Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Španielsko sa pripravuje na vlnu mrazov: Do snehom zasypaných zón vysiela konvoje

Španielsko sa pripravuje na vlnu mrazov Zobraziť galériu (4)
Španielsko sa pripravuje na vlnu mrazov (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Španielska vláda v nedeľu nariadila vyslanie konvojov s vakcínami proti chorobe COVID-19 a so zásobami potravín do oblastí, ktoré od sveta odrezala snehová víchrica Filomena. Tá do stredného Španielsku priniesla najsilnejšie sneženie za posledné desaťročia a vyžiadal si životy štyroch ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Okrem Madridu sú oblasťami, ktoré boli touto víchricou najviac zasiahnuté, aj Aragónsko, oblasť Valencie, Kastília-La Mancha a Katalánsko. Na Španielsko nezvyčajne chladné počasie s výdatným snežením by malo potrvať najmenej do štvrtka. Sneh doteraz prerušil dopravu na 20.000 kilometroch 650 ciest. Pohotovostná služba a najmä snehové pluhy armády vyslobodili 2500 motoristov, ktorí od piatku uviazli na cestách.

Armáda bola povolaná pomôcť v madridskom regióne pri odpratávaní snehu z letiskových dráh a spred vjazdov do nemocníc, ktoré sú v súčasnosti kvôli zdravotnej kríze veľmi vyťažené. Agentúra Reuters v tejto súvislosti informovala, že 36-ročná žena v sobotu porodila v sanitke, keď ju zdravotníci nedokázali dopraviť včas do jednej z nemocníc v Madride.

Španielsko sa pripravuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

Radnica v Madride považuje situáciu v meste za mimoriadne vážnu, preto vyzvala obyvateľov mesta, aby neopúšťali svoje domovy. Primátor mesta José Luis Martinez-Almeida v rozhovore pre televíziu La Sexta uviedol, že cieľom vedenia mesta je "využiť každú minútu a odpratať aspoň z dôležitých dopravných uzlov čo najviac snehu ešte pred tým, ako sa po poklese teplôt zmení na ľad". Na väčšine územia Španielska sa až do štvrtka očakávajú desaťstupňové mrazy, podotkol Reuters.

Španielsko sa pripravuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

V španielskej metropole, ktorá takúto snehovú nádielku nezažila od roku 1971, teraz možno na ulici stretnúť lyžiarov na bežkách, objavil sa dokonca aj záprah ťahaný psami. V centre Madridu sa konala aj megaguľovačka, ktorú však predčasne ukončila polícia.

Španielsko sa pripravuje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

Školy v oblasti Madridu zostanú v pondelok aj v utorok zavreté. V meste nefunguje autobusová verejná doprava. Medzinárodné letisko v nedeľu neprijíma ani nevypravuje lietadlá. Španielsky kráľovský pár vyjadril sústrasť rodinám obetí nepriaznivého počasia a vyzvali obyvateľstvo na čo najväčšiu opatrnosť vzhľadom na riziko, ktoré momentálne predstavujú ľad a sneh.

Viac o téme: SnehVíchricaMrazyŠpanielskoMadridFilomena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu