Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Británia vyzdvihla deklaráciu štátov G7 na zabránenie budúcim pandémiám

Boris Johnson počas summitu G7
Boris Johnson počas summitu G7 (Zdroj: SITA/Peter Nicholls/Pool via AP)

CARBIS BAY - Britský premiér Boris Johnson v sobotu vyzdvihol "historický" akčný plán, ktorého cieľom bude zabrániť vypuknutiu budúcich globálnych pandémií. Informovala o tom agentúra AFP.

"Deklaráciu z Carbis Bay", pomenovanú po letovisku v juhoanglickom grófstve Cornwall, kde sa koná tohtoročný summit krajín G7, oficiálne so spoločným komuniké zverejnia v nedeľu, píše AFP. Týmto plánom sa štáty majú zaviazať k skráteniu doby potrebnej na vývoj a schválenie použitia vakcín, rôznych druhov liečby a diagnóz možných budúcich chorôb pod sto dní. Zároveň chcú posilniť globálne siete zamerané na včasné odhalenie šírenia nových chorôb, píše AFP.

Táto deklarácia "značí pre nás všetkých hrdý a historický okamih", napísal Johnson na Twitteri. Prijatím tejto deklarácie sa podľa Johnsona hospodársky najvyspelejšie štáty sveta zaviažu predchádzať možným budúcim pandémiám, a budú sa snažiť "zabezpečiť to, aby sa zničenie spôsobené (ochorením) COVID-19 už nikdy neopakovalo".

Krajiny G7 zároveň navýšia kapacity pre sekvenovanie genómov buniek a podporia také reformy, ktoré posilnia Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Británia tiež informovala, že zriadi nové centrum na vývoj vakcín na prevenciu proti chorobám, ktorými sa ľudia nakazia po prenose zo zvierat, píše AFP.

Premiér Johnson má zároveň apelovať na lídrov krajín G7, aby podporili plán vytvorenia "pandemického radaru", ktorého úlohou bude   identifikovať varianty koronavírusu a sledovať nové ochorenia po svete.

Krajiny G7 sa dohodili globálnom pláne rozvoja infraštruktúry

Lídri krajín skupiny G7 prijali v sobotu plán, ktorého cieľom je konkurovať čínskej iniciatíve novej hodvábnej cesty, a to vybudovaním infraštruktúry v chudobnejších krajinách. Informovala o tom agentúra AFP.

K schváleniu projektu Build Back Better World (B3W; Vybudujme znova lepší svet) vytvoreného z iniciatívy USA došlo po tom, ako sa americký prezident Joe Biden a lídri ostatných krajín G7 stretli na summite v Británii. V jeho rámci diskutovali aj o "strategickej konkurencii zo strany Číny" a zaviazali sa ku konkrétnym krokom, ktoré pomôžu "naplniť obrovskú potrebu infraštruktúry" v krajinách s nízkym a stredným príjmom, informoval Biely dom.

Čínsky prezident Si Ťin-pching iniciatívu tzv. novej hodvábnej cesty spustil v roku 2013 s cieľom významne rozšíriť ekonomický i politický vplyv Číny. Peking je však kritizovaný za to, že v rámci tohto biliónového projektu zaťažuje malé krajiny nezvládnuteľným dlhovým bremenom, uvádza AFP. Čína však akékoľvek postranné motívy svojho projektu popiera.

Biely dom uviedol, že nová iniciatíva G7 bude mať podobný globálny dosah ako čínsky projekt. Odhadol pritom, že rozvojové krajiny aktuálne potrebujú na infraštruktúru viac ako 40 biliónov dolárov, pričom tento investičný deficit ešte prehĺbila pandémia nového koronavírusu.

V rámci projektu B3W investujú krajiny G7 v nadchádzajúcich rokoch do infraštruktúry v krajinách s nízkym a stredným príjmom stovky miliárd dolárov. Investície sa budú realizovať v rámci partnerstiev založených "na hodnotách, vysokom štandarde a transparentnosti", čo by malo byť v protiklade s neprehľadným financovaním čínskej iniciatívy, uviedol Biely dom.

Dôraz sa bude klásť aj na ochranu životného prostredia, zabezpečenie dobrých pracovných podmienok a boj proti korupcii. Bližšie podrobnosti o iniciatíve B3W budú zverejnené nedeľnom záverečnom vyhlásení summitu G7. 

Viac o téme: SummitDeklaráciaBritániaKoronavírusPandémieG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu