Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Irán v súvislosti s reakciou krajín EÚ na popravu Zama predvoláva ich vyslancov

Rúholláh Zam
Rúholláh Zam (Zdroj: TASR/Ali Shirband/Mizan News Agency via AP)

TEHERÁN - Ministerstvo zahraničných vecí Iránu predvolalo v nedeľu nemeckého veľvyslanca v Teheráne Hansa-Uda Muzela v súvislosti s tým, že Európska únia odsúdila vykonanie trestu smrti nad iránskym novinárom Rúholláhom Zamom. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie iránskych štátnych médií.

Pôsobenie tohto žurnalistu dalo podľa iránskej tlačovej agentúry IRNA v roku 2017 podnet k rozsiahlym celoštátnym protestom proti ekonomickej politike iránskej vlády. IRNA približuje, že iránsky rezort zahraničia predvolal nemeckého ambasádora v spojitosti s viacerými vyhláseniami z Európskej únie o predstaviteľovi iránskej exilovej opozície Zamovi (47), ktorý bol v sobotu popravený obesením.

Iránske úrady ho zatkli vlani, keď pricestoval do susedného Iraku, a uväznili ho. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v sobotu pobúrenie nad okolnosťami Zamovho uväznenia, ako aj nad jeho - ako to Berlín nazval - únosom zo zahraničia a násilným prinavrátením do Iránu. Irán chce v spojitosti z európskou reakciou na novinárovu popravu predvolať v priebehu nedele aj francúzskeho veľvyslanca v Teheráne, spresnila IRNA.

Viac o téme: IránEurópska úniaRúholláh ZamHans-Udo Muzel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu