Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NASA zverejnila hrozivú mapu horúčav: Jasný dôkaz o tom, aké peklo hrozí Európe aj iným častiam sveta

(Zdroj: NASA)

WASHINGTON - Zem v súčasnosti čelí vážnym problémom, no zdá sa, že nikto tomu nevenuje dostatočnú pozornosť. Situácia je tak vážna, že sa k téme rekordných horúčav vyjadrila aj Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA). Vytvorila mapu, ktorá hovorí jasnou rečou a poukazuje na to, že situácia je už alarmujúca.

Minister životného prostredia Ján Budaj bude o chýbajúcich financiách pre SHMÚ rokovať so šéfom rezortu financií Igorom Matovičom (archívne video)

Minister životného prostredia Ján Budaj bude o chýbajúcich financiách pre SHMÚ rokovať so šéfom rezortu financií Igorom Matovičom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vlna horúčav má devastačné účinky na zdraví ľudí, ale aj na životnom prostredí a celkovej klíme. Vidíme to na väčšine kontinentov vrátane Európy, Ázie či Afriky. Práve tieto tri kontinenty sú zachytené na mape Zeme, ktorú vytvorila NASA s cieľom upriamiť pozornosť na regióny, ktoré bojujú s neznesiteľne vysokými teplotami. Na mape vidno lokality s teplotami vyššími ako 40 stupňov vrátane Ahvazu v Iráne (46,5), Sevilly v Španielsku (42,2) či čínskeho Šanghaja. Rekord bol napríklad tento týždeň prekonaný v Anglicku, kde sa ortuť teplomera vyšplhala na 40,2 stupňa Celzia. 

Podľa NASA sú skleníkové plyny, ktoré sa hromadia v dôsledku ľudskej činnosti, významným prvkom podieľajúcim sa na týchto meteorologických podmienkach. Odborníci preto upozorňujú na nutnosť konania na zastavenie extrémnych prejavov počasia. 

"Táto veľká oblasť extrémneho (a rekordného) tepla je podľa štúdie ďalším neklamným znakom toho, že emisie skleníkových plynov ľudskou činnosťou spôsobujú extrémy počasia, ktoré ovplyvňujú kvalitu nášho života. Atmosférickú vlnu s meniacimi sa teplými (červenšími) a studenými (modrejšími) hodnotami možno vidieť na rôznych miestach," uviedol šéf oddelenia pre modelovanie a asimiláciu v NASA Stephen Pawson. "Ak neprijmeme potrebné opatrenia, klíma k nám nebude milá," dodal. 

Viac o téme: HorúčavyGlobálne otepľovanieNASASkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu