Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vodiči, pozor: Na niektorých miestach treba počítať s hmlou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V niektorých okresoch západného a stredného Slovenska treba v pondelok ráno počítať s hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Výstrahy platia pre viaceré okresy Banskobystrického a Žilinského kraja, ale tiež pre okres Malacky v Bratislavskom kraji a okres Senica v Trnavskom kraji. V niektorých oblastiach Banskobystrického, Žilinského, Prešovského a Košického kraja platia zároveň výstrahy prvého stupňa pred nízkymi teplotami. Podľa meteorológov dosahuje teplota miestami mínus 16 stupňov Celzia. "Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch," konštatuje SHMÚ.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Slovenská správa ciest (SSC) informuje, že všetky sledované diaľničné úseky na území SR, cesty I., II. a II. triedy, ako aj horské priechody sú momentálne zjazdné. Povrch ciest je zväčša suchý až vlhký, na niektorých miestach v hornatejších oblastiach môže byť kašovitý, utlačený alebo zľadovatelý sneh.

Vodiči, pozor: Na niektorých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na svojej webovej stránke zjazdnost.sk však vodičov upozorňuje na poľadovicu na úseku cesty I/74 Humenné - Modra nad Cirochou. S hmlou s dohľadnosťou do 100 metrov treba počítať v lokalitách Senica, Sekule, Malacky, Komárno, Hurbanovo, Šrobárová, Lučenec, Fiľakovo, Čebovce a Dolný Kubín. Varuje tiež pred možným vytváraním námrazy a poľadovice na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách.

Poľovníci v oblasti Slanca

Poľovníci sa aj napriek zatiaľ miernej zime starajú o lesnú zver, aby v prípade núdze v krmoviskách nachádzala potrebnú potravu a minerály. Ako uviedol predseda Poľovníckeho združenia (PZ) Slanská dolina so sídlom v Slanci (okres Košice-okolie) František Petro, prikrmovanie sa v ich oblasti netýka diviakov z dôvodu opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných (AMO).

"Prikrmovanie srnčej a vysokej zveri robíme tak, aby dostávali minerály - soľ a objemové krmivo. Dávame sušenú ďatelinu, teda seno, senáž a siláž, ale nie v nejakom veľkom množstve. To je vláknina, ktorú táto zver potrebuje. Okrem toho v lese je dostatok lesných semien, ako sú bukvica, žaluď," priblížil Petro. Stavy vysokej zveri sú v súčasnosti podľa neho veľmi veľké, čo sa odzrkadľuje aj na škodách spôsobených na poľnohospodárskych kultúrach a lesných porastoch, preto cieľom nie je nadmerným prikrmovaním zvyšovať jej populáciu. Seno je dôležité, aby v prípade snehovej nádielky zver nerobila škody najmä na mladinách ohryzom a lúpaním. Dáva sa do krmelcov, kde je chránené od poveternostných vplyvov, aby nezhnilo.

Starať sa pritom treba aj o malú srstnatú a pernatú zver, teda bažanty a zajace. "Je možné, že v najbližšom období napadne sneh, a potom by mala táto zver sťažený prístup k potrave," vysvetlil predseda združenia. Pre zajace sú menšie kŕmidlá na seno, pre bažanty zásypy. "Dáva sa tam taká miešanka - kukurica, pšenica, hrach a všelijaký výmet z čističiek," dodal Petro.

Región Slanských vrchov, ako aj ďalšie oblasti v minulom roku poznačil výskyt AMO. K nariadeným opatreniam patril zvýšený lov diviakov s cieľom znížiť ich populačnú hustotu a vyhľadávanie uhynutých kusov. "Opatrenia z našej strany boli určite dostačujúce. Strelili sme viac ako 100 diviakov, z ktorých bolo okolo 30 pozitívnych a ďalších asi 20 sme našli uhynutých. V súčasnom období je podľa výsledkov vidno, že počet diviakov pozitívnych na AMO u nás už poklesol," skonštatoval Petro. PZ Slanská dolina má 38 členov a vykonáva právo poľovníctva na 4046 hektároch, z toho je 860 hektárov lesa.

Viac o téme: HmlaVodičiSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu