Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty prvý (3. august 2022)

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že na Ukrajine je v súčasnosti bez domova 3,5 milióna ľudí. TASR správu prevzala od spravodajskej stanice Sky News.

Naživo z Ukrajiny

160. deň vojny na Ukrajine

 

160. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

18:20 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu uviedol, že akékoľvek rokovania o mierovom urovnaní konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom by boli podmienené prímerím a stiahnutím ruských jednotiek z ukrajinského územia. Podoľak tak reagoval na slová bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera, podľa ktorého chce Kremeľ "vyrokované riešenie". TASR informuje podľa správy britského denníka The Guardian.

18:05 Ruský poslanec Michail Deľagin obvinil nemeckého kancelára Olafa Scholza zo snahy imitovať nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Poslancove slová odvysielala ruská štátna televízia a doplnila neobvyklými zábermi. V stredu o tom informoval portál britskej televízie Sky News s tým, že ruská štátna televízia je v útokoch na nemeckého lídra naozaj tvrdá.

17:40 Rusko začalo vytvárať vojenskú údernú skupinu v smere na Kryvyj Rih, rodné mesto ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedlo v stredu južné operačné veliteľstvo ukrajinskej armády. Súčasne varovalo, že Moskva pripravuje nové ofenzívne operácie s cieľom ovládnuť celú Chersonskú oblasť pri Čiernom mori, informoval denník The Guardian.

17:20 Najmenej jedna osoba zahynula a ďalších 13 ľudí utrpelo v stredu zranenia pri mohutnom požiare skladu pri Moskve. Ďalšie dve osoby sú nezvestné. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

17:00 Talianska finančná polícia skonfiškovala architektovi spájanému s prezidentom Vladimirom Putinom majetok vo výške 141 miliónov eur, a to pre údajné porušenie daňových pravidiel. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou o tom v stredu píše agentúra Reuters.

15:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu mierne spochybnil dôležitosť prvej lodnej zásielky ukrajinského obilia od začiatku ruskej invázie. Táto zásielka podľa neho predstavuje len zlomok z úrody obilia, ktoré musí Kyjev predať, aby mohol zachrániť svoju ekonomiku. Informuje o tom denník The Guardian.

Nákladná loď Razoni sa plaví cez Bosporský prieliv po kontrole inšpektorov z koordinačného centra v Istanbule
Zobraziť galériu (2)
Nákladná loď Razoni sa plaví cez Bosporský prieliv po kontrole inšpektorov z koordinačného centra v Istanbule  (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

14:30 Ukrajinskí utečenci sa zrejme v blízkej budúcnosti stanú terčom dezinformačných kampaní i narastajúceho napätia v tzv. hostiteľských krajinách, do ktorých utiekli počas ruskej invázie. Vyplýva to z najnovšej správy charitatívnej humanitárnej organizácie World Vision, z ktorej v stredu cituje denník The Guardian. 

13:39 Dovedna 6628 osôb prišlo v utorok z Ukrajiny do Maďarska a rumunsko-maďarské hranice prekročilo v ten istý deň 6031 ľudí, ktorí o sebe tvrdili, že prichádzajú z Ukrajiny. Podľa agentúry MTI to oznámila v stredu maďarská polícia, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

12:56 Rusko v stredu oznámilo, že v Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny zničilo sklad so zbraňami dodanými zo zahraničia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredajšom virtuálnom prejave k austrálskym študentom povedal, že by bol rád, keby sa Čína - ktorá sa usiluje zachovať si v otázke vojny na Ukrajine neutralitu - pridala ku krajinám, ktoré inváziu ruských síl odsudzujú. TASR správu prevzala z agentúry AP.

12:12 Ukrajinský generálny štáb oznámil, že za utorok bolo zabitých ďalších 180 ruských vojakov, čím celková bilancia strát ruských síl vzrástla na 41.350. Zničených bolo tiež 1774 tankov, z toho šesť za posledný deň. Informácie nebolo možné nezávisle overiť.

11:34 Hraničnými priechodmi prešlo na Slovensko v utorok (2. 8.) 2837 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 694 mužov, 1549 žien a 594 detí. O dočasné útočisko požiadalo 154 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3216 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

11:11 Moskva si praje diplomatické riešenie vojny na Ukrajine, uviedol po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder. Vojna je podľa neho chybou ruskej vlády, svojho priateľstva s hlavou ruského štátu sa ale zriecť nemieni, informovala agentúra DPA. Do Moskvy zavítal Schröder minulý týždeň. Médiám vtedy povedal, že je na dovolenke.

10:29 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v noci na stredu upozornil, že najväčšia atómová elektráreň na Ukrajine je "úplne bez kontroly". Zároveň vyzval Rusko a Ukrajinu, aby povolili odborníkom elektráreň prezrieť s cieľom stabilizovať situáciu a vyhnúť sa tak nukleárnej katastrofe. TASR správu prevzala od agentúry AP.

9:51 Dohoda o obnovení vývozu ukrajinského obilia by mohla otvoriť cestu k následnému dosiahnutiu prímeria. Povedal to Gerhard Schröder, bývalý nemecký kancelár a priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, informujú v utorok denník The Guardian a agentúra Reuters.

9:48 Hranice z Ukrajiny do Poľska prekročilo od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy už približne 5,22 milióna ľudí, uviedla v stredu na sociálnej sieti Twitter poľská pohraničná stráž. Informovala o tom agentúra PAP.

9:30 Od začiatku ruskej invázie útočníci zabili 358 ukrajinských detí. Zranených bolo 693 detí.

8:22 Ruské sily zrejme dostali rozkaz na priamy útok na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, než aby čakali na úspech obkľučovacej operácie v oblasti. Uviedol to vo svojom pravidelnom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa ukrajinského velenia sa Rusko na juhu pripravuje na protiofenzívu smerom na mesto Kryvyj Rih.

7:34 Na Slovensku pediatri zaočkovali od marca do júna 670 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny. Išlo najmä o povinné očkovania v SR, ktoré museli absolvovať, ak chceli zostať na Slovensku. Potvrdila to manažérka oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Peterová.

7:11 Ruskí útočníci ostreľovali mesto Mykolaiv. Informáciu o ostreľovaní potvrdil starosta Oleksandr Siankevich. V jednej časti mesta vypukol požiar a v ďalšej bol zdemolovaný supermarket.

6:36 Americké ministerstvo obrany v noci na stredu poprelo tvrdenia Moskvy, že od začiatku konfliktu na Ukrajine ruské jednotky zničili šesť raketových systémov HIMARS americkej výroby. Informovala o tom agentúra Reuters.

6:24 Okresný súd v Moskve odsúdil v utorok zakladateľa projektu Policajný ombudsman Vladimira Voroncova na päť rokov väzenia. Podľa agentúry AFP súd uznal Voroncova za vinného z vydierania a šírenia pornografie. Expolicajt pritom dlhodobo kritizoval praktiky v ruskej polícii.

6:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v utorok vládu, aby preskúmala, či by sa mali v krajine legalizovať manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Zároveň však uviedol, že v tejto oblasti nebude možné prijať nijaké kroky, pokiaľ pokračuje vojna s Ruskom. 

6:07 Španielsko nedodá tanky Leopard na Ukrajinu z dôvodu ich technického stavu, povedala to španielska ministerka obrany Margarita Robles pre noviny El Mundo.

6:00 V Prahe sa dnes končí výstava ruskej vojenskej techniky, ktorú Ukrajina zneškodnila počas terajšieho vojnového konfliktu. Výstava, ktorá bola na Letenskom pláni zahájená v pondelok 11. júla, mala pôvodne skončiť v nedeľu 24. júla. Pre veľký záujem verejnosti ale bola predĺžená, uviedlo ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe.

Rusko hľadá nové ospravedlnenia a vysvetlenia pre svoje vojnové zločiny

Ukrajinský pluk Azov, ktorý Rusko v utorok zaradilo na svoj zoznam teroristických organizácií, deklaroval, že Rusko takto len "hľadá nové ospravedlnenia pre svoje vojnové zločiny" spáchané na Ukrajine. Pluk Azov vo svojom statuse, zverejnenom v aplikácii Telegram, opäť vyzval americké ministerstvo zahraničných vecí, aby vyhlásilo Rusko za teroristický štát, informovala spravodajská televízia ABC monitorovaná agentúrou TASR. "Po verejnej poprave vojnových zajatcov z pluku Azov v Olenivke Rusko hľadá nové ospravedlnenia a vysvetlenia pre svoje vojnové zločiny," uviedol pluk vo svojom príspevku, pričom narážal na minulotýždňový výbuch na mieste, kde sa nachádzali ukrajinskí vojnoví zajatci a pri ktorom podľa Moskvy zahynulo viac ako 50 ľudí.

Ukrajina a Rusko sa zo zodpovednosti za tento výbuch obviňujú navzájom. Rusko sa pravidelne odvoláva na pluk Azov, keď potrebuje argument na podporu svojho tvrdenia, že Ukrajinu ovládajú "fašisti" a "náckovia" a že ju preto treba "denacifikovať". Pluk Azov, ktorý má krajne pravicové a ultranacionalistické korene, začal ako polovojenská jednotka bojujúca proti proruským povstalcom v roku 2014. Neskôr bol začlenený do ukrajinskej národnej gardy.

Kyjev tvrdí, že pluk sa zreformoval, vzdal sa svojich radikálnych postojov a je apolitický. Aj samotný pluk sa dištancoval od názorov svojho nacionalistického zakladateľa. Po invázii ruskej armády vo februári sa pluk Azov stal jednou z najvýznamnejších ukrajinských vojenských formácií bojujúcich proti Rusku na východe Ukrajiny. "Azovci" spolu s vojakmi ukrajinskej armády na jar celé týždne odolávali ruským silám v obkľúčenom prístavnom meste Mariupol. Ruské štátne médiá prirovnávajú bojovníkov Azova k nacistom z obdobia druhej svetovej vojny, ktorých porážka Sovietskym zväzom je pre Rusov stále zdrojom veľkej národnej hrdosti, konštatovala televízia ABC.

Na Ukrajine je bez domova najmenej 3,5 milióna ľudí

Rezort obrany na sociálnej sieti Twitter tiež uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zničených alebo poškodených najmenej 140.000 obytných budov. Rusko proti Ukrajine zaútočilo 24. februára, pričom Moskva odvtedy už viackrát poprela, že by sa na Ukrajine zameriavala na civilné ciele, píše Sky News.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaKyjevVolodymyr ZelenskyjVladimir Putin Bašár AsadVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu