Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Minister Korčok bude sprevádzať prezidentku na samite NATO v Bruseli

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) v nedeľu odcestuje do Bruselu. Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú tam bude sprevádzať na pondelkovom (14. 6.) samite Severoatlantickej aliancie (NATO). Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Od samitu očakávame viaceré dôležité politické rozhodnutia, predovšetkým spustenie procesu revízie Strategickej koncepcie NATO z roku 2010. Bezpečnostné prostredie v Európe, ale aj vo svete sa medzičasom zásadným spôsobom zmenilo a Severoatlantická aliancia musí reagovať, aby bola aj naďalej nespochybniteľnou zárukou bezpečnosti pre 30 členských krajín. K tomu potrebujeme predovšetkým politickú jednotu a súdržnosť spojencov, ale rovnako tak aj nevyhnutné vojenské spôsobilosti,“ vyhlásil minister.

Ako doplnil rezort, výstupy samitu majú reflektovať na niekoľkomesačné diskusie spojencov o tom, ako posilniť politickú jednotu a konzultácie spojencov, kľúčovú úlohu Aliancie v oblasti odstrašenia a kolektívnej obrany, ale aj spoluprácu s partnerskými krajinami.

V centre pozornosti bruselského samitu je ambiciózny plán adaptácie NATO do roku 2030. Návrhy na zlepšenie pripravenosti Aliancie na meniace sa hrozby sa týkajú aj zvýšenia odolnosti voči hybridným aktivitám cudzích štátov, ako aj udržania technologickej prevahy či zintenzívnenia reakcie NATO na klimatickú zmenu. Samit NATO sa poslednýkrát uskutočnil v roku 2019 v Londýne.  

Viac o téme: SamitNATOBruselIvan KorčokZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu