Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO nepochopiteľného správania policajtov: Zatknutý muž ochrnul počas jazdy v ich dodávke

Zadržaný Richard Cox leží bezvládne v zadnej časti dodávky
Zadržaný Richard Cox leží bezvládne v zadnej časti dodávky (Zdroj: Youtube/WFSB 3)

NEW HAVEN - V USA sa opäť odohrala situácia, pri ktorej štátna polícia nepostupovala podľa bezpečnostných pravidiel. Muži zákona zatkli v meste New Haven muža čiernej pleti pre nelegálne držanie strelnej zbrane. Ten sa však na policajnú stanicu už nedostal, musel byť totiž prevezený do nemocnice, kde doteraz bojuje o život.

Spočiatku bol postup policajtov v poriadku. Zadržaný Richard Cox mal 19. júna pri sebe strelnú zbraň, na ktorej držanie nemal oprávnenie. Muži zákona ho preto zatkli a chceli ho odviezť na policajnú stanicu, informovali ABC News. Ako dopravný prostriedok sa použila policajná dodávka, v ktorej zadnej časti boli po stranách dve lavice na sedenie. Coxa v putách posadili na jednu z lavíc a zatvorili zadné dvere. 

Vo videu je jasne vidieť, ako policajti neberú ohľad na muža, ktorý sedí v putách priamo za nimi. V istom momente je dokonca vidieť, ako vodič trúbi na okoloidúce autá, aby pridali. Dodávka počas jazdy prudko zabrzdila, v dôsledku čoho zadržaný narazil hlavou do priečky. Policajné dodávky nie sú v zadnej časti vybavené bezpečnostnými pásmi. Videozáznam zachytáva, ako sa Cox bezmocne natriasa a v jednom okamihu padne na zem hlavou napred.

Už počas jazdy po incidente prosil o pomoc. Policajt Oscar Diaz teda zastavil a šiel ho skontrolovať.  Richard ležal v uličke bez známok pohybu. Diaz teda nasadol naspäť do vozidla a na policajnú stanicu zavolal sanitku. Po príchode na miesto a otvorení zadných dverí bolo vidno, ako zadržaný stále leží v uličke. Viacerí policajti ho vyzvali, aby vystúpil von. Dokonca ho ťahali za nohu. Muž ale nereagoval a opakovane vysvetľoval, že sa nevie hýbať. 

Mestská polícia by chcela mať viac kompetencií, pracovať by mohli aj v civile (archívne video)

Mestská polícia by chcela mať viac kompetencií, pracovať by mohli aj v civile (Zdroj: Topky/Maarty)

Mysleli si, že bol mimo

Policajti napokon Richarda vyvliekli von a posadili na invalidný vozík. Hlava mu nebezpečne balansovala na ramene. Najprv si mysleli, že podozrivý je len opitý alebo predávkovaný. Až následné lekárske vyšetrenie odhalilo, že má zlomené väzy a je ochrnutý od hrudníka nadol. Momentálne bojuje o život v nemocnici. 

Právnik Ben Crump o stave svojho klienta povedal: "Je ochrnutý od hrudníka nadol. Musela mu byť zavedená dýchacia trubica. Kvalita jeho života už nikdy nebude taká ako predtým." Crump v minulosti zastupoval rodinu Georgea Floyda a teraz volá po spravodlivosti aj v prípade Coxa. "Volanie o pomoc a prosby môjho klienta policajti odmietli a považovali ich za klamstvá. Z tohto dôvodu mu nebola poskytnutá okamžitá lekárska pomoc. Vytiahli ho z dodávky a hodili na invalidný vozík. To mohlo ešte zhoršiť Coxovo už i tak vážne zranenie," dodal advokát. Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania.

Viac o téme: OchrnutiePolícia USANew HavenRichard CoxOscar Diaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu