Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Maďarsko sa musí mať na pozore: U našich susedov potvrdili viacero mutácií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, File)

BUDAPEŠŤ - Britskú mutáciu nového druhu koronavírusu potvrdili v Maďarsku doposiaľ 418-tim osobám. Ďalšími variantmi tohto vírusu sa nakazilo 34 ľudí, z nich u deviatich zistili českú mutáciu, informovala v piatok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa spravodajského servera Napi.hu dodala, že brazílska a juhoafrická mutácia je problematickejšia. "Britský variant spôsobuje dlhšie trvajúce ochorenie COVID-19, avšak dobrou správou je, že súčasné očkovacie látky poskytujú ochranu proti nemu," povedala Müllerová. Proti covidu zaočkovali v Maďarsku doteraz 521.283 osôb, z ktorých 240.622 dostalo už aj druhú dávku.

Lekári musia reagovať, priznáva Orbán

Vzhľadom na vážnu situáciu, ktorej Maďarsko čelí v nadchádzajúcich dvoch týždňoch, treba opäť v nemocniciach presúvať podľa potreby zdravotný personál, tak ako tomu bolo aj vlani na jeseň. Povedal to v piatok premiér Viktor Orbán v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Predseda vlády zdôraznil, že do Veľkej noci by mali byť zaočkovaní aspoň prvou dávkou vakcíny všetci tí, ktorí sa na očkovanie vopred zaregistrovali. Zaočkovaných je už 521.283 osôb, 240.622 z nich už aj druhou dávkou.

Maďarský premiér Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Na Orbánov podnet začal operačný štáb prehodnocovať pravidlá hraničných kontrol a cestovania, najmä do mimoeurópskych krajín. Počet nakazených osôb novým druhom koronavírusu stúpol v Maďarsku na piatok o 4668. "Naposledy nám pribúdal denne takýto vysoký počet infikovaných v decembri a tento rok máme zatiaľ dnes najvyšší prírastok," komentoval situáciu ministerský predseda.

Viac o téme: PandémiaMaďarskoMutácieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu