaraj, na predmestiach Sevastopola a v Jalte na Kryme. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News, ktorý sa odvolal na armádny spravodajský web GeoInsider.

20:50 Nemecko zvýši výrobu munície aj svoje kapacity na opravu zbraní, aby bolo schopné lepšie pomôcť Ukrajine v boji proti Rusku. Povedal to v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz, informuje TASR podľa správy stanice CNN. "Momentálne už rok trvajúca podpora Ukrajiny nám priniesla aj poznatky ..., že sme na miestach mimo územia Ukrajiny vytvorili opravárenské kapacity pre zbrane používané vo vojne," povedal Scholz novinárom po stretnutí s lotyšským premiérom Krišjánisom Karinšom v Berlíne.

19:20 Rusko v stredu oznámilo, že bude súhlasiť s predĺžením dohody o vývoze obilia cez Čierne more iba vtedy, ak sa zohľadnia záujmy jeho poľnohospodárskych výrobcov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:10 V hlavných mestách pobaltských krajín Estónsko, Lotyšsko a Litva nedávno vystavili zničené ruské tanky z Ukrajiny. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AP. "Ruské tanky, ktoré boli zničené ukrajinskými vojakmi, sú vystavené v Rige, Tallinne a Vilniuse," napísal v nedeľu na Twitteri ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. "Je to symbol: viac zničených ruských tankov - menej hrozieb pre Európu," dodal.

18:55 V okupovanej Kadiivke došlo k výbuchu na území závodu, kde sa Rusi snažili ukryť nákladné autá s muníciou. Informoval o tom Serhiy Haidai.

17:21 Ruské sily nasadili do bojov o východoukrajinské mesto Bachmut skúsenejších bojovníkov z ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny. Povedal to v stredu hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj pre stanicu CNN. "Charakteristickým znakom je, že nepriateľ vyslal do útoku najpripravenejšie jednotky vagnerovcov," povedal Čerevatyj. "Na čele týchto jednotiek stoja vojaci, ktorí majú bojové skúsenosti zo Sýrie, Líbye a ďalších konfliktných miest," priblížil.

17:10 Nemecké ministerstvo vnútra umožnilo ukrajinským olympionikom trénovať na športoviskách v krajine počas prípravy na OH 2024 v Paríži. "Umožníme ukrajinským športovcom a športovkyniam trénovať v Nemecku a pripravovať sa na medzinárodné súťaže. Ukrajinskí športovci budú mať v rámci prípravy na olympijské a paralympijské hry prístup do olympijských tréningových základní, ktoré sa nachádzajú po celom Nemecku," uviedla v oficiálnom vyhlásení pre agentúru AFP nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Tá ďalej dodala, že Nemecko týmto spôsobom prejavuje solidaritu s ukrajinskými športovcami ťažko zasiahnutými ruskou agresívnou okupáciou. 

16:50 Dvanásťročné ruské dievča poslali úrady do sirotinca a jeho otca zbili a zatkli za to, že na hodine výtvarnej výchovy nakreslilo protivojnový obrázok. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian. Alexej Moskalev, otec samoživiteľ z východoruskej Tulskej oblasti, bol vlani v decembri obvinený z poškodzovania dobrého mena ruskej armády. Dôvodom bolo, že jeho dcéra Maša v škole a na internete protestovala proti vojne na Ukrajine, uviedol v utorok nezávislý ruský spravodajský portál Meduza.

16:25 Ministerstvo obrany Ruskej federácie uviedlo, že v noci došlo k masívnemu útoku dronov na objekty na Kryme. Všetky drony boli údajne zostrelené.

15:40 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v stredu vyhlásil, že Moskva neprehodnotí pozastavenie účasti na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní, uzatvorenej so Spojenými štátmi, pokým Washington nezmení svoju politiku voči Ukrajine. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

14:50 V kontroverznej otázke poskytnutia švajčiarskej munície Ukrajine sú obyvatelia Švajčiarska rozdelení. Päťdesiat percent sa ich v reprezentatívnom internetovom prieskume vyslovilo za, 46 percent je proti, informujeme na základe správy agentúry DPA.

14:13 Pomoc Ukrajine, vnútropolitická situácia na Slovensku, vzájomné vzťahy Slovenska a Švajčiarska, či Švajčiarska a Európskej únie. Aj týmto témam sa venovali predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) na stretnutí so švajčiarskym ministrom zahraničných vecí Ignaziom Cassisom a predsedom Národnej rady Švajčiarskej konfederácie Martinom Candinasom v Berne.

14:00 Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken v stredu vyhlásil, že na ministerskom stretnutí skupiny G20 v Naí Dillí sa nestretne so šéfmi diplomacie Ruska a Číny Sergejom Lavrovom a Čchinom Kangom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Na summite G20 sa neplánujem stretnúť ani s jedným z nich," povedal Blinken novinárom pred odletom z Uzbekistanu do Indie. Dodal však, že by sa mal zúčastniť na spoločnom zasadnutí, kam prídu aj Lavrov a Kang.

13:53 Ukrajinské sily by sa mohli v prípade potreby "strategicky stiahnuť" z mesta Bachmut na východe krajiny, povedal v utorok poradca ukrajinského prezidenta pre ekonomické otázky Olexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú stanicu CNN.

13:48 Ministerstvo obrany Ruskej federácie uviedlo, že v noci došlo k masívnemu útoku dronov na objekty na Kryme. Všetky drony boli údajne zostrelené.

13:34 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu vyhlásil, že plne podporuje iniciatívu na dosiahnutie mieru na Ukrajine, s ktorou nedávno prišiel Peking. Povedal to v čínskej metropole Peking, kde sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, informuje agentúra AFP.

12:47 Ruské jednotky údajne v stredu zabránili pokusu o masívny útok bezpilotných lietadiel na anektovanom polostrove Krym. Podľa agentúry AFP o tom v Moskve informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré dodalo, že celkovo bolo zostrelených alebo "zneškodnených" desať dronov. Drony mali podľa rezortu obrany útočiť na "objekty" na území Krymského polostrova. Ministerstvo nešpecifikovalo, o aké objekty malo ísť.

12:31 Ruskému parlamentu boli predložené návrhy zmien, ktoré sprísňujú zákony o cenzúre i tresty za diskreditáciu účastníkov tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Toto slovné spojenie sa v Rusku musí používať pre vojnu, ktorú ruská armáda pred rokom rozpútala na Ukrajine.

12:23 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) odhalila a zadržala ruského špióna, ktorý sa vydával za vojenského inštruktora ukrajinských síl a plánoval odovzdávať Moskve tajné informácie. Informuje o tom stanica Sky News.

11:55 Príjmy Ruska z vývozu ropy a plynu klesli v januári takmer o 40 %, uvádza agentúra Reuters.

11:02 Rusko zrejme začalo využívať vo vojne na Ukrajine nové miesto na vypúšťanie svojich útočných dronov, vyplýva z najnovších odhadov britských tajných služieb, o ktorých v stredu informovalo britské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra DPA

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu