Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Musíme sa poučiť: Europoslanci sa vyslovili za vytvorenie európskej zdravotnej únie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v piatok v Bruseli zdôraznili potrebu poučiť sa z koronakrízy a zapojiť sa do oveľa silnejšej spolupráce v oblasti zdravia s cieľom vytvoriť stratégiu pre európsku zdravotnú úniu. Poslanci schválili aj dočasnú výnimku z určitých pravidiel pre klinické skúšky. Cieľom je urýchliť vývoj, schvaľovanie a sprístupnenie bezpečných vakcín proti Covid-19.

Za uznesenie o budúcej stratégii EÚ v oblasti verejného zdravia sa vyslovilo 526 poslancov, 105 hlasovalo proti a 50 sa zdržalo hlasovania. Dočasné výnimky pre klinické skúšky prostredníctvom naliehavého postupu odobrilo 505 zákonodarcov, 67 bolo proti a 109 sa zdržalo hlasovania. EP prvým uznesením stanovil zásady budúcej stratégie EÚ v oblasti verejného zdravia po období nákazy Covid-19.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Táto stratégia by mala zahŕňať spoločné minimálne štandardy pre kvalitnú zdravotnú starostlivosť, založené na nevyhnutných záťažových testoch národných systémov zdravotnej starostlivosti s cieľom identifikovať slabé stránky a overiť, či sú pripravené na možný návrat pandémie nového koronavírusu.

Uznesenie EP požaduje rýchle vytvorenie európskeho mechanizmu reakcie v oblasti zdravia, ktorý by reagoval na všetky typy zdravotných kríz prostredníctvom lepšej koordinácie a riadenia strategickej rezervy liekov a lekárskeho vybavenia. Budúca farmaceutická stratégia EÚ musí obsahovať opatrenia na okamžité sprístupnenie základných liekov všade v Európe.

Musíme sa poučiť: Europoslanci
Zobraziť galériu (4)

Poslanci privítali nový program Európskej komisie EU4Health v oblasti zdravotníctva vo výške 9,4 miliardy eur. Odkázali, že sú potrebné dlhodobé investície a záväzky do oblasti zdravia, a požiadali o zriadenie osobitného fondu EÚ na zlepšenie infraštruktúry nemocníc a zdravotníckych služieb. Zároveň sa vyslovili za posilnenie Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Podľa stanoviska EP pokračujúce šírenie pandémie koronavírusu vyvoláva potrebu zaistiť prístup všetkých ľudí na celom svete k budúcim vakcínam a liekom proti Covid-19 hneď, ako budú k dispozícii. Europoslanci súhlasili s návrhom eurokomisie zaviesť dočasné a prísne výnimky z určitých pravidiel pre klinické skúšky na nové možné vakcíny proti Covid-19, čím došlo k odklonu od ustanovení smernice o geneticky modifikovaných organizmoch (GMO) pre klinické skúšky vakcín. Výnimky, ktorých cieľom je predísť výraznému oneskoreniu vo vývoji vakcín a zákrokom na záchranu životov, by mali platiť iba počas trvania koronakrízy.

Slovenskí europoslanci stratégiu vítajú

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v piatok v Bruseli vyslovili za možnosť vytvoriť európsku zdravotnú úniu, čo je jedným z dôsledkov pandémie nového koronavírusu na tvorbu spoločnej európskej politiky. So silnejšou spoluprácou v oblasti súhlasia aj slovenskí europoslanci z hlavných politických frakcií v EP. Robert Hajšel (Smer-SD) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) upozornil, že za vytvorenie európskej zdravotnej únie sa vyslovuje už od marca, keď vypukla pandémia spojená s nákazou Covid-19. Tá podľa neho poukázala na potrebu výrazne posilniť kompetencie EÚ v oblasti ochrany verejného zdravia.

Musíme sa poučiť: Europoslanci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"O to viac som rád, že sa hlavne na základe úsilia našej frakcie podarilo dnes schváliť rezolúciu požadujúcu zintenzívnenie spolupráce členských štátov a inštitúcií EU v tejto oblasti, ktoré by viedlo až k vytvoreniu európskej zdravotnej únie," odkázal. Spresnil, že by to znamenalo aj cenovo dostupné vakcíny a lieky proti Covid-19, a to pre všetkých, aj pre sociálne najzraniteľnejšie vrstvy obyvateľstva.

Upozornil, že navrhované záťažové testy vnútroštátnych systémov zdravotnej starostlivosti umožnia odhaliť ich nedostatky a preveriť, ako sú jednotlivé štáty vrátane Slovenska pripravené na prípadnú ďalšiu vlnu pandémie. "Som rád, že sme prijali aj ďalšiu rezolúciu, ktorá požaduje zrýchlenie vývoja vakcín a uvoľnenie pravidiel v oblasti klinických skúšok s cieľom urýchliť dostupnosť bezpečných vakcín," dodal poslanec.

Peter Pollák (OĽaNO), ktorý v EP zastupuje Európsku ľudovú stranu (EPP), uviedol, že nákaza Covid-19 ukázala, že zdravotníctvo, ktoré je v plnej kompetencii členských krajín, potrebuje v prípade kríz užšiu koordináciu. Kríza podľa jeho slov naplno odhalila nekoordninovanosť v tomto sektore a naznačila, že je potrebné, aby v prípade akejkoľvek ďalšej pandémie či zdravotnej krízy členské krajiny medzi sebou viac spolupracovali. Reforma, ktorú navrhuje EP, vychádza z priamych skúseností s krízou Covid-19.

Peter Pollák mladší
Zobraziť galériu (4)

"Preto je dobré, že takúto stratégiu a spoločnú reformu zdravotníctva sme mohli v parlamente prijať, a som rád, že aj Slovensko bude jej súčasťou," povedal Pollák. Upozornil, že užšia koordinácia by v praxi mala vyzerať tak, že ak jedna krajina má problém v zdravotníctve, tak druhá členská krajina bude môcť zasiahnuť a poslať lekárov a zdravotnícke zariadenia.

Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) priznal, že je presvedčený o tom, že členovia EÚ môžu spoločne urobiť viac a efektívnejšie pre ochranu zdravia svojich občanov. "Ukázala to koronakriza, kde spoločné nákupy boli efektívnejšie, a ukazuje to aj terajšia situácia, keď sú obavy zo znovunarastania počtu ochorení," opísal situáciu. Upozornil, že celkovú situáciu by zlepšilo napríklad zavedenie jednotnej európskej aplikácie na sledovanie kontaktov nakazených osôb, ktorá by dokázala pomôcť zodpovedným orgánom najmä v prípade ľudí, ktorí prekračujú hranice.

Poslanec zdôraznil, že bez užšej spolupráce, po ktorej volá europarlament, by žiadna členská krajina sama nedokázala účinne a rýchlo vyvíjať potrebné vakcíny. "Spolu sme väčší, silnejší, tým pádom lepšie dokážeme vyjednávať s nadnárodnými firmami, čo sa týka nákupu liekov," skonštatoval. Dodal, že sa netreba báť akejsi straty suverenity, skôr to treba vnímať ako "kvalitnejšiu spoluprácu" v oblasti verejného zdravia. "Myslím si a dúfam, že členské štáty sú na to pripravené, vrátane Slovenska. Je to o hľadaní tých najlepších možných riešení a netreba vždy bazírovať na tom, že niečo je čisto európske a niečo čisto národné," zhodnotil situáciu.

Viac o téme: PandémiaBruselEurópsky parlamentKoronavírusEurópska zdravotná únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu