Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína hlási prvé dve úmrtia na KORONAVÍRUS od rozsiahleho uvoľnenia opatrení

Viac čínskych miest zmiernilo protipandemické obmedzenia
Viac čínskych miest zmiernilo protipandemické obmedzenia (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Čína hlásila v pondelok prvé dve úmrtia na ochorenie COVID-19, odkedy tamojšia vláda zrušila tzv. politiku nulovej tolerancie koronavírusu a prijala rozsiahle uvoľnenie opatrení. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Obidve obete covidu evidovali v metropole Peking, kde obavy z nákazy vyprázdnili ulice a ľudia vykúpili lekárne.

Čína pred dvoma týždňami uvoľnila obmedzenia týkajúce sa hromadného testovania a karantény – po takmer troch rokoch snahy úplne potlačiť šírenie covidu. Oficiálne hlásené počty infikovaných následne rýchlo klesli v porovnaní s rekordnými úrovňami z minulého mesiaca. V situácii, keď už testovanie nie je vo veľkej časti krajiny povinné, však čínsky Národný zdravotnícky výbor priznal, že jeho čísla nezodpovedajú reálnemu rozšíreniu ochorenia. Údaje z nemocníc a krematórií naznačujú, že skutočné počty nakazených a obetí nie sú v oficiálnych dátach zachytené.

S blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roka preto narastajú obavy z novej vlny infekcií v chudobných vidieckych oblastiach. Ohrozenými skupinami sú milióny nezaočkovaných starších Číňanov. Napriek nepriaznivej situácii úrady pokračujú v uplatňovaní masívnych zmiernení protipandemických pravidiel. Mesto Čchung-čching na juhozápade Číny s približne 32 miliónmi obyvateľov patrí napríklad k jedným z prvých čínskych územných oblastí, kde smú do práce chodiť aj ľudia, ktorí vykazujú zjavné príznaky covidu.

Odporúčajú domácu izoláciu

Tamojšie médiá v pondelok s odvolaním sa na lokálne úrady uviedli, že zamestnanci s "miernymi symptómami" môžu "pracovať ako za bežných okolností". Nedeľný oznam miestnych úradov navyše na obyvateľov nalieha, aby sa zbytočne netestovali, a aby ani od ľudí nežiadali negatívny výsledok testu. Výnimky predstavujú viaceré zariadenia vrátane domovov pre seniorov, škôl či väzníc. AFP uvádza, že lokálne samosprávy v Číne vo všeobecnosti ľuďom odporúčajú skôr domácu izoláciu než karanténu v štátnych zariadeniach, ako to bývalo bežné v nedávnej minulosti.

Jeden z najvýznamnejších čínskych epidemiológov varoval, že Čína čelí "prvej z troch vĺn" covidu, ktoré sa očakávajú počas zimy. Súčasný nárast prípadov potrvá zrejme do polovice januára a zasiahne najmä mestá. Veľký pohyb ľudí počas sviatkov lunárneho Nového roka následne pravdepodobne rozpúta v polovici februára druhú vlnu covidu. Od konca februára do polovice marca by potom mohla prísť tretia vlna, a to vtedy, keď sa do práce vrátia ľudia, ktorí sa nakazili počas sviatkov.

Viac o téme: úmrtiaČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu