Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Európska únia udelila Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Lídri európskych krajín udelili vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. S odkazom na vyjadrenie predsedu Európskej rady Charlesa Michela na Twitteri.

Európska rada vo štvrtok večer krátko po 20.00 h udelila štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku. Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo za za "historický moment" a signál nádeje pre ukrajinský ľud.

Z kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu môže ťažiť aj Slovensko, tvrdí Heger

Z kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu môže ťažiť aj Slovensko, tvrdí Heger (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Pre slovenských novinárov informáciu zo summitu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý pripomenul, že Slovensko od neoficiálneho summitu EÚ v marci vo Versailles, kde presadzovalo myšlienku kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, "prešlo dlhú cestu", aby dostalo všetkých partnerov z EÚ "na palubu". Premiér dodal, že je to dobrá správa pre Ukrajinu, Slovensko a celú Európu a rovnako zablahoželal aj Moldavsku. 

Zelenskyj ocenil udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil štvrtkové rozhodnutie lídrov Európskej únie na summite v Bruseli, ktorí udelili Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti Twitter. "Je to jedinečný a historický moment vo vzťahoch medzi Ukrajinou a EÚ. Som vďačný (predsedovi Európskej rady) Charlesovi Michelovi, (predsedníčke Európskej komisie) Ursule von der Leyenovej a vedúcim predstaviteľom EÚ za podporu. Budúcnosť Ukrajiny je v rámci EÚ," napísal na sociálnej sieti Twitter Zelenskyj.

Je to výsledkom jednoty EÚ, tvrdí Čaputová

Priznanie štatútu kandidátskych krajín EÚ Ukrajine a Moldavsku i možnosť európskej perspektívy pre Gruzínsko je výsledkom spoločného úsilia a zároveň historickým momentom dokazujúcim jednotu Európskej únie. Na twitterovom účte to v reakcii na štvrtkové rozhodnutie lídrov EÚ uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Gratulujem obyvateľom Ukrajiny, Moldavska i Gruzínska, naším budúcim spojencom v EÚ," dodala prezidentka.

Sanduová uviedla, že dnes je pre Moldavsko historický deň

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v reakcii na štvrtkové rozhodnutie lídrov Európskej únie na summite v Bruseli udeliť Ukrajine a Moldavsku kandidátsky štatút uviedla, že tento deň je historickým pre jej krajinu. Informuje o tom agentúra Reuters. "Členské štáty EÚ nám udelili štatút kandidátskej krajiny. Je to jednoznačný a silný signál podpory pre našich občanov a európsku budúcnosť Moldavska. Sme vďační a odhodlaní napredovať na ceste reforiem," napísala Sanduová na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajina urobí všetko pre rýchle začatie prístupových rokovaní

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v reakcii na štvrtkové udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine uviedol, že Kyjev urobí všetko pre rýchlu implementáciu plánu umožňujúceho začatie prístupových rokovaní do Únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ďakujeme ukrajinskému ľudu a armáde za to, že ukázali, aké dôležité sú európske hodnoty. Platíme za to vysokú cenu a chceme sa stať členom Európskej únie. Pripravujeme sa na ďalšie potrebné reformy," napísal Jermak na sociálnej sieti Twitter.

Slovensko podporí krajiny v úsilí splniť podmienky členstva v EÚ

Ani ruská agresia nezastaví európske ašpirácie Kyjeva. V reakcii na štvrtkové udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine to na sociálnej sieti uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. "Štatút kandidátskej krajiny EÚ pre Ukrajinu a Moldavsko sa stal realitou. Dúfam, že Gruzínsko bude čoskoro nasledovať. Ani ruská agresia nezastaví európske ašpirácie Ukrajiny. Slovenská republika podporí všetky tri krajiny v ich úsilí splniť podmienky členstva v EÚ," napísal šéf slovenskej diplomacie na Twitteri. 

Leyenová verí v čo najrýchlejší vstup

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok uviedla, že je presvedčená, že Ukrajina a Moldavsko pristúpia k implementácii potrebných reforiem čo najrýchlejšie. "V týchto nepokojných časoch nemôže existovať lepšia známka nádeje pre občanov Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska," povedala novinárom na počas summitu EÚ v Bruseli po tom, ako Ukrajine a Moldavsku udelili štatút kandidátskej krajiny EÚ. Šéfka európskej exekutívy však dodala, že obe krajiny si stále "musia urobiť" domáce úlohy.

Udelenie štatútu Ukrajine je veľmi silným signálom pre Rusko, uviedol Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine vysiela Rusku "veľmi silný signál", že Únia podporuje prozápadné ašpirácie Kyjeva. Informovala o tom agentúra AFP. Francúzsky líder rozhodnutie lídrov EÚ privítal ako znak "silnej a zjednotenej Európy" tvárou v tvár ruskej agresii voči svojmu susedovi. Macron však varoval Kyjev, že prístupový proces bude "náročný", a pripustil, že rozhodnutie udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny súvisí s ruskou inváziou. "Je to politické rozhodnutie, plne to uznávam," uviedol šéf Elyzejského paláca.

Viac o téme: UkrajinaEurópska úniaMoldavskoKandidátska krajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu