Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty prvý (24. jún 2022)

Policajt špeciálnej jednotky kontroluje miesto po nálete ruských síl v Lysyčansku Zobraziť galériu (3)
Policajt špeciálnej jednotky kontroluje miesto po nálete ruských síl v Lysyčansku (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

KYJEV - Ukrajina urobila symbolický krok – oznámila, že oficiálne podala sťažnosť proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva, aby nariadil ukončiť "masové a hrubé porušovanie ľudských práv" silami Moskvy počas vojny na Ukrajine. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny 

Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v ničení pozícií orkov.

21:00 Rusko už vojnu prehralo. "Ukrajina sa bráni s mimoriadnou odvahou a odolnosťou a Rusko už prehralo," povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

20:35 BBC tvrdí, že na základe otvorených zdrojov sú známe mená viac ako 4000 ruských vojakov, ktorí zahynuli na Ukrajine. Medzi nimi rapídne rastie podiel tých, ktorí išli do vojny z vlastnej iniciatívy, pričom prešli len niekoľkými dňami príprav.

20:30 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odsúdilo rozhodnutie lídrov Európskej únie, ktorí na summite v Bruseli odsúhlasili udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová tento krok označila za pokus o zásah do sféry vplyvu Moskvy v rámci Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) tvoreného bývalými sovietskymi republikami. "Rozhodnutím udeliť Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín EÚ potvrdila, že aktívne pokračuje v cieli obmedzovať Rusko v geopolitickom priestore SNŠ," uviedla vo vyhlásení Zacharovová. Podľa nej bude mať udelenie štatútu kandidátskych krajín "negatívne dôsledky".

20:00 Nemecká vláda plánuje posilniť ukrajinské delostrelecké sily dodávkou ďalších húfnic, ktoré by mohli byť použité na obranu pred ruskými inváznymi vojskami. V piatok o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje z prostredia nemeckého ministerstva obrany. Berlín rokuje s Holandskom a ďalšou nešpecifikovanou európskou krajinou, aby pomohol tento plán zrealizovať, uviedli zdroje.

19:15 Ruský súd potvrdil prepustenie univerzitného profesora Romana Melničenka, ktorý prišiel o prácu za verejné odsúdenie invázie Ruska na Ukrajine. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

"Sudkyňa Tatiana Makarovová ma odmietla vrátiť do zamestnania," napísal na Facebooku Melničenko v piatok, deň po súdnom pojednávaní. Profesora práva Melničenka (49), ktorého rodičia žijú neďaleko frontovej línie na Ukrajine, Štátna univerzita vo Volgograde na juhozápade Ruska prepustila v polovici apríla za "nemorálne správanie" po tom, čo na sociálnych sieťach zdieľal príspevky odsudzujúce vojenskú operáciu Moskvy.

19:00 Ruskí okupanti unášajú ľudí v Melitopole. Podľa starostu Ivana Fedorova sa minulý týždeň v Ruskom okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti obnovili hromadné únosy. „Za posledné štyri mesiace bolo unesených viac ako 500 ľudí,“ povedal.

18:40 Škody spôsobené zničením letiska Gostomel sa odhadujú na 1 miliardu dolárov, uviedol Viktor Avdeev, úradujúci zástupca riaditeľa štátneho podniku „Antonov“.

18:15 Ukrajina zatlačila ruské jednotky v Chersonskej oblasti. Podľa najnovšej správy ukrajinského generálneho štábu ukrajinská armáda odrazila aj ruské útoky v smere na Sloviansk a Sivierodoneck na Donbase.

17:30 EÚ poskytne Ukrajine 9 miliárd eur na pomoc. Poľský premiér Mateusz Morawiecki 24. júna uviedol, že krajiny EÚ schválili novú tranžu pomoci Ukrajine vo výške 9 miliárd eur. "Ukrajina je vojnový štát, nemá prostriedky na zaplatenie mnohých verejných služieb," povedal.

17:10 Na sieti sa objavilo video z dnešného večerného pokusu o podpálenie vojenského registračného a zaraďovacieho úradu v Perme.

16:45 Rusko plánuje zaútočiť na obytné budovy v bieloruskom meste Mozyr, uviedla spravodajská služba s tým, že do mesta už dorazili ruské jednotky.

16:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v piatok Európsku úniu a Severoatlantickú alianciu (NATO), že spájajú sily s cieľom viesť vojnu proti Rusku. Informovala o tom agentúra DPA.

15:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v piatok vo videopríhovore kandidátsky štatút Ukrajiny na členstvo v Európskej únii ako bod obratu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Ukrajina nie je most, nie je vankúšom medzi Západom a Ruskom, nie je nárazníkom medzi Európou a Áziou, nie je sférou vplyvu, ani sivou zónou, ani tranzitnou krajinou," povedal Zelenskyj. Ukrajina je "budúcim rovnocenným partnerom pre najmenej 27 členských štátov EÚ", dodal s tým, že už nie je "treťou krajinou", ale stane sa členom Európskej únie.

15:25 Krajiny skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v noci na piatok počas svojho summitu oznámili, že podporujú rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pätica krajín vo vyhlásení uviedla, že "podporuje rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou", bližšie však nenačrtla možnú cestu k ukončeniu vojny na Ukrajine. Členovia BRICS podľa svojich vyjadrení rokovali o znepokojení z humanitárnej situácie na Ukrajine a v jej okolí a vyjadrili podporu medzinárodným organizáciám s cieľom poskytnúť humanitárnu pomoc.

15:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj štyri mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyhlásil, že jeho vlasť sa stala "krajinou vo vojenských čižmách". Vyjadril sa takto v piatok na svojom účte na platforme Telegram, informuje stanica CNN.

"Pre Ukrajinu sa pred štyrmi mesiacmi všetko zmenilo. Stali sme sa krajinou vo vojenských čižmách. Krajinou v tankoch, lietadlách, lodiach. Krajinou v zákopoch a úkrytoch," napísal ukrajinský prezident. "Zmenil sa náš spôsob života, no nie náš svetonázor. Zmenila sa cesta, po ktorej ideme do cieľa, ale ten cieľ zostal rovnaký," pokračoval. "Bojujeme za našu zem. Bojujeme za budúcnosť našich detí a vnúčat, za ich život a príležitosť vybudovať novú Ukrajinu," dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

14:30 Ukrajina môže potrebovať 10 rokov na odmínovanie celého svojho územia. "Sú to optimistické výpočty, pretože ešte nevieme, čo sa deje na územiach s aktívnymi nepriateľskými akciami," povedal hovorca štátnej pohotovostnej služby Oleksandr Khorunzhyi.

14:05 Útočníci ničia cesty a mosty vedúce do Lisičanska z helikoptér.

13:45 Ruské útoky na Mykolajivskú oblasť za posledných 24 hodín zranili 17 ľudí. Podľa Hanny Zamaziejevovej, predsedníčky Rady Mykolajivskej oblasti, sa 23. júna ocitlo pod paľbou viacero osád v regióne. Útoky poškodili obytné budovy a ďalšiu infraštruktúru.

13:28 Vonkajšiu hranicu Európskej únie by mohli strážiť české bezpilotné lietadlá spoločnosti Primoco. Má o ne záujem pohraničná stráž vo Fínsku, nasadila by ich v pohraničí s Ruskom. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom server Novinky.cz.

13:04 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok označil štvrtkové rozhodnutie Európskej rady udeliť Ukrajine štatút kandidáta na členstvo za "vnútornú záležitosť" EÚ. Informuje o tom agentúra AFP. "Sú to vnútorné európske záležitosti. Pre nás je veľmi dôležité, aby nám tieto procesy nepriniesli ďalšie problémy a tiež problémy týmto krajinám vo vzťahu voči nám. Tých problémov je beztak dosť," povedal Peskov. Poznamenal pritom, že vzťahy medzi Ruskom a EÚ je v súčasnosti "ťažké ešte viac pokaziť".

Ohľadne udelenia kandidátskeho štatútu aj Moldavsku Peskov povedal, že táto bývalá sovietska republika sa "snaží byť európskejšou než samotní Európania". "(Moldavci) si myslia, že čím protiruskejšie budú vyzerať, tým ich budú mať Európania radšej," vyhlásil Peskov.

11:13 USA neočakávajú, že nové zbraňové systémy nedávno dodané ukrajinským silám - vrátane viacnásobného raketového odpaľovacieho systému HIMARS - okamžite zmenia situáciu na bojiskách na Ukrajine. Príčinou je čiastočne to, že systémy zatiaľ posielané na Ukrajinu majú obmedzený dosah i počet rakiet, aby sa zabezpečilo, že nebudú použité na útoky na ruské územie. Pre americkú spravodajskú televíziu CNN to uviedli dvaja americkí predstavitelia, ktorí sú priamo oboznámení s hodnoteniami spravodajských služieb USA.

Zdroje súčasne dodali, že ruské jednotky okrem toho pri svojich cielených útokoch dokázali zničiť i niektoré z nových zbraní dodaných Západom vrátane húfnic M777. Podľa citovaných zdrojov ruská armáda na východe Ukrajiny získava výhodu, pretože sa učí z chýb, ktoré urobila počas predchádzajúcich fáz invázie na Ukrajinu.

Je už schopná lepšej koordinácie leteckých a pozemných útokov a zlepšila aj logistiku a zásobovanie. Americkí predstavitelia sa domnievajú, že ruská armáda  plánuje na východe Ukrajiny pokračovať v intenzívnych útokoch, ktoré sa vyznačujú nasadzovaním ťažkého delostrelectva a raketovými údermi - so zámerom časom vyčerpať ukrajinské sily i odhodlanie NATO.

10:09 Hraničnými priechodmi prešlo v štvrtok (23. 6.) na Slovensko 3275 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 810 mužov, 1904 žien a 561 detí. Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

O dočasné útočisko požiadalo 169 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3317 osôb. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 28 policajtov, 32 hasičov, 87 colníkov, 100 vojakov, 42 dobrovoľníkov a 32 zamestnancov migračného úradu," priblížila Paulenová.

10:07 Ukrajina vyzvala lídrov afrických krajín, aby vyvinuli tlak na Moskvu, aby povolila export obilia z blokovaných ukrajinských prístavov. Informuje o tom agentúra AFP. "Stáť pri Ukrajine má pre africké krajiny zmysel," povedal vo štvrtok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba novinárom z afrických krajín.

"Vyzývam svet a všetky africké štáty na spoluprácu a vyvinutie tlaku na Rusko s cieľom vytvoriť bezpečnú námornú trasu pre vývoz našich potravín," dodal. Vývoz obilia a ďalších potravinárskych komodít z ukrajinských čiernomorských prístavov sa zastavil v dôsledku ruského vpádu na Ukrajinu. Obilie nie je možné vyvážať, keďže ukrajinské prístavy sú pre obavy z ruských útokov zamínované a súčasne blokované ruskými námornými silami.

09:58 Pri výbuchu v aute nastraženej nálože utrpel smrteľné zranenia vysokopostavený predstaviteľ Moskvou dosadeného vedenia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o ďalší zo série útokov na prokremeľských úradníkov dosadených do vedenia  ukrajinských regiónov obsadených ruskou armádou.      

Nemenovaný zdroj podľa agentúry AFP uviedol, že muž, ktorý sa stal terčom útoku, bol riaditeľom odboru mládežníckej politiky, rodiny a športu administratívy Chersonskej oblasti. K výbuchu došlo v piatok ráno v jednej zo štvrtí Chersonu. Podľa agentúry TASS boli pri výbuchu poškodené najmenej dve autá a rozbité okná na najbližšom dome.

09:12 Novinárom, ktorí zahynuli alebo utrpeli zranenia počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajine, vzdáva hold výstava inštalovaná v jednom z parkov v ukrajinskej metropole Kyjev. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP. "Vojna pokračuje, vojna sa neskončila. A je to vojna, v ktorej zomierajú naši občania, zomierajú v nej ukrajinskí i zahraniční novinári," uviedla vo štvrtok, v deň otvorenia výstavy, Teťjana Terenová, riaditeľka mimovládnej organizácie PEN Ukraine.

"Z tohto dôvodu žiadame zahraničné médiá, aby pravdivo informovali o tejto vojne a naďalej svetu hovorili o zločinoch Ruska v našej krajine," dodala. Portréty reportérov a zamestnancov médií, ktorí sa stali obeťami konfliktu, sú súčasťou panelov nainštalovaných v parku v parku v centre Kyjeva, spresňuje AFP.

08:11 Ukrajinské jednotky brániace východoukrajinské mesto Severodoneck dostali rozkaz ustúpiť. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na facebookový status šéfa vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja.

Hajdaj napísal, že ukrajinskí obrancovia Severodonecka ustúpia z mesta na nové, lepšie opevnené pozície. Dodal, že ruské jednotky "takmer zničili Severodoneck, všetka kritická infraštruktúra bola zničená, 90 percent mesta je poškodených, 80 percent bytových domov bude musieť byť zbúraných – nedajú sa zrekonštruovať".

Hajdaj zároveň informoval, že ukrajinským jednotkám sa podarilo odraziť ofenzívu ruských síl na južnom okraji mesta Lysyčansk. Ruská armáda však obsadila Mykolajivku.

08:02 Žiadne mesto v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny už nie je bezpečné pre civilné obyvateľstvo, vzhľadom na stupňujúce sa boje medzi ukrajinskými vojakmi a ruskými inváznymi jednotkami. Uviedol to donecký gubernátor Pavlo Kyrylenko, ktorého v piatok citovala agentúra AFP.

"V Doneckej oblasti nie je miesto, nie je mesto, kde by to bolo bezpečné," povedal Kyrylenko s odvolaním sa na najnovšie poznatky tajných služieb. "Je extrémne nebezpečné pre obyvateľov, aby zostávali na ktoromkoľvek mieste v (Doneckej) oblasti," dodal v súvislosti s ťažkými bojmi v okolí miest Lysyčansk a Severodoneck.

06:29 Tovar, ktorého tranzit cez Litvu do ruskej Kaliningradskej oblasti je pre sankcie Európskej únie zakázaný, je možné "rýchlo presmerovať na námorné trasy a prevážať loďami". Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

TASS citovala ministerku rozvoja infraštruktúry Kaliningradskej oblasti Jevgeniju Kukuškinu, podľa ktorej Litva blokuje približne 30 percent dovozu do Kaliningradu. Tento tovar je podľa nej možné "rýchlo presmerovať na námorné trasy a prevážať loďami". Kaliningrad má prístav na pobreží Baltského mora. Litva v sobotu (18. júna) zakázala prevoz ocele a iných železných kovov cez svoje územie z Ruska do susednej Kaliningradskej oblasti po tom, čo vstúpili do platnosti sankcie EÚ voči Moskve.

06:15 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny sa domnieva, že Bielorusko by mohlo poskytovať pomoc ruskej armáde vo forme vojenskej techniky, ktorá je momentálne vyradená z prevádzky.

06:04 Ukrajinské vojská sa možno budú musieť stiahnuť od Lysyčanska, strategického mesta na východe Ukrajiny, pripustil dnes gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Stalo sa tak po tom, ako velenie ukrajinskej armády dnes ráno informovalo o pbsadení ďalších dvoch osád južne od Lysačanska ruskými vojskami a uviedlo, že Rusi sa snažia Ukrajincov v Lysyčansku obkľúčiť. Podľa hodnotenia amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) môžu ruské sily dosiahnuť Lysyčansk v najbližších dňoch, rýchle obsadenie mesta je však nepravdepodobné.

"Naše velenie môže dať vojskám príkaz stiahnuť sa a zaujať nové pozície v snahe predísť obkľúčeniu," povedal o situácii v Lysyčansku podľa ruskej redakcie BBC v televíznom vysielaní gubernátor Hajdaj. Spresnil, že mesto zatiaľ odrezané nie je a že z neho pokračuje evakuácia obyvateľov. "Celý Lysyčansk je na dosah ruskej paľby. Je v ňom veľmi nebezpečne," doplnil.

"Nepriateľ obsadil Loskutivku a Raj-Oleksandrivku, ktoré sa nachádzajú blízko Lysyčanska a Severodonecka," uviedlo vo svojej pravidelnej rannej správe velenie ukrajinskej armády.

USA poskyte vojenskú pomoc v hodnote 450 miliónov dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 450 miliónov dolárov (428 miliónov eur). Súčasťou poskytnutého vybavenia budú aj raketové systémy stredného doletu HIMARS. Štvrtkovú informáciu agentúry AP už oficiálne potvrdil Biely dom. "Tento balík pomoci obsahuje zbrane a vybavenie vrátane nových systémov vysokomobilných delostreleckých rakiet," uviedol hovorca Bieleho domu John Kirby. Súčasťou ďalších dodávok majú byť aj desaťtisíce nábojov, delostreleckej munície či dokonca člny.

V najnovšom balíku obrannej pomoci budú aj ďalšie salvové raketomety. Prvé štyri batérie, ktoré USA poslali Kyjevu, sú už na Ukrajine. Túto informáciu vo štvrtok potvrdil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

AP pripomenula, že nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu prišiel len týždeň po tom, ako USA oznámili, že Ukrajine pošlú vojenskú pomoc vo výške jednej miliardy dolárov. Spojené štáty a ich spojenci sa rozhodli Ukrajine dodávať systémy s dlhším dostrelom, pretože predpokladajú, že to umožní ukrajinským silám lepšie sa brániť proti ruským agresorom, uviedli nemenovaní americkí predstavitelia pod podmienkou zachovania anonymity. Nový balík vojenskej pomoci by mal Washington oficiálne oznámiť už čoskoro.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu