Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Útoky džihádistov si vyžiadali niekoľko obetí: Zomrel aj generál vládnej armády

Prezident Muhammadu Buhari
Prezident Muhammadu Buhari (Zdroj: SITA/Julien de Rosa, Pool Photo via AP)

KANO - Životy najmenej siedmich nigérijských vojakov si vyžiadali dva prepady, ktoré na severovýchode Nigérie spáchali džihádistické oddiely napojené na Islamský štát. Medzi obeťami je aj brigádny generál nigérijskej armády, informovala v sobotu agentúra AFP.

Brigádny generál a ďalší traja príslušníci vládnej armády prišli o život v sobotu počas presunu ich jednotiek  do mesta Askira Uba v štáte Borno, kam mali ísť na pomoc vládnym silám čeliacim džihádistickému útoku.

Vládne jednotky podporované stíhačkami pri následnej odvete "neutralizovali niekoľko" príslušníkov oddielov džihádistickej organizácie Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) a zničili mnoho ich vozidiel, dodal vo vyhlásení hovorca armády. Ďalší traja vojaci nigérijskej armády zahynuli v piatok, keď bojovníci ISWAP prepadli vojenský konvoj v susednom štáte Yobe. ISWAP si upevnil svoj vplyv v oblasti Čadského jazera po tom, ako začiatkom leta tohto roku - po smrti Abubakara Šekaua, veliteľa konkurenčných ozbrojených síl Boko Haram.

ISWAP sa od skupiny Boko Haram odčlenil v roku 2016, keď ho založila skupina veliteľov, ktorí nesúhlasili so zabíjaním civilistov. AFP pripomenula, že vládni vojaci od roku 2019 zatvorili niektoré menšie vojenské základne a presťahovali sa do väčších opevnených posádok známych ako "supertábory". Stalo sa tak v snahe lepšie odolávať útokom militantov. Kritici však tvrdia, že stratégia "supertáborov" tiež umožnila militantom väčšiu slobodu pohybu vo vidieckych oblastiach a spôsobila, že bežní ľudia sú viac vystavení riziku, že sa stanú terčom únosu.

Konflikt, ktorý na severovýchode Nigérie vyhnal zo svojich domovov približne dva milióny ľudí, sa rozšíril aj do susedných krajín, čo podnietilo vznik regionálnej vojenskej koalície bojujúcej proti islamistickým militantným skupinám.

Najmenej 13 príslušníkov vládnych síl v Sýrii zahynulo pri útoku džihádistov z IS

Najmenej 13 príslušníkov sýrskych vládnych síl prišlo v sobotu o život na východe Sýrie pri útoku bojovníkov z teroristickej skupiny Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). SOHR dodalo, že ďalší príslušníci miestnej provládnej skupiny utrpeli zranenia. Bojovníci IS zaútočili v provincii Dajr az-Zaur vo východnej časti Sýrie. Vládne sily tam v tom čase vykonávali prieskum.

 

 

Šéf SOHR Rámí Abdul Rahmán pre AFP povedal, že išlo o najsmrtiacejší útok na provládne sily za posledných päť mesiacov. Sýrske demokratické sily (SDF) v marci 2019 oznámili, že Islamský štát prišiel o svoju poslednú baštu v Sýrii. Tým sa ukončila vláda kalifátu IS, ktorý táto organizácia vyhlásila v roku 2014 na rozsiahlych územiach Iraku a Sýrie. Odvtedy však v Sýrii zintenzívnili svoju činnosť regionálne odnože a siete tejto organizácie (IS), ktoré útočia na vládne sily, pripomína AFP.

Abdul Rahmán povedal, že táto džihádistická skupina nedávno vystupňovala svoju činnosť na územiach, ktoré riadi sýrska vláda, i v oblastiach pod kontrolou SDF. Od marca 2019 podľa SOHR prišlo o život 1593 príslušníkov vládnych síl a 153 spojeneckých proiránskych bojovníkov. Za to isté obdobie bolo zabitých aj 1081 džihádistov z IS.

Viac o téme: SýriaNigériaDžihádistiIslamský štátGenerál. útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu