Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Je šanca, aby novú vládu zostavil Babiš? Analytik v tom má jasno!

Voľby v Česku Zobraziť galériu (2)
Voľby v Česku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Šanca, že novú vládu v Česku zostaví súčasný predseda vlády Andrej Babiš, je minimálna. Uviedol to v pondelňajšom rozhovore Lubomír Kopeček z katedry politológie na Masarykovej univerzite v Brne.

Ako priblížil, Babiš a jeho hnutie ANO by potrebovali získať väčšinu, ktorá by ho v novej Poslaneckej snemovni podporila. Tú však v tejto chvíli nemá. Jediného potenciálneho partnera by mohol mať podľa analytika v podobe strany Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, s ktorým si ale väčšinu nezabezpečí. Preto potrebuje získať niekoho ďalšieho.

"To môže dosiahnuť jedine tak, že presvedčí ODS (z koalície Spolu), aby s ním išla do vlády," poznamenal Kopeček. To je však podľa neho veľmi nepravdepodobné "v stave, keď sa dve koalície (Spolu a PirátiSTAN) už fakticky dohodli, že zostavia vládu""Neviem si predstaviť, čo by bol Andrej Babiš schopný ponúknuť, aby to bolo pre ODS atraktívne," povedal Kopeček s tým, že premiér v tejto chvíli nemá "nijakú páku ani z hľadiska pozičných postov, programu a už vôbec nie z hľadiska prijateľnosti svojej osoby".

Je šanca, aby novú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu (8. – 9. 10.), sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov a 71 mandátov v Poslaneckej snemovni. Ako druhé skončilo ANO premiéra Andreja Babiša, ktoré získalo 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) so ziskom 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD), ktorá získala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.

Viac o téme: ČeskoNová vládaAnalytikAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu