Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polovojenské organizácie a hnutia pôsobiace v Európe: Kto sú ich členovia a aká je náplň ich práce?

Členovia Mozartovej skupiny pôsobia na Ukrajine od začiatku konfliktu. Zobraziť galériu (2)
Členovia Mozartovej skupiny pôsobia na Ukrajine od začiatku konfliktu. (Zdroj: Youtube/ FRANCE 24 English)

BRATISLAVA – Jednotlivé krajiny nemusia byť len pod ochranou štátnych bezpečnostných zložiek. Na niektorých územiach sú rozšírené aj tzv. polovojenské organizácie, ktoré nepodliehajú štátnej kontrole. Nedostávajú príkazy, pretože nad nimi nie je žiadne vyššie velenie. Jej členovia sú dobrovoľníci, ktorí všetko zabezpečujú z vlastných zdrojov, prípadne ich podporujú súkromné a právnické osoby.

Mozartova skupina

Je to skupina vojenských expertov, prevažne vyslúžilých vojakov z USA, Veľkej Británie, Írska a ďalších krajín Západu, ktorí pomáhajú vycvičiť ukrajinských regrútov na Donbase. Na začiatku invázie do Ukrajiny pôsobili aj v Kyjeve, kde sa podieľali na výcviku ukrajinských vojakov. "Naším poslaním je vybudovať udržateľné kapacity v ukrajinských vojenských a územných obranných jednotkách, aby sa Ukrajina mohla brániť pred ruskou inváziou. Chceme umožniť ľuďom na Ukrajine vrátiť sa do svojich domovov," uvádza sa na oficiálnej stránke skupiny. 

Podľa natoaktual.cz skupinu tvorí asi 30 dobrovoľníkov a je financovaná zo súkromných zdrojov prevažne z USA. Dôležitou súčasťou misie je odstraňovanie nevyužitej munície, mín a nástražných pascí na bojisku, ktoré tu po sebe zanecháva ruská armáda.

Hraničiari (Legion of Frontiersmen)

Myšlienkou tohto hnutia je, že každý kto chce, môže slúžiť svojej krajine a komunite. Mnohí z hraničiarov sú už na dôchodku alebo slúžia v ozbrojených silách, na polícii alebo v hasičskom zbore. Sú však medzi nimi aj takí, ktorí predtým neslúžili v žiadnych štátnych bezpečnostných zložkách. Légia bola založená v roku 1904.

Hraničiari pochádzajú z Británie, ale pôsobia aj v každej krajine Commonweathu. V súčasnej dobe prebieha práca na zjednotení s pôvodným britsko-škandinávskym oddielom, ktorý sa v minulosti z pôvodnej légie odtrhol. Posledná spoločná misia prebehla v 50. rokoch 20. storočia v Keni. Ich hlavnou úlohou je pomáhať štátnym bezpečnostným zložkám, no najmä polícii City of London. Zúčastňujú sa aj na prehliadkach na počesť tých, ktorí bojovali a zomreli za svoju krajinu. 

Litovský zväz strelcov

Štátom podporovaná polovojenská organizácia, ktorá združuje ľudí, ktorým nie je ľahostajný život a obrana štátu. Zväz síce plní niektoré úlohy zadané štátnymi inštitúciami, ale je to organizácia slobodných ľudí, ktorí sa venujú obrane a posilňovaniu vlasti. V časoch mieru sa stará o prípravu občanov Litovskej republiky na nenásilný občiansky odpor, pomáha so zabezpečením verejnej bezpečnosti. V prípade agresie poskytuje ozbrojeným silám Litvy bojové jednotky a chráni kritickú infraštruktúru. Finančná podpora pochádza zo súkromných zdrojov. 

Zväz strelcov (Związek Strzelecki)

Združenie strelcov vzniklo v Ľvove v roku 1910 z iniciatívy ilegálneho Združenia aktívnych bojov ako polovojenská organizácia. Rakúske úrady mu však povolili činnosť. V Ľvove pôsobil pod názvom Zväz strelcov, v Krakove ako Športový zväz  "Strzelec". V Haliči organizoval strelecký spolok školy pre poddôstojníkov a dôstojníkov, mohol využívať vojenské strelnice, nakupovať zbrane a strelivo. Cieľom spolku je vychovávať deti a mládež vo vlasteneckom duchu a pripravovať spoločnosť na obranu vlasti v prípade ozbrojeného konfliktu. Fianncie poskytuje každý člen formou členského polatku. 

Zväz strelcov v Poľsku.
Zobraziť galériu (2)
Zväz strelcov v Poľsku.  (Zdroj: Instagram/zs_strzelec_jp)

Branné oddiely mládeže

Nezávislý, nepolitický a dobrovoľný spolok. Jeho cieľom je všestranný rozvoj osobnosti detí, mládeže a dospelých ich výchova k aktívnemu občianstvu a zodpovednosti voči ľuďom a spoločnosti, posilňovanie ich branného vedomia a príprava pre situácie núdzových a krízových stavov. V súčasnosti má 5 oddielov a 77 členov. Činnosť českých branných oddielov sa dá rozdeliť do šiestich kategórii: taktika, zbrane, sebaobrana, výpravy, história a prvá pomoc. 

Slovenskí branci

Ako poslednú polovojenskú organizáciu sme zvolili slovenských brancov, ktorí boli síce nedávno rozpustení ale na Slovensku pôsobili desať rokov. "Sme národná dobrovoľná občianska domobrana pozostávajúca z radov našich občanov z každej spoločenskej vrstvy odhodlaných pracovať a konať v prospech našej krajiny a vyšších spoločenských cieľov formou dobrovoľníctva, ktoré je postavené na princípoch národnej spolupatričnosti a lojality" uvádza sa na oficiálnej stránke. 

Skupina oznámila ukončenie svojej činnosti 12. októbra 2022. Jej veliteľ sa údajne chystá do politiky za stranu Republika. Súčasný minister obrany Jaroslav Naď (OľaNO) zaradil Slovenských brancov na zoznam extrémistických skupín už v roku 2018, vtedy pôsobil ešte ako bezpečnostný analytik. Dlhodobo ich monitorovalo SIS aj Vojenské spravodajstvo. Denník Pravda uviedol, že v minulosti sa skupina zviditeľnila aj tréningom na základni ruského extrémistického klubu Noční vlci. 
 

Viac o téme: EurópaHnutiaPolovojenské organizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu